ПЛОСКОСТЪПИЕ

Как да се борим с плоскостъпие?

Или как да се погрижим за стъпалата си поне толкова , колкото се грижим за колата си?

Според статистиката повече от 65% от децата в училищна възраст имат плоскостъпие. Значи 65% от детското население влиза в периода на зрялост с „разцъфтяващо” плоскостъпие. Красивите и здрави крака са важно условие за добро самочувствие и привлекателност. Здравото стъпало е съвършен  „инструмент”  за опора и придвижване. При ходене то равномерно равномерно разпределя натоварването и на всяка крачка акумулира и отделя енергия.

Идеалното стъпало

Идеалното стъпало се среща в по-малко от 40% от населението . Останалите 60% страдат от проблеми по стъпалата.
Идеалното стъпало се среща в по-малко от 40% от населението . Останалите 60% страдат от проблеми по стъпалата
Идеалното стъпало се среща в по-малко от 40% от населението . Останалите 60% страдат от проблеми по стъпалата

Нормалното ходило има три свода, които са формирани от мощни свръзки (114) и мускули (20). Такава сложна конструкция е нужна, за да се намали натоварването при ходене не само на стъпалата, но и на всички опорни стави на гръбначния стълб. Надлъжните и напречният свод свод са „ пружините”, „лостовете” и за тяхна сметка работи човешкото стъпало. Във всички предвижващи се по земята механизми  има различни амомртисьори. В стъпалото на човека съдовете са тези амортисьиори. Гумите на колата се проверяват поне на шест месеца за износване. А кой контролира този процес в човека?

По статистика 4 от 5 страдат от плоскостъпие на стъпалата, защото свръзките и мускулите на свода не държат теглото на тялото. Стъпалото на човек с плоскостъпие е дълго, широко, петите леко изкривени навън. С времето се деформират костиците и се образува неприятното „кокалче”. Плоското стъпало извършва работата си „ с друсане” примерно както колелата на каруцата. Плоското стъпало подобно на изпаднало колело на автомобила, не изпълнява своята функция. Краката силно се изморяват и болят. Резки болки настъпват в областта на несъщестевуващия свод и в мускулите на колената.

Плоското стъпало и костно-мускулна система

Шофьорите знаят, че пътуването със спукана гума е не само неефективно, но и скъпо. Така и ходенето на „плоски” стъпала се отразява зле на цялата костно-мускулна система.
При развитие на плоскостъпие, комплекса от нарушения в стъпалото може да доведе и до нарушения в други жизненоважни органи и системи в човешкия организъм.
При развитие на плоскостъпие, комплекса от нарушения в стъпалото може да доведе и до нарушения в други жизненоважни органи и системи в човешкия организъм.

При плоскостъпие първото натоварване в ролята на амортисьор  поемат коленните и тазобедрените стави (ние чувстваме това като болка в ставите). Болката е предизвикана от паталогично натоварване, защото тези стави не са предназначени за изпълняване ролята на амортисьори. В ставите, подложени на постоянно натоварване, с времето се получават необратими дегенеративни изменения. Болката, ограничените движения и различни деформации са резултат  от плоскостъпието.

Едновременно със ставите роля на амортисьор започва да изпълнява гръбначния стълб, който реагира с появата на такива заболявания като сколиоза, отеохондроза, дискова херния, радикулит. При развитие на плоскостъпие, комплекса от нарушения в стъпалото може да доведе и до нарушения в други жизненоважни органи и системи в човешкия организъм. Краката трябва да се ухажват.

Профилактика

Профилактиката на плоскостъпие, според учените се състои в:

  • В укрепване на мускулите на стъпалата с топлина

  • Масаж

  • Гимнастика

<<>>
Масаж на стъпалата

Биорезонансната инфрачервена топлина на турмания укрепва мускулите на стъпалата . Може да се избере подходящ температурен режим : 50, 60, 70 °С . Топлината активно подобрява и кръвообращението на стъпалата.

Масаж на стъпалата

Ефектът на ежедневното ходене с боси крака по турманиевите конусчета може да се сравни с ходенето по неравен терен, което поддържа надлъжния и напречния свод на стъпалото. Затова масажорите NM-55P и Е5 е нужно да се използват поне два пъти на ден.

Масаж на стъпалата

Турманиевата керамика целенасочено е оформена във вид на конуси, за да се усили ефекта от масажа. По желание масажът може да бъде от 12 до 30 минути.

Масаж на стъпалата

Миостимулацията в масажора NM-55P и Е5 е „своебразен” фитнес за ходилата, който може да продължи 30 минути. Така мускулите, участващи в поддържането на свода, не атрофират, а са добре тренирани.

Не знаеш умора

Масажът премахва умората от стъпалата и подобрява общото самочувствие.

Отделяйки внимание на своите стъпала и своевременната корекция, не само позволява да се води активен живот, но се явява и профилактика на сериозни заболявания на опорно двигателния апарат

Количка

X