ЕСЕН Е! НЕ Е ВРЕМЕ ЗА БОЛЕСТИ!

Есен е! Не е време за болести!Здравей есен!

Есен е! Не е време за болести!

Тайните на източното дълголетие

Една от тайните на Изтока, пренесена през вековете е, че доброто здраве може да съществува само тогава, когато човек живее в хармония с природата.

Разходката в парка укрепва дихателната система и стимулира кръвообращението, повишава жизнеността на белите дробове, способства за възстановяване на сърдечния ритъм. Изразът „Yang Sheng“ или „дълголетие“ се е появил в периода на Воюващите царства ( 476 – 221г.пр.н.е.). На китайски език „Yang“ означава „умножавам, регулирам, и съхранявам енергията“, а „Sheng“ – означава „живот“, т.е. „удължавам, съхранявам живота“.

Принципът за хармонияДревните лекари са съветвали да се обръща внимание на редуването на четирите годишни времена и да се живее в съответствие с този кръговрат.

В „Канонът за Вътрешното на Жълтия император“, най-ранната медицинска класика, се утвърждава принципа за “ хармония между небесното и човешкия дух“. Една от тайните на Изтока, пренесена през вековете е, че доброто здраве може да съществува само тогава, когато човек живее в хармония с природата.

Древните лекари са съветвали да се обръща внимание на редуването на четирите годишни времена и да се живее в съответствие с този кръговрат. Есента в природата, както и есента в годините, трябва да се приема с благодарност.

Daoyin Yang Sheng - Health Qigong

Есен е… Преход от прохлада към хлад.По теорията на петте елемента есента се изразява с елемента метал.

Тя е движение навътре и е свързана със събиране на плодовете. В емоционален план есента е време на тъга. За човешкият организъм това е сезон, в който особено уязвими са белите дробове, дихателните пътища, кожата и червата. Според специалистите резките есенни амплитуди на дневни и нощни температури не са особено полезни за организма. През есента често се проявяват стари заболявания. Затова не бива да се допускат нови проблеми със здравето.

Есен е… Как да съхраним енергията и силите си? Краката да не мръзнат!През есента (китайският сезон ханлу), когато температурата на въздуха се понижава много бързо, трябва да се внимава и добре да се защитим от хлад.

На първо място трябва да обърнем внимание на стъпалата на краката, защото те имат изключително тънък слой масна тъкан и много бързо се охлаждат. Освен това стъпалата са най-отдалечени от сърцето и това е причината за забавеното или нарушено кръвообращение в тях.

Именно изстиналите стъпала на краката стават причина за съкращаването на горните дихателни пътища и капиляри, които сами по себе си също са много чувствителни към хладния въздух. В резултат на такава двойна атака и намаляване на общата съпротивляемост на организма, патогенните фактори доминират. През есента, в период „ханлу“, изстиналите крака увеличават риска от заболяване на дихателната система: простуда, трахеит, бронхит и други.

През есента е много полезен и масажът. Разтягането на мускулите и сухожилията укрепва физическата сила и създава преграда срещу есенните неразположения.

Не на сухотата!Именно през есента е голяма вероятност да се появят такива симптоми като външна патогенна сухота и недостиг на енергия „ин“, сухота в устата, в носа или в гърлото, жажда, сухота на кожата, чупливост на косата, ноктите и други.

През този сезон традиционната китайска медицина препоръчва активирана на „ин“-енергията и овлажняване на организма. Добре е да се увеличи потреблението на минерална вода, а вечер да се пие вода с мед. Според многовековните наблюдения, така не само се запълва влагата в човешкото тяло, но и се забавя процеса на стареене, съхранява се доброто състояние на кожата.

Препоръчва се през есента да се увеличи потреблението на минерална вода
Препоръчва се през есента да се увеличи потреблението на минерална вода

Елементи на сладък живот!Относно храненето през есента, то тя е прекрасно време за тези, които обичат сладко.

Китайската медицина препоръчва в този период да се хапва малко повече сладко, но в границите на разумното. Добри и полезни са крушите, гроздето и морковите. Препоръчват се семена, орехи и мед. За закуска през октомври е по-добре да се яде топла храна, например каша. Добре е да се увеличи потреблението на гъби, риба и пиле. Всичко това помага за укрепване на здравето на далака и жлъчката и отлично запълва запаса от енергия „чи“. Традиционната китайска медицина препоръчва да се изгради и балансиран дневен режим. През есента в периода „ханлу“ се препоръчва рано да се ляга да се спи, и рано да се става. Достатъчният сън осигурява добро физическо и духовно състояние.

В планината на всяка възраст!Китайските лекари съветват през есента да се правят разходки в планината или поне по хълмовете.

Там човек може да се порадва на красивата природа и да си събере букет от есенни хризантеми. Освен положителното емоционално въздействие, разходката укрепва дихателната система и стимулира кръвообращението, повишава жизнеността на белите дробове, способства за възстановяване на сърдечния ритъм. А ако живеете далеч от планината, разходете се поне в близкия парк, забравете за проблемите си и се вгледайте в красотата на природата. Природата навлезе вече в новия сезон, облече новите си пъстроцветни дрехи. Есента е невероятно съчетание на цветове! През есента се диша леко, защото въздухът е свеж.

Според традиционната китайска медицина именно през есента в човешкият организъм се натрупва енергията“чи“, а функционирането на органите се забавя. Затова този, който желае здраве, този, който се стреми към дълголетие,ще приеме есента в себе си. Есен е…Добре е да придобием есенен стил на живот.

КАТАЛОГ

Опознай продуктите на Нуга Бест

Каталога е систематизиран по категории с критерии за функционалност, използван материал, вид на масажа и предназначение. Тази страница лесно ще ви ориентира в избора на продукта, който ви е необходим.

По материали на China Pictorial/ Снимка: © Unsplash

Количка

X