ТОПЛИТЕ СТЪПАЛА – УСЛОВИЕ ЗА ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ

Топлите стъпала – условие за добро здраве и самочувствие

Пролетта настъпва, но проблемът с вечно студените крака си остава.

Даже близките забелязват „земноводния синдром“ и ни се смеят – „любовта не грее“. Но студените крака не са повод за шега. Обикновено хората не обръщат внимание на такива “ дреболии “ като студени крака. Усещането е станало нещо обикновено и е престанало да предизвиква дискомфорт. Но краката са регулатор на температурата на цялото тяло. Когато краката изстинат, започва да мръзне цялото тяло. Когато през нощта краката са студени, човек не може да заспи спокойно.

Много хора се питат: „Защо краката са студени?“ Работата е там, че долните крайници са най-отдалечената част от сърцето. Кръвта достига по-бавно до тях, често в недостатъчно количество. Когато имаме естествено преохлаждане на краката, те ще бъдат студени, докато не ги стоплим. Но има случаи, при които дори температурата на въздуха да е комфортна, ако стъпалата са на студения под или на влажна земя, те могат сериозно да пострадат.Това е така известният феномен „окопно стъпало“. Ако продължително време се седи седнал на стол и краката са сгънати, естествено се нарушава нормалният приток на кръв към тях. Рано или късно краката започват да изтръпват, да посиняват и да мръзнат. Това състояние на краката е известно като „синдром иконом-класа“.

Човек, който веднъж е преживял измръзване, може дълги години да страда от често изстиване на краката. Последствията за това остават за цял живот. Ако температура 15 – 17 градуса се усеща от здрав човек като комфортна температура, то човек с проблеми при такава температура страда. Тези, които често гладуват или спазват диети, могат да се сблъскат с проблема вечно студени крака. Недостига на енергитически ресурси се попълва преди всичко от периферията на организма. Най-често причина за студените крака се явява заболяване на периферните съдове. В случая са поразени съдовете, които носят кръв от сърцето към периферията, а също и тези съдове, по които кръвта се движи обратно към сърцето.

Студените крака не са повод за шега!Студените крака могат да бъдат предвестник за усложнение от диабета, при което храненето на тъканите на крака постепенно става все по-зле.

Синдром на Raynaud

Синдромът на Raynaud е нарушение на артериалното кръвоснабдяване на краката или четките с пароксизма.
Синдромът на Reynaud се проявява със синьо и след това зачервяване на пръстите на ръцете (по-рядко пръстите на краката), дължащи се на въздействието на различни психоемоционални стресове и настинки.

При болестта на Рейно се наблюдават чести спазми на малките артерии и артериоли. Като резултат се появява непоносимост към студена вода и ниски температури. Сериозен проблем със съдовете на краката имат пушачите. Хроничното възпаление води до стесняване на артерията. Притокът на артериална кръв толкова се затруднява, че крайниците мръзнат, болят при движение даже на кратки разстояния. Рано или късно процеса стига до там, че тъканта на краката се уврежда и се налага ампутация. Проблемът с повърхностни или дълбоки вени на долните крайници също могат да са причина за това, че и у дома краката постоянно мръзнат. Наличието на вегетативно-съдова дистония също може да бъде отговор защо краката мръзнат. Това заболяване е много характерно за хора от 20 – 30 годишна възраст.

И възрастовите изменения могат да доведат до хлад в краката. След 50 години отслабва имунната система, появяват се хормонални проблеми и срив в работата на кръвоносната система. А това води до изстиване на краката. При повишаване на температурата също може краката да са студени. Това е свързано със спазъм на съдовете, причинен от болестта. В този случай преди да се свали температурата, трябва да се сгреят краката.

Как да помогнем?Много добро средство за укрепване на капилярите са контрастните ванички за крака – едната с гореща вода, а другата със студена. Редуват се топла и студена.

Когато краката са студени, добре е да се направят съгреваещи ванички с морска сол или компреси. След това е нужно да се обуят топли чорапки. При ежедневно натоварване е добре в края на деня да се устрои отдих – направете си масаж на стъпалата. Започнете от петичките и плавно масажирайте цялото ходило. Добре е в този случай да се използват етерични масла.

Сутрешна гимнастика!Препоръчва се сутрешна гимнастика, за да се подобри кръвообращението.

Обезателно отказване от цигарите, защото никотинът причинява спазъм на съдовете. Кръвообращението в краката се подобрява, ако поне веднъж на ден се употребяват „горещи“ продукти – всички видове пипер, куркума, чесън и чай от джинджифил. Обувките трябва да се избират внимателно и по размер – тесните обувки притискат съдовете и нарушават кръвообращението. Постоянното мръзнещите крака могат да се спасят с магнитни стелки, които се поставят в обувките. Много лекари препоръчват по-често да се ходи бос за закаляване на целия организъм.

Ако сме пропуснали нещо, добавете го в коментар в нашата фейсбук страница ТУК.

Напиши коментар

Количка

X