ЗДРАВИТЕ СТЪПАЛА – ЗАЛОГ ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ

Грижата за здравето започва с ежедневена грижа за стъпалата.

Пътешествието, наречено живот, започва със стъпалата.

Здрави стъпала за добро здраве Там където са стъпалата ти, започва пътешествие дълго хиляди километри – Лао Дзъ

Във форма всеки ден

Здрави стъпала за добро здраве
Здрави стъпала за добро здраве

Естествен начин за поддържане на добро здраве е ежедневното, постоянно ходене бос – по пясък, камъни, трева и други естествени повърхности. Но съвременният човек живее в среда, която сам си е създал и се е изолирал от контакта с разнообразна повърхност (преди всичко стъпалата си). Днес човек се предвижва предимно по твърда и гладка повърхност  – паркет, терикот, бетон, асфалт и др., като постоянно е обут в обувки. Към „модерния” ни живот можем да добавим продължителното статично натоварване на краката в много професии ( продавачи , хирурзи , зъболекари, учители и др.) и слабоактивния живот на съвременния човек. Затова в днешно време 80% от населението на развитите страни имат проблеми със стъпалата. 

В началото на ХХ в. Р.Р.Вреден казва : „Само земя, запълваща свода на стъпалото, от Адам до ден-днешен предпазва стъпалото от плоскостъпие.” Но това е само ортопедическия аспект на проблема. Д.м.н. Проф. Фролоф пише : „По последни данни дефицитът на раздразняване на рецепторите на повдигнатата повърхност на стъпалата предизвиква недостатъчна информация в централната нервна система за повърхността, по която човек се придвижва или стои. Като резултат възниква необходимост от каскаднообразно включване на отделни мускули и цели мускулни групи в процеса на запазване на центъра на тежестта. Това предизвиква претоварване на тези мускули и хипертрофия на съединително-тъканните структури – свръзки и сухожилия. Така се оформят генератори на хронически болки с последващо формиране на болков синдром – депресия, тревожност, патология на вътрешните органи. Тези състояния могат да съществуват години, даже деситилетия като значително се влошава качеството на живот на здравите хора и се понижава тяхното самочувствие. Ежедневното ходене по твърди и гладки повърхности (паркет, асфалт) в тесни, високи или просто в обувки предизвикват нарушения в биомеханиката на всички стави на стъпалата, а от там на разположените по горе стави : глезенна, колянна, тазобедренна и всички стави на гръбначния стълб.”

Всеки човек иска да бъде здрав, без да може да промени условията на живот и работа. В забързаното ежедневие става все по-трудно да намериш време или място, където да повървиш бос и така да укрепиш стъпалата си. Затова корейската компания Nuga Medical Co Ltd разработи и усъвършенства турманиев масажор за стъпала NM-55P, който е една модерна алтернатива на най-естествената грижа за здравето – ходенето бос.

ТурманийЖивителната сила

Турманий –  символ на живителна енергия на стъпалата, енергията на естествените повърхности. 426 конуса предизвикват дразнения по краката, дразнения които преди са получавани, когато хората са ходили боси по земята. Двойките по седем по-високи конуси „запълват” свода на стъпалото, за да не се получава плоскостъпие.

МиостимулацияБез напрежение в мускулите

Миостимулацията отнема натоварването на мускулите на стъпалата и същевременно ги тренира. Защото здравите стъпала са залог за добро здраве.

Количка

X