ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ЗА МАЛКИТЕ НИ ДЕЦА

Като деца ние създаваме шийната дъга на
гръбнака като се учим да вдигаме и да движим главата,
когато сме легнали по очи.
Деца с гръбначни изкривявания – шок в
бъдеще време.

Голямата опасност за малките ни деца

И точно това е предназначението на шийната дъга – да държи главата вертикално като й позволява да се движи спокойно във всяка посока. Отново като деца чрез търкалянето, въртенето, лазенето, протягането и стоенето прави ние оформяме лумбалната извивка. Нейното основно предназначение е да осигури движението на двата крака.Тези две гръбначни криви се моделират още в най-ранна детска възраст и е необходимо да съществуват през целия живот – на осемнадесет, на тридесет, на седемдесет и дори на сто години. Важността на гръбначните извивки се подценява и в днешното телевизионно и компютърно поколение те започват да изчезват още в младежка възраст.

Голямата опасност за малките ни деца

ПРЕДИ И СЕГАУскорен растеж или...?

Когато преди 30 – 40 години видехме младеж, чиято глава е напред и раменете му са отпуснати, разбирахме, че това са признаци на ускорен растеж. След известно време мускулите се справят със ситуацията и осанката се подобрява. В нашето съвремие на модерни технологии, децата също имат ускорен растеж. Само че той протича в условията на коренно различна околна среда с все по-малко движения. Липсата на активни и разнообразни движения не осигурява стимулите, които са необходими да се укрепят поддържащите мускули.

Мускулите на шията, които се наричат още и мускули на позата, не се справят с ускорения растеж. По този начин още от детска възраст главата се измества напред. Изменението на шийната извивка, което е било видимо на шестдесет години, днес започва да се случва дори на шестнадесет години. Внимаваме ли в каква позиция е главата на детето ни? Нито децата ни, нито самите ние сами можем да видим промяната. Нужен е внимателен и ангажиран поглед отстрани. Не бива да свикваме да виждаме главите на децата си неправилна позиция. Време е да застанем срещу проблема очи в очи.

Как да получим важна информация за детето си?Поставете детето с гръб към стената и застанете и вие по същия начин.

Когато раменните лопатки са допрени до стената, главата Ви също ли я допира? Ако трябва да я дръпнете назад, за да направите контакт със стената, главата е позиционирана напред от вертикалната линия, която трябва да минава през глезените, тазобедрените стави и рамената. Сега Вие притежавате много важна информация, която ще Ви изясни много неща – защо не можете да спите добре през нощта или защо не можете да завъртите назад врата си.

Ще получите отговор на трудните въпроси: Защо детето Ви е тромаво, защо предпочита компютърните игри пред скачането на въже, защо трудно се концентрира, защо трудно запомня, защо толкова често е изпълнено с гняв и безпокойство. Този елементарен тест ще Ви отговори защо прекарването на часове зад бюрото в писане и четене не е така лесно както е било преди години. Все по-трудно става и слизането по стълбите.

Независимо дали го признаваме, но ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МНОГО ЕЖЕДНЕВНИ ФИЗИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ЗАВИСИ ОТ ФУНКЦИОНАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА ГЛАВАТА.

  • Ако забелязвате, че детето Ви има затруднения при извършването им, не бързайте със забележките. Тестът със стената ще Ви помогне да разберете какво става.

Нека да видим в какво точно се изявява голямата опасност за децата.От една страна имаме деликатната и уязвима шия, тя няма нито необходимата маса, нито нужната мускулатура. шията се отличава с простота, ефикасност и специализация и това означава, че бързо може да попадне в беда.

Неусетно това, което е било забавление, създава проблем в осанката на детето ни
Неусетно това, което е било забавление, създава проблем в осанката на детето ни

При нея почти няма запас от импровизация и компенсация. При добре оформена шийна извивка свиването и разгъването на врата става естествено и лесно. От друга страна има обездвижено ежедневие, изпълнено с часове еднообразно и неестествено натоварване на шията на децата ни. Те не усещат умора, докато играят любимите си игри на таблета и могат часове наред да си пишат с приятелите по смартфона. Децата ни са тихи, не ни притесняват, те от малки си имат своите технологични занимания. Едва проходило детето иска да държи и се взира в телефона на майка си. А шията страда. Неусетно това, което е било забавление, създава проблем в осанката на детето ни, a това не е за пренебрегване.

Високотехнологичното ни ежедневие принуждава вратлетата на децата ни от ранна възраст да заемат нетипична поза, която навежда врата и главата напред. Тази загуба на неутралитет на шията, причинява биомеханичен конфликт и болка.

Това е наша отговорност!Със своевременна грижа ще отстраним голямата опасност от изкривяване в шията от нашите деца.

И ако не искаме нито ние, нито децата ни да изостават от най-новите информационни технологии, е нужно да се информираме и за най-новите технологии в опазването на здравето. Много са компаниите, които предлагат продукти за съхраняване здравето на гръбнака. Южно-корейската компания Nuga Medical Co разработи уникална ортопедична възглавничка, която не позволява деформация на шийната извивка. Тази възглавничка едва ли ще бъде посрещната с ентусиазъм от децата ни, които са свикнали с меките си възглавнички. Добрата новина е, че децата ни са много интелигентни и умни. Ако ние сме достатъчно отговорни, ще приучим децата си да използват невероятната турманиева възглавничка докато са с таблета, докато пишат домашните си и непременно по време на нощния си сън. Това вече го правят в най-напредналите по отношение на технологиите страни като Япония и Южна Корея. На нас ни остава само да се възползваме от тяхното знание, практика и да се радваме на добри резултати. Така със своевременна грижа ще отстраним голямата опасност от изкривяване в шията от нашите деца.

Снимки: PEXELS

Количка

X