СВЕРИХТЕ ЛИ СИ ЧАСОВНИЦИТЕ?

Биологичните часовници на човека и неговото здравеСверихте ли си часовниците?

Сверихте ли си часовниците?

В природата всичко върви по разписание…

Земята обикаля около своята ос за около 24 часа, а около Слънцето – за около 365 дни. Луната обикаля около Земята в срок от 28 дни. Всички планети от слънчевата система обикалят около Слънцето като периодически се приближават или отдалечават от Земята. На Земята са се утвърдили определени цикли на явления, точно и периодически повтарящи се във времето и пространството, съобразно с този „график“.

В съответствие с тях е изграден човешкият организъм и неговите функции: има приливи и отливи; повишаване и спадане на активността и ако човек живее в съответствие с биологичния си часовник, ще се радва на добро здраве.

ЕНЕРГИЕН ЧАСОВНИК НА ТЯЛОТОСпоред китайската теория енергията през акупунктурните меридиани се движи по кръгов модел или като по часовник. На всеки два часа основното доставяне на енергия преобладава в един от дванадесетте меридиана.

Денонощен цикъл на 12-те основни меридиани и свързаните с тях органи.
Денонощен цикъл на 12-те основни меридиани и свързаните с тях органи.

ЧЕСТО ХОРАТА КАЗВАТ: В ТРИ ЧАСА ВИНАГИ СЕ СЪБУЖДАМ И УСЕЩАМ или ВСЕКИ ДЕН В ПЕТ ЧАСА СЛЕДОБЕД ЧУВСТВАМ ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ.

И това не е случайно. Поглеждайки към биологичния си часовник, човек може да разбере много неща за своето здраве.

От 3 до 5 часа

Меридиан на белите дробове

Меридианът на белите дробове е истински ранобудник; той е първия меридиан в енергийния цикъл. Най-честите симптоми, които оказват за дисбаланс на този меридиан са: потене, бронхит, астма, диария, запек, колит, стягане на диафрагмата.

От 5 до 7 часа

Меридиан на дебелото черво

Два часа по-късно енергията се „премества“ в дебелото черво. Не само коремната болка, подуването и запека говорят за дисбаланс в този меридиан, но също проблемите със зъбите, носа, синузита или болката в рамото.

От 7 до 9 часа

Меридиан на стомаха

Дисбалансът на стомашния меридиан налага често въздействие на точките по краката при главоболие, схванат врат, проблеми с коляното или таза.

От 9 до 11 часа

Меридиан на далака

Изследователите го разглеждат като основна свързваща точка на всички меридиани. Далакът е много важен, защото регулира качеството на кръвта в тялото.

От 11 до 13 часа

Меридиан на сърцето

Сърдечният меридиан властва като най-важния меридиан в тялото. Сърдечният дисбаланс често се проявява като главоболие, сърцебиене, болка или скованост във врата или в средата на гърба, подути глезени, разширени вени.

От 13 до 15 часа

Меридиан на тънките черва

Меридианът на тънките черва до голяма степен повлиява храносмилателната система, заедно с няколко други меридиани. Голяма част от храносмилателния процес се извършва в тънките черва.

От 15 до 17 часа

Меридиан на пикочния мехур

Той формира най-дългия меридиан в тялото и се състои от шестдесет и седем акупунктурни точки. Нормално пикочния мехур не показва сериозни проблеми, но има симптоми, които разкриват дисбаланс в пикочния мехур: незадържане или болезнено уриниране; болка в бедрото и коляното; болка или скованост в долната част на гърба.

От 17 до 19 часа

Меридиан на бъбреците

Често херниите и хемороидите произлизат от бъбречен дисбаланс поради дълбоката вътрешна енергия, която се движи директно през кръста или опашната кост на тялото.

От 19 до 21 часа

Меридиан на кръвообращението

Всеки хормонален дисбаланс в тялото може да бъде свързан с меридиана на кръвообращението/ пола или перикарда. Мозъкът е безкрайно свързан с енергията на този първостепенен меридиан. Депресия, чести промени в настроението, смущения в съня са симптоми за дисбаланс на меридиана на кръвообращението/ пола.

