МОЗЪКЪТ НЕ ИЗЛИЗА В ПЕНСИЯ

През живота ни нашия мозък зашифрова мисли и спомени.Мозъкът не излиза в пенсия.

Мозъкът не излиза в пенсия.

Като се основава на последните изследвания в областта на неврологията, американският лекар Gene Cohen, директор на Медицинският център в Университета Джордж Вашингтон (САЩ), заявява, че мозъкът на възрастния човек е много по-пластичен, отколкото се предполагаше. 

През живота ни нашия мозък зашифрова мисли и спомени, така се формират нови невронни свръзки. Важно е, че е налице интеграционно взаимодействие на дясното и лявото полукълбо, което повишава творческите способности. Не така бърз като на младини, мозъкът на здравия възрастен човек е изключително гъвкав. Може би заради това в зряла възраст правим по-точни изводи и вземаме по-мъдри решения. Освен това е установено, че с възрастта нашият мозък по-спокойно реагира на отрицателни емоции.

Мозъкът не излиза в пенсия

Мозъкът започва да работи с пълна сила на възраст 60 – 80 години.
Мозъкът започва да работи с пълна сила на възраст 60 – 80 години.

Мозъкът започва да работи с пълна сила на възраст 60 – 80 години. Пик на интелектуалната активност на човека е приблизително към 70-те години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила. С времето в главния мозък се увеличава количеството на миелина ( бялото вещество на мозъка ), което кара сигнала по-бързо да преминава между невроните. За сметка на това общата интелектуална сила на мозъка се повишава до 30 пъти в сравнение със средния показател. А пика на активността на производство на миелин е в периода 60 – 80 годишна възраст. Ако до 60 години между двете полукълба на главния мозък съществуват строго разпределени функции, то след 60-годишна възраст човек може да използва двете части на мозъка едновременно. 

Това му позволява да реши значително по-сложни задачи. Учените избрали доброволци от различни възрастови групи и ги накарали да отговорят на редица тестове с различни нива на сложност. Оказало се, че по-възрастните хора ( 60 – 75 години ) много по-просто и бързо решават и най-сложните задачи. По-младите участници в експеримента, в критични ситуации,при решението на сложни задачи, се опитвали да използват най-различни варианти, което в края на краищата ги водило към объркване. В същото време тези, които били на 60 години, с удивителна точност избирали два-три варианта, които ги водили към единственото правилно решение.

Професор Мончи Ури от Монреалския университет смята, че “мозъкът на възрастния човек избира най-лесния път, съкращавайки ненужните и оставяйки само правилните варианти за решение на задачи”. Заедно с това влияние оказва и натрупания жизнен опит на възрастните хора. Те са по-малко предразположени към объркване поради необичайна или емоционална информация отколкото младите хора. Както заявява професор Дилип Джейст от университета в Калифорния “ мозъкът на човека, който зад гърба си има десетилетия живот, е по-малко импулсивен и по-рационален.” Именно това се нарича мъдрост – смес от знания и подсъзнателен опит, която позволява да се вземат бързи и единствено правилните решения. Учените установяват, че невроните на главния мозък не умират, а могат да пропаднат само връзките между тях в тези случаи, когато човек не се занимава със сериозен умствен труд. Разсеяността и забравянето са разплатата за излишната информация “оперативната” памет. Направените изследвания доказват, че в средна възраст човек става по-устойчив към стреса и може по-ефективно да работи в условията на силни емоционални натоварвания. С напредване на възрастта значително нараства интуицията, която подпомага вземането на правилни решения. При здравословен начин на живот интелектуалната “мощ” не само не спада, а дори нараства като достига пика на 80, а понякога и на 90 години.

Разберете потенциала на мозъка

Смейте се повече. Избавете се от негативните мисли.
Смейте се повече. Избавете се от негативните мисли.

Ако искате да използвате силата на Вашия мозък на максимум, придържайте се към следните съвети:

  • Живейте активно, занимавайте се със спорт в разумни граници или различни системи за оздравяване.

Разнообразието от продукти на южно-корейската компания Nuga Medical Co Ltd дава възможност в домашни условия човек да си осигури натоварване, подходящо за възрастта и силите. Особено подходящ е масажа на леглото-масажор Нуга Бест NM5000 Plus, който осигурява постоянна грижа за мускулите.

С турманиевите постелки NM2500H и Т11 човек може да получи невероятния ефект на турманиева сауна, с която да очисти организма си от токсини. Коланът-миостимулатор към оборудването Нуга Бест NM5000 Plus и коланът миостимулатор E3 дава възможност да се получи ефекта на физически упражнения, без голямо натоварване.

Внимавайте и поддържайте правилна осанка.Тя влияе на мисловния процес. Проверете го върху себе си.

Опитайте се на ум да решите математическа задача като седите неправилно и гледате пода. След това пробвайте да направите същото, но като седите с изправен гръб и гледате напред. Ще забележите, че е по-лесно да мислите във втория вариант. Ежедневното използване на леглото-масажор NM5000 Plus позволява да се поддържа правилна осанка, независимо от възрастта. Разнообразието от масажи дава реална възможност спокойно и без специални усилия добрата осанка да бъде сбъдната мечта.

Внимавайте за кръвообращението.Доброто кръвообращение помага за добрата концентрация и умствено дълголетие.

Тайната на източното дълголетие се крие в използването на възглавничка тип “валяче”. 

Затова компанията Nuga Medical Co Ltd разработи турманиева възглавничка NM30, предназначена за нощен сън. Тя запазва ортопедичната извивка на шията, което съдейства и за доброто кръвообращение на мозъка. А турманият, от който са изработени всички продукти на Нуга Бест, влияе благоприятно на кръвообращението чрез инфрачервената топлина и отрицателно заредените йони. С уредите на Нуга Бест тази грижа се превръща в приятно преживяване и спокойно ежедневие.

Тренирайте мисленето.Мисли и анализирай!

Професор Катц казва, че мисленето и анализа на обкръжаващия свят могат да подобрят функционирането на бездействащите части на мозъка.

Избавете се от негативните мисли.Шастливите и оптимистични мисли успокояват мозъка.

Изследване, проведено от Марк Джордж и неговите колеги от Националния институт на здравето, доказало, че щастливите, оптимистични мисли оказват успокояващ ефект върху мозъка.

Смейте се повече!Учените доказват, че силният дух е полезен за нашето здраве.

В процеса на силен смях се изработват ендорфини и това помага за преодоляване на напрежението. По този начин смехът може да зарежда нашия мозък. Когато в живота на хората влезе изучаването и творчеството, те се отдават на своята работа на 100% и повече. Възхищавайте се на света, хората около Вас, нещата, които Ви заобикалят. Спомнете си какво обичахте да правите като деца и го направете като възрастни. Това е ключът към Вашия гений. Леонардо да Винчи, Томас Едисон, Алберт Айнщайн, Пабло Пикасо – всички те са обичали да търсят и изследват.

Вече сте на 60 години? А може би на 70 и това Ви плаши? Не се отчайвайте! Най-доброто е пред Вас. И на 60, и на 70, и на 90 години. Напълно здрави! Защото здравето не трябва да излиза в пенсия.

Източник: © Бъдете здрави

Снимки: Pixabay; Собствен архив

Количка

X