РАВНОВЕСИЕ, КОГАТО ЗЕМЯТА СЕ ВЪРТИ

Чудното и уникално човешко тяло има точен механизъм,
за да пази равновесие.
До момента, в който той бъде
небрежно увреден!

Равновесие, когато земята се върти

Запитва ли ли сте как пазим равновесие? Защо идва момент, в който губим тази уникална способност?

На тези въпроси положението на главата може да ни даде важна информация. Ако главата е наклонена напред и надолу или наляво, или надясно, какво е последствието? Променя се позицията на очите, ушите и носа. Пространственото ни усещане, чрез което се ориентираме къде сме, функционира чрез очите и вътрешното ухо. Очите са устроени така, че винаги търсят хоризонта  като ориентир. Нещата, които виждаме, се променят, затова хоризонтът е най-вярната ориентировъчна точка. Той винаги остава постоянен  и това позволява на мозъка да изпраща сигнали до съответните мускули, за да направят нужните настройки и да задържат тялото изправено и в движение.

Усещане за хоризонтУсещането за хоризонта ни казва кое е долу и горе, кое е отпред или отзад, кое е ляво и дясно.

Този ориентир се фиксира от три полукръгли канала във вътрешното ухо , които заедно работят като нивелир, използвайки тънки ресничести клетки. Когато се движим и променяме положението си спрямо хоризонта, това оказва влияние върху ресничките. Те получават по-силен натиск върху една от страните.

Паданията – главна опасност за здравето на възрастни и децаИнтересно е, че тези канали са разположени в три различни посоки под специален ъгъл и така улавят движението триизмерно.

Ето тук промененото положение на главата започва да създава проблеми. Получава се конфликтна ситуация – главата не се движи на нивото на хоризонта, а каналите на вътрешното ухо не го знаят. Така, когато главата е наклонена напред, те смятат, че тялото слиза надолу, защото това е сигналът на изместеният натиск. Когато главата е наклонена наляво или надясно, тялото губи двустранното разпределение на тежестта и каналчетата на вътрешното ухо го разчитат като накланяне наляво или надясно. За разлика от него, очите се справят по-добре. Те преодоляват сигналите на вътрешното ухо и виждат хоризонта. Очите надделяват. Опитайте сами. Наведете главата си наляво, докато вървите по права линия по равна повърхност. Ще Ви бъде трудно, защото вътрешното ухо казва на мозъка, че прекосявате стръмнина, наклонена наляво. Въпреки това можете да вървите по права линия, защото очите могат да преодолеят конфликта с вътрешното ухо. Но без помощта на вътрешното ухо е трудно да се пази равновесие.

Позиция на главата спрямо тялото
Внимавайте за позицията на главата спрямо тялото.

Правилна позиция.Внимавайте за позицията на главата спрямо тялото.

Проблемите с равновесието и главозамайването започват да се проявяват, когато тялото започва да се изморява от опитите да обработва конфликтните сигнали, които получава от очите и от вътрешното ухо . Постепенно започваме да губим битката с гравитацията. „Разчитането“ на обстановката става все по-трудно. Паданията стават главна опасност за здравето както на възрастните, така и на младите.

Равновесие, когато земята се върти

Проверка на позицията.Започваме да се изправяме, но вместо това падаме. Посланието на вътрешното ухо е: „Никъде няма да ходите“.

Застанете прави. Затворете очите и останете така, докато не започнете да се клатите. Колко дълго издържахте? Някои хора трябва да отворят очите си след десет или двадесет секунди, в противен случай ще паднат. Това показва, че отворените очи надделяват над функцията за равновесие на вътрешното ухо. Когато очите са затворени, надделява вътрешното ухо и то е объркано от неправилното и нефункционално положение на главата. Неприятно преживяване е позиционния  световъртеж. Очите не са всемогъщи. Кризата се задълбочава – вътрешното ухо е запомнило добре промененото положение на главата, а очите пренебрегват това съобщение.

Работата на вътрешното ухо е изключително важна за оцеляването на човешкото тяло. Но когато дълго време очите пренебрегват информацията му, те усещат настъпващата криза и изпращат силен сигнал към мозъка да им обърне внимание.

Посланието би звучало така: „Излизаме от вертикално положение! Направи нещо.“ И стигаме до момента, в който вътрешното ухо се изморява или мозъкът решава, че не бива да пренебрегва сигналите му и обездвижва тялото, преди то да бъде наранено. Започваме да се изправяме, но вместо това падаме. Посланието на вътрешното ухо е: „Никъде няма да ходите“.

В какво се състои проблема?Промяната в правилната позиция на главата може да причини много неудобства.

При здравия човек с правилно разположение на главата, ресните на ушния канал се движат напред и назад, нагоре и надолу, наляво и надясно, за да отчетат точно движението на главата. Когато главата излезе от неутрална позиция и остане там, кристалчета притискат ресните и накрая изпращат най-тревожния сигнал на мозъка. Промяната в правилната позиция на главата може да причини много неудобства; непохватността на „слон в стъкларски магазин“, трудно запазване на равновесие, световъртеж. Звъненето в ушите е също знак за нарушаване на правилната позиция на главата. Звъненето е истинска аларма, която иска да ни сигнализира, че вътрешното ухо не харесва положението на главата.

Ако сме внимателни и разчитаме знаците на тялото си, бихме могли да си спестим много проблеми, например проблема със синусите. Факт е, че дренирането на синусите зависи от гравитацията. Без вертикално положение на главата процесът на дрениране е затруднен. Какво можем да направим? Задръстването се освобождава единствено когато главата се изтегли назад и заеме неутралната си позиция. Тялото ни е снабдено със съвършен механизъм, който ни помага не само да пазим равновесие, но и да поддържаме добро здраве. Предизвикателството към всеки от нас е да поддържаме естествената извивка на шията и правилното вертикално положение на главата. И това поддържане трябва да бъде ежедневно. Само така можем да спечелим битката с гравитацията.

Битка с гравитациятаНовите технологии за здраве в помощ в битката с гравитацията.

Чудесно е, че не сме сами в тази битка. Незаменимо средство за ежедневно поддържане на главата в изправена и неутрална позиция е линейният масаж на оборудването Нуга Бест и използването на ортопедичната турманиева възглавничка на южно-корейската компания Nuga Medical.

Новите технологии за здраве са вече на наше разположение. Свърши времето на невежеството!

Снимки: © NIICE

Количка

X