ШИЯТА ИМА ПОСЛАНИЕ КЪМ ВАС. ЧУЙТЕ ГО!

Шията има послание към Вас. Чуйте го!Милост за шията, благополучие за главата!

Шията има послание към Вас. Чуйте го!

Дори в днешното време на информационен бум, значението на шията е подценявано, дори пренебрегвано. Цената за това е висока – болка във  врата, скованост, световъртеж, главоболие, гадене и други състояния от малко дразнещи до животозастрашаващи. Дойде време да спрем само да гледаме главата и да започнем да разбираме какво ни казва.

Здраве за шията
Еднообразието в нашето ежедневие не е подходящо за здравето на шията.

Здраве за шиятаЕднообразието в нашаето ежедневие не е подходящо за здравето на шията.

Вертикалната цялост на нашия гръбнак има за цел да противодейства на гравитацията, а ограничената мускулатура на врата е проектирана да извършва сравнително проста задача: да мърда главата напред, назад и настрани. Вдигането на тежести, постоянните еднообразни движения не са подходящи за шията. Но съвременният ни живот с минимално движение и неестествени позиции (например над преклонили глава над компютъра, смартфона, таблета) принуждават гръбнака ни да се свива напред.

Ден след ден, година след година, S – извивката на шията се изражда в „С“. Това принуждава механизмите на врата да извършват тежка и непривична за тях работа, за да не загубим главите си. С глави, наклонени напред, гравитацията като че ли ни хваща за носа и ни дърпа. Като последица шийната част на гръбнака (секторът между рамената и основата на черепа) може би извършва най-важната работа от всички части на костно-мускулната система с най-малко ресурси. Практичните хора никога няма да решат да работят с един уред, който е обърнат наопаки или под наклон. Но същите тези хора не се и замислят да поискат от вратовете и главите си да работят, наклонени на 5 до 45 градуса.

Технологии & Здраве

Здрава шия - дълъг живот

Шията и човешкото тялоНевероятно е, но човешкото тяло е способно да работи при условия, които бързо биха повредили една машина.

Рядко се замисляме преди да се наведем над смартфона, за да напишем съобщение, да „поиграем“ на таблета, да поработим на компютъра, да сменим маслото на колата или да поставим коледните лампички. Всичко това е част от вкоренения ни навик, защото имаме мускулна памет да отговаряме на растящите изисквания на околната среда.

Критична точкаГлавата има голямо участие при поредицата от движения.

Лесно е да проточите врата си напред и надолу, докато попълвате документите си или плъзгате пръст по екрана на телефона си. Това е напълно във възможностите на тялото. Но да задържите тази позиция часове наред, седмици, години – това е вече друг въпрос. За да заеме нетипична поза и да работи така, тялото ангажира механизми, които нормално не участват в ежедневните движения. Колкото по-нетипично е движението, толкова повече тялото трябва да импровизира. Вратът и главата са наклонени напред като че ли наблюдават работата ни, но с годините те се увреждат и остават в тази позиция, причинявайки дълъг списък от физически беди.

Здравето на шията е важно!

Главата има голямо участие при поредицата от движения.
Главата има голямо участие при поредицата от движения.

Главата има голямо участие при поредицата от движения. Това е критичната точка.

Главата тежи около пет килограма. Това може би не Ви изглежда много, но пробвайте следното: Вдигнете пет килограмова тежест над главата си с напълно изправена ръка и я задръжте. Ще откриете, че колкото по-вертикална е ръката Ви, толкова по-лесно поддържате тежестта. Сега леко наклонете тежестта напред и вижте колко по-голямо усилие се изисква. Колкото повече я накланяте, толкова повече нараства усилието. Точно това се случва с шията, когато задвижва главата напред и надолу.

Да си припомнимНека да си припомним малко от уроците по анатомия и физиология на човека.

Основната част на врата, позната като цервикален (шиен) отдел на гръбначния стълб, е същата като лумбалния и гръдния отдел. Прешлените са разположени един върху друг, отделени с дискове. Гръбначният мозък преминава през тесния централен канал. Но в шийния отдел на гръбнака каналът става подчертано по-малък колкото повече се доближава до основата на черепа. Поради ограниченото място шийните прешлени не могат да се свиват и разгъват като техните лумбални и гръдни „колеги“. Шийните прешлени нямат нито необходимата маса, нито силна мускулатура.

Според специалистите вратът няма достатъчно противобалансираща гъвкавост и затова се подчинява на хълбоците. Предното сгъване на тялото, което започва в началото в хълбоците (ние прекарваме много време в седнало положение), ОБРЪЩА ШИЙНАТА ИЗВИВКА ОТ ИЗПЪКНАЛА КЪМ ВДЛЪБНАТА. Тази промяна изважда главата от вертикалата, където тя е била динамично свързана и поддържана от рамената, хълбоците, колената и глезените. В наше време шията и главата все по-често и по-продължително време заемат позиции, които превръщат гръбнака от стабилен пиедестал в гъвкава въдица. Краят на тази въдица е теглен надолу от извиваща се петкилограмова „риба“ – главата.

Шийните прешлени, движейки се върху техните дискове – амортисьори, са доведени напред до границата на капацитета им за свиване и остават там. Междувременно дисковете са поставени под голямо напрежение. Мускулите на врата и на горната част на гърба са блокирани от усилието да издържат допълнителната тежест на главата. В резултат на това страничните и въртящи движения не могат да стават плавно или изобщо не могат да се извършват. Постепенно се създават условията за скован врат, болка в шията и увреждане на шийните междупрешлени дискове.

Неизбежно ли е всичко това?Неизбежно ли е всичко това? Тази ли е цената, която трябва да заплатим за интелектуалния труд и новите информационни технологии?

Учените от научно-изследователските институти на южно – корейската компания Nuga Medical Co Ltd съвместно с учените от Фраунхоферското общество в Германия дават решение на този актуален проблем.

Разработват уникалния турманий, който действа благотворно на мускулатурата чрез инфрачервната топлина и отрицателно заредените йони. В масажната конструкция на оборудването Нуга Бест има специална ролка, която е предназначена за лека и щадяща екстензия на шията. В програмите към оборудването Нуга Бест има програма „Масаж на шията“, който се препоръчва ежедневно.

Не подценявайте болките в шиятаНека не подценяваме посланията на шията и главата си.

Специален и оригинален продукт, който поддържа правилната извивка на шията е ортопедичната турманиева възглавничка NM30. Учените установяват, че натрупаното през деня патологично изменение на мускулите на шията може да се премахне само по време на сън и затова се препоръчва използването на тази възглавничка по време на нощния сън. Днес направете най-важната консултация в живота си – консултацията, която човек прави със самия себе си. Защото грижата за здравето започва с личната отговорност.

Снимки: © Собствен архив / Unsplash

Количка

X