ТРИГЕРНИ ТОЧКИ

Тригерни точки – центровете на напрежение на тялото

Английската дума „trigger“ (спусък на пушка) дава наименование на тези болезнени точки, тъй като при натиск върху тях се задейства „спусъка“, който „изстрелва“ болката като куршум.

Тригерните точки са зони на мускулите, които са с повишена чувствителност

Тригерни (пускови) точки са зони на мускулите, които са с повишена чувствителност, проявяваща се с остра болка при натиск. На тези места тъканите са сраснали и са станали нееластични, дори понякога има съпътстващ възпалителен процес. В резултат на това често се стига до притискане и дразнене на периферните нервни окончания, с което се отключва болката. Когато масажираме, усещаме мускулните влакна като обтегнати струни и откриваме малки уплътнения, които са силно болезнени при натиск.

Причини за мускулните болки и възникването на тригерни точки

Тригерните точки се появяват като отговор на организма при пренапрежение, дисбаланс на мускулното натоварване ( в резултат на неправилна стойка, сколиоза, продължителни статични пози, резки движения), травми или възпалителни процеси.

Пусков механизъм за болезнено мускулно уплътнение се явява основно продължителната статична работа с минимална физическа активност. Седящата статична позиция с времето предизвиква пространствена деформация на работещите мускули. Наред с това остатъчното напрежение в най-слабата част на мускула не само се съхранява, но  и усилва в резултат на настъпващите изменения.

Трудно е еднозначно да се установи причината за възникване на дадена тригерна точка. Това може да бъде патология на вътрешен орган, пренапрежение на мускулите, поражения върху гръбначния стълб: органични изменения и гръбначни изкривявания.

Тригерни точки- центрове на напрежение в тялото

Червеният цвят показва основната зона на болката

Малките червени точици показват възможните допълнителни зони

С кръстче са отбелязани тригерните точки ( зоните на напрежение )

Тригерните точки могат да бъдат АКТИВНИ (срещат се относително рядко и се проявяват чрез спонтанна болка, усилваща се при разтягане на мускулите) и ЛАТЕНТНИ (откриват се само при палпации). Честотата на активните трегерни точки достига максимума си в средна възраст, най-често при жените. Много латентни тригерни точки се проявяват при възрастни хора. И двата вида тригерни точки могат да бъдат източник на спазъм, ограничаване на движенията, скъсяване и слабост на паразените мускулни групи.

В повечето случаи даже един от изброените фактори, съществуващ продължително време, предизвиква поне формиране на латентни тригерни точки. В тези случаи, за да се обостри болката, е необходим още един „пусков“ фактор: ПРЕОХЛАЖДАНЕ, РАБОТА В НЕУДОБНО ПОЛОЖЕНИЕ, ПСИХОТРАВМА.

Механични натоварвания, които предизвикват остро развитие на тригерни точки, са разнообразни: , разтягане в ставите, усукващи движения, навяхвания и нараняване на мускулите. В повечето случаи тригерни точки от такива травми, лесно се отстраняват с адекватни мерки веднага след травмата. Неизлекуваните тригерни точки могат да се съхранят в течение на много години.

В риск от възникване на тригерни точки са преди всичко хора, чиято работа е в еднотипна, често неудобна поза в течение на работния ден – компютърни специалисти, счетоводители, шофьори, стоматолози, хирурзи и други. На второ място са хората с нарушен двигателен модел, при които има пренапрежение на различните групи мускули. Към тази група се отнасят всички хора, които имат всякакви нарушения с осанката и походката.

Тригерните точки могат да се формират практически във всички меки тъкани, но преобладават в големите скелетни мускули, които изпълняват статически функции. Най-често тригерни точки се срещат в мускулите на шията и раменния пояс, а също в областта на таза и дъвкателните мускули.

Отпускаме мускулите,
спасяваме се от болката!
Как да се избавим от мускулно
напрежение в тригерните точки?

Причини за мускулните болки и възникването на тригерни точки

ГИМНАСТИКА

Гимнастиката е безспорно оръжие в борбата с мускулното напрежение. Ежедневните гимнастически упражнения помагат да се намали до минимум напрежението в мускулите.

Днес много специалисти са категорични, че човек може да се избави от мускулното напрежение в тригерните точки. Но главното е след тяхното изчезване да се спазват прости правила за добро здраве и самочувствие.

ЗАГРЯВАНЕ

Загряване, постигнато с компреси, гелове или високотехнологичните източници на инфрачервена топлина. Отдавна е доказано, че инфрачервената топлина ефективно намалява болката и възпалението. Добре премереното и навременно загряване отпуска напрегнатите мускули.

МАСАЖ

Чрез специален масаж се постига отпускане на мускулните възли и тъкани, притискащи нервните окончания. Най-чувствителните и уплътнени зони не се атакуват директно, а прогресивно. В началото се прави с много лек натиск като масажните техники не трябва да предизвикват остра болка. Техниката с най-голяма ефективност е дълбокото поглаждане. То често се редува с разтягане на съответните зони.

Нужно е да се избягват неправилните пози и да се следи за добрата осанка. Също така полезна е и умерената физическа активност, без резки движения. Не бива да се допуска охлаждане на тялото, преумора или емоционален стрес. Правете си самомасаж, който може да предотврати появата  на нови тригерни точки. Така в живота на всеки ще има по-малко физическа болка и човек ще може да реализира пълния си потенциал.

Снимка и илюстрации: Pixabay, собствен архив

Напиши коментар

Количка

X