ЖИВОТ ЗА КОРЕМА, ЖИВОТ ЗА ЦЯЛОТО ТЯЛО!

Живот за корема, живот за цялото тяло!Самостоятелен масаж на корема – път към дълголетието

Живот за корема, живот за цялото тяло!

Масажът на корема се е практикувал преди много векове и се е препоръчвал като лечебно средство много отдавна. Мануална работа с вътрешните органи се е използвала за лечение в Китай, Тайланд, Индия, Тибет, Филипините. Терапията на корема с помощта на ръце преживява своето второ раждане като един от видовете на древната славянска медицина. Днес този масаж се нарича висцерален масаж ( от латински „viscera“ – вътрешни органи). Това е не само масаж, но и корекция на органите в коремната област. Вътрешните органи се масажират чрез предната стена на корема.

Корема е втория мозъкМного специалисти наричат корема – вторият мозък.

В корема се намират повече от 100 милиона неврони, така че може спокойно да се каже, че човек частично дори мисли със своите вътрешни органи. Още повече, оказва се, че „вторият мозък“ дори управлява главния мозък. Така например увреденият черен дроб предизвиква гняв и безсъние, далакът – сълзливост, бъбреците – страх, сърцето – меланхолия, стомахът – неувереност в своите сили. Всеки орган нещо предизвиква и за нещо отговаря. Когато органите започнат да страдат, те променят психотипа на човека. Когато се въздейства на органите с помощта на масаж на корема, може да се види как се променя този психотип.

Много специалисти наричат корема – вторият мозък.
Много специалисти наричат корема – вторият мозък.

Чрез масажа на корема може да се въздейства на поразените органи, да се нормализира енергията в органите и системите, намалява се общата нервна възбудимост, подобрява настроението и общото психично състояние. За сметка на висцералния масаж се подобрява вътрешната енергия на нашия организъм, премахва се спазъма на вътрешните органи, подобрява се кръвообращението и подвижността на тъканите, стабилизира се работата на вътрешните органи, укрепва се връзката с “ организатора “ на работата – главния мозък.

В духовен и емоционален план разхлабените органи се проявяват чрез творчески и организаторски способности; уравновесеност; добро настроение; бързина на реакциите и други. Човек с напрегнати органи има по-малко пространство за действие, той реагира с раздразнителност, досада или гняв на всички, които според него му отнемат пространството.

Масажът на корема е способен да намали или прекрати болките, предизвикани от язвена болест или гастрит. Самостоятелният масаж на корема подобрява циркулацията и на лимфата: с негова помощ протича безпрепятствено освобождаване на лимфните съдове. За сметка на подобреното кръвообращение се повишава еластичността на мускулните влакна на стомаха и червата, забавя се или се прекратява атрофията им; подобрява се съкратителната функция, способстваща нормалната перисталтика на стомашно-чревния тракт.

Масажът на корема увеличава притока на кислород към мускулните влакна на органите и благодарение на това се подобрява тяхната работоспособност. Този масаж влияе и на общия обмен на веществата, способства увеличаването в кръвта на количеството на еритроцити, левкоцити и хемоглобин. Висцералната терапия (масаж на корема) е въздействие на вътрешните органи посредством натиск и има за цел да възстанови правилното положение на органите и микро циркулацията в тяхното около органно пространство. За сметка на това протича нормализиране на обменните процеси в организма и отстраняване на функционалните разстройства.

Няма болести без нарушенияОсновната идея на висцералната терапия се изразява в това: във всеки заболял орган като правило има нарушение във функциите на нервните влакна и спазъм на съдовете.

Основната идея на висцералната терапия се изразява в това: във всеки заболял орган като правило има нарушение във функциите на нервните влакна и спазъм на съдовете. Следователно: няма болести без тези нарушения. В резултат от недостатъчно постъпване на кислород и хранителни вещества, венозен и лимфен застой, слаб отток на продуктите на обмена и развитието на тази почва на патогенна микро флора, започва самоотравяне на клетките. Така нарушенията на капилярите води до възникване на много болести. Венозният и лимфен застой, спазъм, отпускането на вътрешните органи относително един към друг, се явяват най-честата причина за възникване на патологични състояния на организма.

Чрез масажа на корема се отстранява венозния и лимфен застой в органите и около органните пространства и по този начин се нормализират функциите на коремните органи и възстановяване на организма като цяло.  Този вид масаж подобрява кръвообращението и движението на лимфата не само в корема, но и в областта на гърдите, главата, ръцете и краката.

Масажът на корема е мощна система за оздравяване. Тя помага да се поддържа не само здраво, но и стройно тяло. Този масаж няма аналог. Той е пътят към дълголетието!

Снимки: Pixabay, Собствен архив

Количка

X