От 21 до 23 часа

Меридиан на тройния нагревател

Както подсказва името му, тройният нагревател функционира като „тих регулатор“ на „три жици“: основен метаболизъм, пренасяне на храносмилателна енергия от храната в клетките и регулиране на телесната температура. Този меридиан е тясно свързан с функцията на шитовидната жлеза.

От23 до 1 часа

Меридиан на жлъчния мехур

Слабата енергия в меридиана на жлъчния мехур може да бъде причина за главоболие, болка в жлъчния мехур, храносмилателни проблеми, газове, оригване, стягане в ребрата, болка в долната част на крака, в глезена.

От 1 до 3 часа

Меридиан на черния дроб

Той се явява финалната енергийна пътека. Когато е извън баланс, показва симптоми, които включват: възпаление на очите, бучка в гърлото, артрит, кожни проблеми, оплаквания, свързани с матката и простата.

Учените години наред са изследвали тайнството на биологичните часовници. Снимка: Pexels
Учените години наред са изследвали тайнството на биологичните часовници. Снимка: Pexels

УЧЕНИТЕ ИЗСЛЕДВАТ ТАЙНСТВОТО НА БИОЛОГИЧНИТЕ ЧАСОВНИЦИ.

Учените години наред са изследвали тайнството на биологичните часовници. Различни изследвания потвърждават, че живите организми измерват времето с периодически процеси – от кратки, секундни реакции в клетката до денонощни и месечни цикли на ниво организъм, който буквално е „пронизан“ от ритмични процеси.

 • 1 часа през нощта – Настъпва леката фаза на съня и ние можем да се пробудим. В това време сме особено чувствителни към болка.
 • 2 часа през нощта – Повечето органи работят в икономичен режим. Активно работи само черния дроб. Той използва тези спокойни минути, за да преработи най-интензивно всички необходими вещества. И най-вече тези, които отделят от организма отрови. В това време организмът е подложен на „къпане“. Затова, ако не спите по това време, не бива да пиете кафе, чай и алкохол. Най-добре пийте чаша вода. Нараства чувствителността към хлад.
 • 3 часа през нощта – Тялото отдъхва, физически ние сме напълно изтощени. Протича активно почистване на белите дробове, затова може да се усили кашлицата. В това време е най-ниското налягане, пулсът е забавен, забавено е и дишането. Намалява до минимум нивото на мелатонина, отговарящ за нашето настроение.
 • 4 часа през нощта – В това време човек има най-ниско кръвно налягане. Мозъкът се снабдява с минимално количество кръв. В този ранен час се изострят заболяванията, особено сърдечните. Организмът работи на малки обороти, но слухът се изостря. Ние се събуждаме от най-слабия шум.
 • 5 часа сутринта – Сменили сме няколко фази на сън. Хората, които стават от сън по това време бързо влизат в бодро състояние. Концентрацията на кортизона ( хормон, който отговаря за обмяната на веществата) в кръвта е шест пъти по-висока, отколкото през деня.
 • 6 часа сутринта – Това е най-доброто време за ставане от сън. Даже ако искаме да спим, организмът вече се е пробудил. Започва повишаване на налягането, повишава се нивото на захарта, ускорява се пулса, активизира се обмяната на веществата.
 • 7 часа сутринта – В този час рязко се повишава имунната защита на организма. В това време най-активно работи стомаха, задстомашната жлеза и дебелото черво. Храносмилателните органи извеждат от организма соли и вода. Затова е много полезно сутрин на гладно да се изпият 500 – 600 милилитра вода. Жлъчният сок, който се изработва по това време има най-малка киселинност. Затова се препоръчва закуската да бъде с плод.
 • 8 часа сутринта – Отдъхнали сме. Черният дроб напълно е освободил нашия организъм от отровните вещества. Този час е денонощен пик за усещане на болка.
 • 9 часа сутринта – Повишава се психологическата активност, намалява чувствителността към болка. Сърцето работи с пълна мощ.
 • 10 часа сутринта – Повишава се нашата активност. Ние сме в най-добрата си форма. Появява се желание „планини да се преместят“. Този ентусиазъм се запазва до обяд. всяка работа е по силите ни. Не разпилявайте своята работоспособност, защото в такъв вид тя няма повече да се прояви.
 • 11 часа преди обяд – Сърцето продължава да работи в хармония с психическата активност. Големите натоварвания почти не се усещат. По това време хората рядко грешат в сметките си.
 • 12 часа на обяд – Настъпва първия спад на активността. Спада физическата и умствена работоспособност. Чувствайки умора, човек търси малък отдих. В тези часове черния дроб „почива“, в кръвта постъпва немного гликоген. Намалено е и кръвоснабдяването на мозъка. Ако е възможно в това време организмът трябва да се подкрепи.

