ПОЛЗА НА СРЕБРОТО ЗА ЗДРАВЕТО

Ефективността на среброто по отношение на бактериите е удивителна

Среброто става известно значително по-късно от златото, макар че и то се среща понякога в самородно състояние.

След златото, среброто е най-лесен за обработка материал
След златото, среброто е най-лесен за обработка материал

В Египет археолозите намират сребърни украшения, които се отнасят към преддинастическия период (5000 – 3400 година преди новата ера). До средата на второто хилядолетие преди новата ера среброто е било голяма рядкост и се е оценявало по-скъпо от златото. Европейските народи се запознават със среброто около 1 000 г. преди новата ера. В продължение на няколко хиляди години среброто, заедно със златото и медта, е служело за направа на монети. Днес в повече от 12 езика за назоваване на сребро и пари се използва една и съща дума. Преди огромно количество сребро отивали за изготвяне на монети. Сега от сребро се правят основно юбилейни и паметни монети. Освен монети от сребро се изготвят ювелирни изделия, украшения, сервизи за хранене, огледала. Съществува такова понятие „фамилно сребро“, то се предава по наследство.

Има едно много интересно събитие в историята на среброто. Войската на Александър Македонски се придвижвала в страните на Азия. След като войската влязла на територията на Индия, сред войниците започнали тежки стомашно-чревни заболявания. След много кръвопролитни сражения и пищно отпразнуване на победата, през пролетта на 326 година Александър Македонски тръгнал към брега на Инд. Но да победи главния свой враг – болестта – „непобедимата войска“ не могла. Войниците, изтощени и обезсилени, се отказват да вървят напред към брега на Ганг. Есента на 326 година войската на Александър Македонски започнала отстъпление.

Запазените описания на историческите походи на Александър Македонски показват, че редовите войници боледували по-често от военачалниците, макар че последните в поход се намирали в еднакви условия с войниците си. Всички по равно делели всички неудобства и лишения на походния живот. Едва след 2 250 години причината за различната заболеваемост била намерена. Тя се заключавала в различното снаряжение: редовите войници имали калаена чаша, а военачалниците – сребърни чаши.

След златото, среброто е най-лесен за обработка материал. От 30 грама сребро може да се изтегли жичка с дължина 50 километра. Среброто е най-добър от известните проводници на топлина и електроенергия. По електропроводимост при нормална температура среброто няма равно. Откритието на светочувствителността на среброто, води до появата на фотографията и бързо увеличаване добива на сребро. Още в средата на 20-ти век в цял свят ежегодно се добивало около 10 000 тона сребро. Повече от половината отивало за изготвяне на кино и фотоматериали.

Сребърните проводници са незаменими в уреди
с висока точност, когато е недопустим риск.
Приложения

Сребърните проводници са незаменими в уреди с висока точност, когато е недопустим риск.

Днес сребро се използва във всички електронни устройства – от кварцовите часовници до цифровите фотоапарати. Във всички компютри, мобилни телефони, битови уреди непременно има сребро. В бъдеще най-значителната сфера на използване на среброто, ще бъде производството на слънчеви батерии. Ориентировъчните разчети показват, че от недрата на Земята са извлечени около 700 000 тона от този благороден метал. И в бъдеще се запазва високо търсенето на среброто. Вече се забелязва недостиг на сребро и това задържа развитието на най-новите технологии. Затова да се влагат и съхраняват пари в сребро е изгодно, надеждно и безопасно.

Учените задълбочено изследват влиянието на среброто върху човешкия организъм. След като са изследвали неговите свойства, те откриват, че възбудителите на такива заболявания като дифтерит, тиф, белодробни и чревни инфекции, не живеят дълго при поставянето им върху сребърни пластини.

Бактерицидното действие даже на минимална концентрация на сребърни йони се обяснява с това, че те се наместват в жизнеността на микробите; пречат на функционирането на биологическите катализатори, т.е. ферментите. Левкоцитите поглъщат йоните на среброто и го пренасят там, където е огнището на инфекцията. Под действието на среброто се премахват възпаленията, неутрализира се действието на много патогенни микроби, гъбички, вируси. Среброто има регенериращо действие и влияе благоприятно на всякакви рани и изгаряния.

Ефективността на среброто по отношение
на бактериите е удивителна!
Среброто и бактериите

Ефективността на среброто по отношение на бактериите е удивителна!

Способността на среброто да убива бактерии е 1 750 пъти по-силна в сравнение с карболовата киселина и 3,5 по-силна от хлора и калиевият перманганат. Ако широкоспектърните антибиотици могат да унищожат 5 – 10 вида бактерии, то колоидното сребро унищожава повече от 650 вида. При това всички полезни микроорганизми остават живи, защото среброто е част от нашия организъм.

И нещо изключително важно: бактериите не привикват към действието на среброто, както привикват към лекарствата. Това е едно от най-удивителните свойства на среброто.

Среброто присъства в човешкия организъм в микро – дози. Ако човек изпитва недостиг, той започва да употребява повече сладко. Така че прекаленото влечение към сладко, може да се обясни с недостиг на сребро в организма. За такива хора е характерна припряност, бързо говорене, суетливост, страх пред бъдещето. При наличие на гореспоменатите усещания, човек трябва да се замисли и да си направи подарък във вид на сребърно изделие.

Какво да бъде то?

Две е повече от едно

Южно-корейската компания Nuga Medical Co Ltd  Ви предлага турманиеви продукти със сребърни нишки. Невероятни, удобни иизящни аксесоари, които съчетават полезните свойства на турмания и среброто. Защото две е винаги по-голямо от едно!

Източници: © FLUIDS

Решения за здравеВиж всички продукти с турманий и сребро от продуктовата листа на Нуга Бест

Количка

X