ПРОЛЕТ Е

Пролет е – време на радост и възраждане

Какво може да бъде по-приятно от настъпването на дългоочакваната пролет?

Пролетта – криза за здравето на човекаПрез пролетта се ускоряват обменните процеси. Това изисква допълнителен разход на енергия и различни хранителни вещества, необходими за изграждането на нови клетки.

Тогава защо именно в това благодатно време се появяват необяснима слабост, сънливост, бърза умора и като добавка – изостряне на хроничните заболявания? Цялата природа живее по едни и същи закони на развитие. След продължителния зимен период с настъпването на пролетта започва етап на обновление на обкръжаващата ни среда. Човекът, като неотменна част от живата природа, се подчинява на същите закони на развитие и обновяване. Погледнете преобразяването на земята, дърветата, животните… Този процес е обусловен от биологическите ритми на всеки жив организъм.

През пролетта се ускоряват обменните процеси. Това изисква допълнителен разход на енергия и различни хранителни вещества, необходими за изграждането на нови клетки. Именно затова организмът през пролетта започва да изпитва недостиг на витамини и минерали. Огромно количество от тези полезни вещества отива за обновяването на клетъчния състав на човешкия организъм. Затова през пролетта и всички прегрешения в храненето са истински бич за организма. Недостигът на всички необходими елементи на хранене – белтъчини, незаменими аминокиселини, минерали и витамини – се явява първата причина за всички проблеми със здравето през пролетта.

Водата като панацея

Себастиан Кнайп, свещеник
Себастиан Кнайп, свещеник

Още в миналия век известният немски пропагандист на природните способи за възстановяване Кнайп е писал:

На пролет организмът се старае да отдели някои вредни сокове, които са натрупани в него през зимата. Те се наричат болезнени състояния, които носят името пролетни болести.

 

Съвременните учени-хронобиолози обясняват пролетната умора по този начин: “ В периода на биологичната пролет – април – юни в организма на човек се развиват нарушения на синхронизацията на биоритмите на различни органи и системи, рязко нараства амплитудата на биоритмите на повечето функции на организма. През пролетта се увеличава продължителността на деня, слънчевата активност и напрежението на магнитното поле на Земята. Вътрешният биологичен часовник на човешкия организъм активно реагира на това: повишава се възбудимостта на нервната система, повишава се образуването на хормони от хипофизата, щитовидната жлеза и половите жлези. Във връзка с това се отбелязва и пик на възпалителните и алергични реакции на организма, най-голяма проницаемост на съдовете, по-голяма чувствителност към студ.

Пролетна криза на здравето могат да преживеят много хора.На първо място тя се усеща от хора, които имат проблеми със съдовете и сърцето. Най-често проявление за това е хипертонията и атеросклерозата на съдовете. Тези заболявания са свързани с намаляване на тонуса на стените на кръвоносните съдове.

През пролетта започва обновяването на клетките, които образуват стените на съдовете. Много е важно да се спазва режим на хранене.Особено внимание тези хора трябва да обърнат на водно-солевия баланс. необходимо е да се ограничи потреблението на течности и сол. Това ще помогне да се избегне увеличаване на обема на кръвта и да се предпазят стените на съдовете от излишно напрежение в този сложен период.

Храненето трябва да е такова, че организмът да получава в достатъчно количество витамин Е, който е необходим за възстановяване на стените на съдовете и витамин А, който способства за регенерацията на клетките. Тези витамини в голямо количество се съдържат в такива продукти като моркови, слънчогледови семки и кълнове. Благотворно въздействие има дихателната гимнастика. Ежедневният комплекс от физически упражнения ще помогне да се поддържат не само съдовете, но и сърдечния мускул. Така пролетта ще бъде сезон без сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система.

Храносмилателната система през пролетта е значително отслабнала след тежкото хранене през зимата и по-честите лечения на различни заболявания. Основната причина за стомашно-чревните проблеми е дисбактериозата. Практически всеки втори жител не употребява храна с груби влакна, които способстват нормалната работа на червата. Още повече дисбактериозата е една от основните причини за отслабване на имунитета, повишаване на умората, раздразнителността, главоболие и болки в ставите. Редовното подуване на корема, тежест след хранене, запек – това са най-честите страдания на хората, които страдат от дисбактериоза. Възстановяване на микрофлората на червата по естествен начин е възможно. За това е необходимо да се употребява достатъчно количество свежи плодове и зеленчуци и млечно-кисели продукти, които съдържат живи лактобактерии.

Редовното подуване на корема, тежест след хранене, запек – това са най-честите страдания на хората, които страдат от дисбактериоза. Снимка: eZine.BG
Редовното подуване на корема, тежест след хранене, запек – това са най-честите страдания на хората, които страдат от дисбактериоза. Снимка: eZine.BG

Дишането има огромно значение за доброто здраве и самочувствие. Дихателните пътища осъществяват приток на кислород към сърцето, белите дробове, главния мозък и клетъчните структури на всички останали органи. Без достатъчно количество кислород не са възможни пълноценни обменни процеси. Обмяната на веществата е необходима, за да могат клетъчните структури навреме да се възстановят и обновят по естествен начин. В пролетния период, когато биологическите ритми на човека дават заповед за обновяване, върху белите дробове лежи голямо натоварване. Потреблението на кислород се увеличава и в същото време продуктите от разпада значително се увеличават в кръвта. В периода на регенерация и обновяване на клетъчните структури на белите дробове е важно да се обърне внимание на качеството на въздуха. Ако живеете в големия град, бъдете уверени, че Вашият организъм изпитва постоянен недостиг на кислород. Белите дробове са принудени да работят в ускорен режим. Затова трябва да им помогнем.Добре е поне в почивните дни да прекарваме време сред природата и да подишаме чист въздух.

За да се радваме на щастлива пролет!Всичко живо се събужда за нов живот. Земята постила новия си килим, дърветата обличат новите си премени, птиците запяват новите си песни. Невидимо за нашите очи протича обновяване на собственото ни тяло .Дано тази пролет сме по-мъдри и по-отговорни, за да се вслушаме в неговия шепот.

Напиши коментар

Количка

X