ТУРМАНИЙ – ДРЕВНИ ПРАКТИКИ В СЪВРЕМЕННОТО ЕЖЕДНЕВИЕ

Топъл под – мит или реалност?

Турманиеви постелки – древни практики в съвременното ежедневие.

Да стоплим домовете си и постелките си винаги е бил актуален проблем за всички народи. В различните краища на земята хората са търсели и намирали различни решения на този проблем. 

Съществуват много писмени източници и археологични разкопки, които разкриват стремежа на древните хора да отопляват подовете си. За първи път топли подове започват да изграждат в древния Рим, основно в домовете на заможните граждани. По-късно то започва да се използва и в обществени сгради. Но след падането на Римската империя се забравят знанията и уменията в използването на топлите подове. 

Хората са търсели и намирали различни решения за отопление на дома.
Хората са търсели и намирали различни решения за отопление на дома.

В жилищната част на всеки един дом независимо от имотното състояние на неговия собственик има помещение с огнище. Голяма популярност придобива и зиданата стайна печка „Джамал„, традиционно стайно отопление в Балканската къща преди и след Освобождението. Тя се е палела от специална пещ, в близост до домашното огнище, защото се е използвал един и същи комин. В старите къщи често явление е и общата пещ на печката тип плита и джамала. В същото време затоплената плита затопля тухлите на джамала. Така топлият въздух през плитата минава в джамала. По този начин се затопля и стаята и кухнята. Тези зидани печки се появяват в българските земи през 18-ти век и са изградени от обикновени печени тухли. През 19-ти и 20-ти век в българския дом се появяват и по- сложни външно-декорирани печки – джамали. При тях има западно влияние и са се наричали европейски или немски джамали. Те са се зидали с по-малки и тесни тухли; добре декорирани. Широко разпространени били и кахлените печки, които са нещо средно между плита и джамал. До средата на 20-ти век в повечето български жилища е имало повече от един джамал. Но голяма част от тях, за съжаление, са разрушени в средата на 70-те години на миналия век.

Ондол — уникална отоплителна система от Корея
Ондол — уникална отоплителна система от Корея

Уникална система за отопление

Ондол — уникална отоплителна система от Корея.

Може би най-интересен вариант, дори уникален, може да се нарече топлият под „Ондол„, разработен в Корея преди много векове. Принципът е следния: в кухнята е пещта. Под пода на стаята са положени хоризонтални кухини за горещ въздух. Така топлината се запазвала за дълго време. Днес подово отопление с помощта на „Ондол“ – системата е отличителна характеристика на корейските къщи. Но в модерните градски жилища първоначалния вид на „Ондол“ – отоплението е заменено с усъвършенствана система.

Южно-корейската компания Nuga Medical Co Ltd разработи и пусна на пазара турманиеви килими, които вдъхват нов живот на „Ондол“- отоплението. Те са изработени от уникалната и патентована турманиева керамика, която е източник на полезните за човешкия организъм дълговълнови инфрачервени лъчи и отрицателно заредени йони.

Турманиеви постелки от Нуга Бест

Идеално решение за удобно, мобилно, икономично и здравословно отопление.

 

Да стоплим домовете си, да сгреем леглата си и днес е актуален проблем за всички хора.

Дори и днес много корейци спят на пода, като непременно трябва да подчертаем че спят на топлия под „Ондол“. В модерните градски условия, където това е невъзможно, се използват турманиеви килими. През деня човек върви по тях и краката му са топли, вечер семейството се събира на трапезата, седнали върху топлите килими, а през нощта лягат да спят отново върху турманиеви килими. В модерните страни, където печките „Джамал“ са отдавна разрушени, а за топлия под „Ондол“ нищо не се знае,все повече хора са заинтересовани от високотехнологичното представяне на турманиевата керамика във вид на килими. Те се предлагат в повече от 105 страни по света през последните 13 години. За европейците, които отдавна не спят на пода, турманиевата постелка се слага в леглото под чаршафите. За вечерите се избира комфортна температура, например около 40 градуса. Благодарение топлината на турмания и масажа от 540 дискчета през нощта тялото се отпуска и възстановява пълноценно.

Турманиевите постелки на „Нуга Бест“ дават съвременно приложение на древните практики да се спи на топло. Постелките от турманиева керамика в леглото са най – доброто решение за тези хора, които трудно заспиват или се събуждат, защото им е студено. Постелките от турманий е модерното решение за отопление в градските домове, защото спалнята може да бъде прохладна, но в леглото винаги ще бъде топло и уютно. И като допълнителна екстра е йонизирането на въздуха в стаята, което компенсира липсата на време сред природата.

Да стоплим домовете си, да сгреем леглата си и днес е актуален проблем за всички хора. Постелките от турманиева керамика на „Нуга Бест“ са модерното и природно средство за решението му.

Сбъдната мечта в забързаното ежедневие!Домът е там, където си обгърнат от топлина

Домът е там, където си обгърнат от топлина
Функция сън

Повече качество

Т-11 ПОСТЕЛКА С НАНОДИАМАНТЕН ТУРМАНИЙПовече »
Функция сън

Топлина & Уют в леглото

ГОЛЯМА ТУРМАНИЕВА ПОСТЕЛКА NM 2500HПовече »
Функция сън

Домашното огнище

МАЛКА ТУРМАНИЕВА ПОСТЕЛКА NM-80Повече »
Постелките от турманий е модерното решение за отопление в градските домове, защото спалнята може да бъде прохладна, но в леглото винаги ще бъде топло и уютно.Проф. д-р Лаваш

Снимки: © Korea Tech Blog

Напиши коментар

Количка

X