КАК ДА СГРЕЕМ ТЯЛОТО ИЛИ КАК ДА ПРЕЖИВЕЕМ СТУДА?

Горещи съвети

Навън трайно се застуди, сиво е и е неуютно.

Средна турманиева постелка с нанодиамантен турманий Т11
Т-11 ПОСТЕЛКА С НАНОДИАМАНТЕН ТУРМАНИЙ/ Снимка: © Собствен архив

Много хора изпитват силен дискомфорт от студеното време. Всеки бърза да стигне колкото се може по-скоро до някое топло местенце за да се сгрее. Студът създава сериозни проблеми за слабите и по-възрастни хора, както и за всички по-топлолюбиви. Нашата кожа е покрита с рецептори за хлад и топлина. Разликата е в това, че „хладните“ рецептори са петнадесет пъти повече отколкото „топлите“ и са разположени по повърхността на кожата. „Топлите“ рецептори се намират по-дълбоко и са съсредоточени в краищата на палците, носа и лакетната сгъвка. Поради тази физиологична особеност на организма човек по-трудно преживява хлада, отколкото горещината. На студ човек може да издържи само няколко часа, а в пустинята – няколко дни.

Какво да направим, за да надхитрим студа? Как животът ни да стане по-топъл?Помощници на организма в изработката на топлината се явяват мускулите и мастната тъкан. Мускулите акумулират топлина, а мастната тъкан служи като топлоизолатор.

Как да сгреем тялото или как да преживеем студа?

 

По тази причина мъжете мръзнат по-малко, спасява ги мускулната тъкан. А ето слабите жени нямат нито мускули за изработка на енергия, нито мазнини за съхраняването й и мръзнат. Затова зимата не е сезон за строги диети. Добре е менюто да се обогати с „горещи“ и калорийни продукти: месо, сирене, орехи, картофи, ориз. В студеното време организмът преработва калориите и ги използва за сгряване на тялото.

За всеки, който иска да му е топло, е важно да се занимава със спорт и да бъде активен. Главният закон за съхраняване на топлината е прост: колкото си по-активен, толкова по-малко мръзнеш. Това е така , защото мускулите са акумулатори на топлина в нашия организъм. Затова не бива да се пренебрегват разходките на открито, сутрешната гимнастика и активният начин на живот.

Добре е човек да не нервничи, защото стресът усилва изработването в организма на хормоните адреналин и кортизол.А те оказват най-силно влияние върху кръвта: притискат кръвоносните съдове, предизвикват отток на кръвта от крайниците. Постоянният стрес на работа кара хората да мръзнат даже в отоплена стая. За да се намали стреса и да се повиши устойчивостта на организма към студ е добре да се използват познатите релаксиращи техники: медитации, масажи, аромотерапия.

Е, разбира се главен защитник на топлината за човека е дрехата. Използва се „ефекта зеле“. Днес лекарите препоръчват в силните студове да се обличат три слоя дрехи. Не е задължително те да са топли, по-дебел може да бъде само пуловерът. Тук е важна прослойката на въздуха между дрехите. Именно тя служи като топлоизолатор. А самото тяло произвежда топлината. От тук произлиза и следващият фактор за осигуряване на топлина – прегръдката. Научен факт е, че даже мисълта за любим и неговата прегръдка предизвикват прилив на топлина в тялото.

Благодарение на новите технологии за здраве стана възможен и още един начин за справяне със студа – да се спи на топло.

Обикновено човек ляга в стая, където въздухът е топъл, но леглото е студено. При това нагретият въздух затруднява дишането, а тялото мръзне в хладните постелки. Така през нощта тялото губи огромно количество енергия за отопление. Учените отдавна са установили, че ако не се губи тази енергия, то човек отдъхва значително по-добре. С други думи поставянето в спалнята на нагревателен уред не е най-доброто решение. Необходимо е да се постави нещо топло под завивките. Това може да бъде топлата турманиева постелка T11 на Нуга Бест. Да се спи на нея е много полезно за женската енергия и за избавяне от натрупания през деня стрес, защото позволява пълноценно отпускане по време на сън.

Сгряващият ефект от постелката за нощен сън е за сметка на материала, от който тя е направена: турманий, източник на дълговълнови инфрачервени лъчи, които проникват дълбоко в човешкото тяло. Тази топлина се акумулира и избавя от неприятното усещане за студ както през нощта, така и през деня.

Да спиш на топлата турманиева постелка е все едно да бъдеш в утробата на майка си: топло и уютно.

До колко мръзненето влошава качеството на живот човек може да разбере само, когато престане да изпитва този дискомфорт. Когато човек успее да се избави от усещането за студ, животът му минава на по-високо и по-качествено ниво. А всеки сезон носи наслада и здраве.

Напиши коментар

Количка

X