ПО СТЪПКИТЕ НА ЗАГУБЕНОТО ЗДРАВЕ

Инж. Михаил Петров за продуктите на Нуга Бест

По стъпките на загубеното здраве, или как стигнах до решение за закупуване на масажното легло "Нуга Бест"

Казвам се Михаил Петров , семеен съм с три деца , работя като строителен инженер в системата на управлението на водите към Министерство на околната среда и водите и съм на 62 години .

инж. Михаил Петров
инж. Михаил Петров

Здравните ми проблеми са свързани основно със състоянието на гръбначния ми стълб и се появиха в началото на 1984-та година, на 34 годишна възраст , когато лекарите установиха диагнозата дископатия . Тогава разбрах , че проблемите ми са започнали от детските ми години след едно падане от височина около 3 метра , в резултат на което получавам разместване между 4-ти и 5-ти поясен прешлен (3-4мм.) и се установява, че връзката между таза и първия прешлен е хрущялна, което е слабост на конструкцията на гръбнака .

Като дете спортувах много , но още тогава започнах да получавам сутрин преди ставане от леглото болки в поясната област (бъбреците), които с изправянето ми веднага изчезваха ! Това ме принуди последната година като ученик в Строителния техникум във Варна да си направя изследвания на бъбреците и цветна снимка , при което лекарите установиха, че бъбреците са здрави, без да ме насочат към други изследвания. И така се стигна до криза в кръстната част на гръбнака през 84-та година. В началото не можех да се изправя от леглото без чужда помощ и не можех да стоя повече от една минута прав на едно място, без да приклекна!

Започнах 1-годишно лечение с инжекции в болното място и с 5 вида хапчета, от което получих леко подобрение , но ми се съсипа стомаха . Междувременно посещавах от време на време специалисти, които бяха на мнение, че трябва да помисля евентуално и за операция на гръбнака.

Последваха две поредни години с 14-дневни водни и сухи процедури в курорта “Павел баня”, където изчетох много литература и си разработих система от упражнения за гимнастика с цел укрепване на коремната и поясната мускулатура. Идеята беше да се поеме част от натоварването на гръбначния стълб от мускулите и да не позвлявам блокаж на гръбнака. Разбрах също , че не трябва да пристъпвам към хирургическа намеса, защото по литературни данни 50 % от операциите не са сполучливи.

 

Направих устройство, което позволява търкалянето по гръб да го правя върху две дървени цилиндрични трупчета
Направих устройство, което позволява търкалянето по гръб да го правя върху две дървени цилиндрични трупчета

И така, с непрекъснати болки в гръбнака през нощта, гимнастика сутрин, ползване на горещ минерален басейн 1-3 пъти в седмицата и хапчета в моменти на изостряне на болките в кръста, стигнах до извода, че нервната ми система е вече доста нестабилна от системното недоспиване и следва да предприема още нещо. Възобнових упражненията сутрин, прибавих към тях и зонов масаж на лицето, пръстите и дланите на ръцете и на ходилата на краката и накрая добавих към упражненията и търкаляне по гръб върху точилка с диаметър около 5см., с цел по-добре да се разпъва и раздвижва гръбнака, тъй като болките на моменти ставаха трудно поносими .

По-късно си направих устройство, което позволява търкалянето по гръб да го правя върху две дървени цилиндрични трупчета с дължина 50см. (точилки), фиксирани на около 15см. едно от друго, с цел да намаля локалното натъртване на прешлените и мускулите на гърба (виж снимката в ляво).

Скоро след тези “подобрения”, при едно от поредните си посещения при дъщеря ми в гр. Аксаково разбрах, че в центъра на градчето има масажен салон оборудван с две масажни легла “Нуга Бест” и че имам възможност да си записвам предварително час за посещение в единия от почивните дни, тъй като през седмицата съм на работа. Направих 4-5 масажа, при което установих не само удоволствието от масажа, но и временно подобрение на състоянието ми. Това ме наведе на мисълта, че трябва да намеря начин да правя по-често масажи на това легло, ако искам да имам някакъв осезаем резултат.

Наложи се да поискам от директора на предприятието, където работя (Басейнова дирекция за управление на водите – Черноморски район, Варна), да ми разреши да започвам с половин час по-рано работа, за да мога да хващам последната сесия от работното време на фирмата, която разполага с над 20 масажни легла в помещение на един голям магазин “Билла” близо до центъра на град Варна, ръководена от господин Н.Николов.

Молбата ми бе уважена и направих още 5-6 поредни масажа, след което реших, че това легло трябва да го има семейството ми на разположение. Разговарях с г-н Николов и разбрах за появилата се възможност да взема леглото на изплащане , след като заплатя първоначална сума, в случая – половината от цената, на която се предлага леглото.

Сега, когато пиша тези редове, мисля за момента, в който ще си направя поредната процедура в масажния салон на г-н Николов и живея с приятното усещане, че със закупуването на масажно легло “Нуга Бест” съм направил една от малкото важни и правилни крачки в живота на семейството ми…

Поклон пред проектанта и човешкия гений!

С уважение : инж. М.Петров

Количка

X