Ето техния ход.Как работят нашите вътрешни часовници през денонощието?

 • 13 часа на обяд – Кривата на енергията се отпуска. Това е най-ниската точка в 24-часовия цикъл. Реакциите се забавят. Настъпва време за обедна почивка.
 • 14 часа – Умората преминава, настъпва подобрение. Повишава се работоспособността. Това е най-доброто време за посещение при стоматолог, защото зъбите са най-малко чувствителни на болка.
 • 15 часа – Изострят се сетивните органи, особено обонянието и вкуса. Затова определени хора предпочитат да сядат на масата точно по това време. Ние влизаме в работна форма.
 • 16 часа – Кръвообращението се активизира, повишава се нивото на кръвната захар. В това време бързо расте целият организъм, особено коси и нокти. Можем да се заемем с лек спорт. Всичко се получава леко. Масажът и разхлабващите процедури са най-приятни.
 • 17 часа – Все още се запазва висока работоспособност и прилив на жизнени сили. Активно, с удвоена енергия, тренират спортистите. Не случайно, според статистиката, най-много световни рекорди се постигат по това време. Така че това е най-подходящото време за занимания на чист въздух.
 • 18 часа – Понижава се чувствителността към болка. Усилва се желанието за повече движение. Психическата активност постепенно намалява. Черният дроб най-лесно и ефективно разгражда алкохола, затова може да се почерпите по чашка.
 • 19 часа – Повишава се налягането на кръвта, намалява кръвообращението към мозъка. Могат да започнат главоболия. Психическата стабилност е нулева.
 • 20 часа – Нашето тегло е най-високо. Кожата става особено проницателна за всякакви грижи. Реакцията за външни дразнители е удивително бърза. Така че това време е най-подходящо за сауни, очистителни процедури, бани.
 • 21 часа – Психическото състояние е уравновесено. Умствената работоспособност се повишава. Паметта се изостря. Вечер може да се запомни много от това, което не сме успели да научим през деня. Това не е подходящо време за хранене: храната, изядена в този час остава непреработена.
 • 22 часа – Понижава се температурата на тялото. Количеството на левкоцитите, белите кръвни телца, се увеличава. Понякога достига 12 000 в кубичен сантиметър вместо 5 000 – 6 000 в сутрешните часове. Постепенно се прекратява отделянето на жлъчен сок. Най – благоприятното време за заспиване. Ако сме легнали да спим в 22 часа, ще си осигурим здрав и пълноценен сън.
 • 23 часа – Подготвяме се за отдих. В организма продължава работата по възстановяване на клетките на органите. Максимална обмяна на веществата.
  Мозъкът започва да се концентрира на информацията от деня и да я „обработва“.
 • 24 часа – Това е времето, когато раните зарастват най-бързо, защото клетките се делят по-бързо, отколкото през деня. Това се дължи на специален хормон, който се отделя по време на сън и който отговаря за обновяването и растежа на клетките.

ЗДРАВЕТО ВЪРВИ В КРАК С БИОЛОГИЧНИЯ ЧАСОВНИК!

Тази премъдрост, известна преди 3000 години в Китай, доказана от учените, може да се приложи и днес. Много изследователи казват, че това е ефективен и прост начин човек да съхрани здравето си. Нужен е само верен часовник.

Снимка: PexelsUnsplash/ Elena Koycheva; Собствен архив

Количка

X