ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Човешкото тяло – първокласен механизъм, второкласно износване.Човешкото тяло има управляваща роля в поддържането на съвършено здраве.

Преоткриването на конструкцията на човека е първата стъпка към постигането на живот без болка.

Човешкото тяло има управляваща роля в поддържането на съвършено здраве. Тази роля започва с изключителната простота и сила на конструкцията на тялото. Неговият фундамент и скеле е костно-мускулната система: мускули, стави, кости и нерви. Връзката между всички тези компоненти е гениално и безкрайно сложно. Много специалисти днес смятат, че това да живеем без болка зависи от преоткриването на човешкото тяло, а не от „реконструирането“ му.

Формата на гръбнака ни прави хора
Формата на гръбнака ни прави хора

Формата на гръбнака ни прави хора!Гръбнакът ни има формата на изтеглено „S“ и това ни позволява да стоим прави на два крака и да носим гръбнака със себе си, когато вървим.

Това чудесно „S“ участва в навеждането напред и назад, в обръщането наляво и надясно, при танцуването и затова е важно да запазим тази извивка независимо дали сме на 22 или на 47, или на 78 години. Тази и само тази извивка ни прави хора, които ще можем да извървим пътя си без болка. Гръбначната S-крива заема централно място в геометричната конструкция от паралелни, вертикални и хоризонтални линии и прави ъгли. Тези линии се пресичат в осем стави (носещи тежестта), от които има по четири по всяка страна на тялото – Рамена, хълбоци, колена и глезени. Устойчивата конструкция на скелета ни е точно това, което един компетентен строител на скеле  би построил. Каквото и да се добави, цялата конструкция би се преобърнала и паднала на земята. Без паралелните линии сте в опасност. Строителят използва скоби, за да прикрепи тръбите под прав ъгъл. Тялото прави същото чрез сухожилията – жилави връзки от тъкан, които закрепват кост към кост с помощта на ставите. Но да стои изправена конструкцията е само част от предназначението на човешкото тяло.

За разлика от скелето тялото трябва и да се движи плавно напред и назад, наляво и надясно, да върви, да бяга, да се катери, да скача. Тук мускулите влизат в работа и задвижват костите.  Има си точно определен ред – на определени мускули е възложено движението на определени кости чрез свиване и отпускане. Но тези задачи те могат да изпълняват само при съвършена конструкция на скелета от паралелни линии и прави ъгли. Нервите са тези, които сигнализират на мускулите да движат костите само поради някаква причина – когато видя приятел, вдигам ръка за поздрав.

Днес не е трудно да видим хора с нарушени функции на костно-мускулната система във формата на изкривяване, което означава, че линиите не са паралелни.Скелетът в конструкцията не е вертикален. Скелето се изкривява и това предвещава сериозна опасност. Главата, рамената, рамената, хълбоците, колената и глезените, които би трябвало да си взаимодействат и работят в една равнина, са напред, изкривени, извъртени,обърнати навън или навътре. Мускулите и костите се борят с гравитацията и тя побеждава. Тези изменения не се случват изведнъж, те са резултат от липсата на ежедневна грижа за поддържане на правилната костно-мускулна система.

Масажът на Нуга Бест не е лукс, нито терапия, а подържане на "хигиена" на гръбначния стълб.

Междувременно S-кривата на гръбнака е тласкана, теглена и натискана, докато започне да прилича повече на „I“. на обърнато „J“ или на „C“. без естествената и необходима лумбална, цервикална и торакална извивка. Това изкривяване създава големия проблем с нашето биомеханично тяло. Конструкцията на човешката костно-мускулна система е универсална. Нелогично е да пренебрегваме дизайна на тялото си. Опасно е незачитането на симетричната и неделима природа на тялото. Осемте стави, носещи тежестта, са подредени в четири двойки, разпределени в лявата и в дясната част на тялото.

Когато осемте стави, носещи тежестта – глезени, колена, хълбоци, рамене – не работят заедно, неизбежно възниква усещане за болка.

Днес все повече специалисти говорят за Теория на промяна на центъра на тежестта на тялото поради разместване на костите. Тя акцентира на опасните изменения в механиката на живия човек. Нарушената симетрия в човешкото тяло създава напрежение в мускулатурата, притискане на нервни окончания, нарушаване на кръвообращението, застой на лимфата, болка и подтискане на вътрешните органи. Нарушената симетрия в човешкото тяло влошава осанката, човешкото тяло губи своята привлекателност, бързо се състарява. Защо? Нима годините са виновни? Тогава защо толкова млади страдат? Липсата на елементарни знания за човешката конструкция и как да я съхраним през годините ни струва скъпо. Защото именно биомеханичните промени са причина за ставните промени в гръбначния стълб и дегенерацията на междупрешлените дискове, мускулните болки, болките във врата и кръста, болки в тазобедрените стави и колената.

Геометрия на равнината - геометрия на болката.Има учени, които разглеждат човешкия торс, съставен от два триизмерни триъгълника, връх срещу връх.

Едната основа се формира от хълбоците, а другата – от рамената. Тази фигура ни представя нагледно защо взаимодействието между ставите е толкова важно. Мощната мускулатура, която служи за мост и свързва триъгълниците, непрекъснато въздейства на скелетната структура, която от своя страна въздейства на мускулатурата. Нищо от това, което ни се случва, не е изолирано. Когато прекарваме голяма част от живота си седнали, хълбоците започват да заемат позицията на стола, като се изместват назад. Те изтеглят със себе си основата на триъгълника. Рамената нямат избор – те също реагират. Всичко това си има последици – болката е само предупредителния сигнал за настъпилите изменения в геометрията на човешкото тяло. Да се грижим сами за себе си е най- старата форма на здравна грижа. 

Със или без болка, ако тялото ни изглежда клатещо се, отпуснато, изкривено, с нарушено равновесие, превито или схванато, трябва да се погрижим за него. Направете си четири снимки: отпред и отзад в цял ръст и две странични. Нека, когато се снимате, до Вас да имате и отвес. С тези прости снимки лесно можете да видите изместванията във вертикална и хоризонтална посока. Както при скеле, започващо да пада, костно-мускулната система е загубила правите си ъгли и това е сериозно патологично състояние.

Добрата новина!Човешкото тяло е самовъзстановяваща се система.

Нужно е само „да изправим скелето“. 

Да си припомним, че носим едно механично тяло и то има не по-малка нужда от поддръжка от къщата или колата ни. Механичните проблеми изискват механично решение. Тази логика важи и за нашето биомеханично тяло. Много са начините, с които да го поддържаме. Една модерна и високотехнологична възможност и масажното оборудване на южно – корейската компания NUGA MEDICAL. Уникалното в него е масажната конструкция, която освен че е изработена от оригинален турманий, но представлява симетрично разположени шест ролки. Идеята на оборудването Нуга Бест е като се използва ежедневно – поне два пъти на ден (сутрин и вечер) – да не се допуска нарушаване на симетрията в човешкото тяло. В този смисъл масажът на Нуга Бест не е лукс, нито терапия, а поддържане на „хигиена“ на гръбначния стълб. Защото сме създадени симетрични. И само, когато запазим тази симетрия можем да живеем без болка и да изглеждаме привлекателни… Независимо от годините!

Количка

X