КАК ДА ПОБЕДИМ СТРЕСА?

Самата дума извиква в съзнанието представа за изпотени
длани и чело, но в правилните дози стресът е полезен.
Как да победим стреса?

Как да победим стреса?

Помислете. Ако са разхлабени, струните на китарата остават неми и безжизнени. При докосване не издават звук и мелодия. Ако пък са обтегнати прекалено много, те се късат. Но ако са опънати по правилния начин, те създават прекрасна мелодия. И в живота е така. Ако си създадете малко напрежение, ще получите психическа и физическа енергия, с която да реализирате мечтите си. Но ако се натоварите прекалено много, струните на Вашето тяло може и да се „скъсат“.

Изследванията сочат, че прекомерният стрес води до многобройни нарушения: инсулинова резистентност, натрупване на коремни тлъстини, повишено кръвно налягане, отслабване на имунната система. Целта на всеки ангажиран със здравето човек е да внесе малки промени в живота си, които да поддържат здравословното напрежение и и в същото време да елиминират излишния стрес. Има остър стрес, който се преживява при силни и неочаквани събития. Той разтърсва цялото Ви същество и често запалва огън, който продължава да тлее с години. Но съществува и още едно състояние, познато като хроничен стрес – тревожност, която продължава с дни, месеци или години. Проявява се при наличие на парични проблеми, разрушителна връзка и други.

Днес все повече хора се сблъскват с хроничния стрес. В нашия свят на SMS-и, имейли и безбройни задачи, непрекъснато тичаме, за да свършим повече работа.
Направените изследвания показват, че непрестанният стрес може да увеличи риска човек да пропуши, да злоупотреби с алкохол, да напълнее или да повиши кръвното налягане. Стресът, трвожността и депресията могат да доведат до различни заболявания.

Концентрирайте се

Съвременният човек е обсебен от вършенето на хиляди неща едновременно. Защо само да вечеря, след като в това време може да изгледа новините и да поговори по телефона? Когато разпилявате вниманието си, не се концентрирате напълно върху нищо, което Ви кара да се чувствате изтощени и неудовлетворени.
Вместо да се опитвате да вършите по десет неща едновременно, ограничете се до едно. Концентрирайте се върху дадена задача, свършете я и продължете със следващата. Само така ще се изпълните със чувство на контрол и пълноценност.

Почивайте си от новини

Поне веднъж седмично обявете бойкот на всички новини. Така ще спестите на организма си ежедневния стрес от новините за престъпления и катастрофи по всички краища на света.

Повече спокойствие

Някои напредничави компании имат „тихи стаи“, където служителите могат да се скрият от бръмченето на принтери, телефони, факсове. Осигурете си спокойно кътче вкъщи, където да се оттегляте, за да събирате мислите си, когато напрежението Ви дойде в повече.

Слушайте музика

В проучване, проведено в Хонконг, било установено, че пациентите, на които позволявали да слушат музика по техен избор по време на леки хирургически операции под местна упойка, били по-малко напрегнати, имали по-забавен пулс и по-ниско кръвно налягане, отколкото онези, които не слушали музика.
Немски учени също открили, че нивата на стреса кортизол, които обикновено се покачват по време на интервенция, известна като мозъчна ангиография, останали стабилни, а кръвното налягане – по-ниско, когато пациентите слушали музика.

Спокойствие чрез масаж

Стресът напряга мускулите, което затруднява кръвообращението. Това означава, че клетките буквално гладуват за кислород и хранителни вещества. Масажите противодействат на това като отпускат мускулите, те са най-лесния и безопасен начин за освобождаване от ежедневния стрес.

Леглото-масажор на Нуга Бест в домашни условия може да се превърне в истински оазис. Вие можете да съчетаете изключителния масаж с благоприятното въздействие на топлите минерали, използвани в оборудването Нуга Бест. Можете да направите масажа си в спокойната обстановка на собствения Ви дом и да слушате любимата си музика. Далеч от суетнята на делника и шума на цивилизацията, Вие може да се върнете към себе си и да успокоите сърцето си.

Завинаги да победите стреса в живота си, за да изсвирите Вашата неповторима мелодия на живота.

Масажор или наука?

Ефект от комбинираната стимулация, извършвана от NM-5000P върху автономната нервна система.

Автономната нервна система има регулаторна структура, която помага на хората да се адаптират към промените в тяхната среда.

Апаратен масаж.

ЗАЩО Е НУЖЕН АПАРАТЕН МАСАЖ НА ГЪРБА?

Гръбначният стълб е сериозна костна система, която може да живее добре единствено с подкрепата на мускулите. Мускулите на гърба по време на масажа на „Нуга Бест“ се разхлабват и стават еластични, протича естествена и безопасна корекция на гръбначния стълб.

Мнението на д-р Папазова

Снимки: Pixabay; Собствен архив

Количка

X