ИСТОРИЯ НА МАСАЖА

История на масажа История на здравето и красотата

Масажът е толкова стар, колкото е старо човечеството.

Първият масаж навярно е бил инстинктивен жест на поглаждане и разтриване на удареното място.

История на масажа

История на масажа – история на здравето и красотата
Рисунка от египетска гробница, 2330 г.пр. Хр., открита в Сахара, Египет

Нямало е методика; просто хората са следвали инстинктите си. Налучквали начините за избавяне от болката, хората постепенно ги усъвършенствали. С натрупания опит през вековете се стигнало до уточняване и на определени масажни техники.

Първите исторически паметници, които дават сведения за прилагане на масажа, са от началото на човешката цивилизация. Още в първите съчинения, посветени на въпросите на здравето, се дават и указания за прилагане на масажа. В папируса на Еберс, написан приблизително преди 1550 години преди Христа, също се споменава за масажа като естествена практика за поддържане на добро здраве и красота. Този папирус е сред най-старите и важни медицински папируси на Древен Египет.

Изключително интересни са историческите паметници на далекоизточните народи.Тяхната философия за единство между човека и природата, между душата и тялото, между положителните и отрицателните енергии е изградена от хилядолетния им опит. Първите данни са от 3000 г.пр. Христа в китайската книга Кунг Фу. Там са дадени принципите на китайския масаж – АКУПРЕСУРАТА. По-късно на базата на тази натурфилософия японците развиват техниките на ШИАЦУ-масажа, където наред с пресурата се развиват и редица други мануално-терапевтични техники.

В свещените древноиндуски книги на брамините Аюр веда, около 1800г.пр.Хр., се дават доста подробни описания за показанията и техниките на някои видове масаж. Древните египтяни и индийците са съчетавали масажа с бани.

В Древна Елада масажът е бил средство не само за лечение, но така също за закаляване и повишаване боеспособността на бойците. В суровия дневен режим на спартанските войници МАСАЖЪТ Е БИЛ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИЛАГАН, като военачалниците са имали масажисти роби, а войниците са се масажирали един друг. Този масаж може да се приеме като начало на СПОРТНИЯ МАСАЖ.

Омир в безсмъртните си произведения Илиада и Одисея дава сведения за прилагането на масажа – как Кирке в банята масажирала Одисей. Бащата на медицината, ХИПОКРАТ, описва показанията, техниката и дозировката на масажа. В трактатите си той пише:

ЛЕКАРЯТ ТРЯБВА ДА Е ОПИТЕН В МНОГО НЕЩА, НО НАЙ-ВЕЧЕ В РАЗТРИВКИТЕ… ЗАЩОТО РАЗТРИВАНЕТО МОЖЕ ДА СТЕГНЕ ТВЪРДЕ РАЗХЛАБЕНА СТАВА ИЛИ ДА Я РАЗДВИЖИ, АКО Е СХВАНАТА.

Римските терми, Варна

Останки от Римските терми в град Варна. Изградена към края на II век това е най-голямата баня на Балканите.
Останки от Римските терми в град Варна. Изградена към края на II век това е най-голямата баня на Балканите.

От Елада в древния РимПрилагането на масажа преминава от гърците в древната Римска империя

Асклепиад, един от най-известните римски лекари, разделя масажа на сух и с мазнина; на продължителен и краткотраен. В препоръките си за здравословен начин на живот той говори за правилно хранене и пиене на много вода; за физически упражнения и масаж.

В римските бани,които са били издигнати в култ, е имало помещения за масаж (дестрикториум и анаториум). Грижата за красивата кожа с помощта на масажи и благовонни масла е била много популярна сред привилигированите класи. Къпането в топла и студена минерална вода, придружено от масажи, било част от ежедневието на богатите в Древен Рим. Даже Попея, жената на Нерон, се къпела в магарешко мляко, след което получавала релаксиращ масаж.

Клавдий Гален е най-авторитетния учен в историята на медицината и главен лекар на Древен Рим. Той се смята за бащата на спортния масаж. Гален описва девет вида масаж: сух и масаж с масла; силен и слаб; продължителен и кратък.

Множество исторически паметници по нашите земи от римската епоха (Хисаря, София, Кюстендил, Момин Проход и др.) показват, че преди 2000 години и у нас масажът е бил на почит.

Масажът става популярен в Европа през Възраждането, когато всички науки, включително и медицинските, се отърсили от опеката на църквата. Европейците, които пътешествали по света, разказвали колко ценен е масажът в другите култури. Капитан Кук разказвал как се е излекувал от ишиас с помощта на масаж на остров Таити.

Съвременният класически масаж се развива в средата на XIX век в Швеция. Първият, който сериозно изучил влиянието на масажа върху човешкия организъм е шведският учен и терапевт Пер Хенрих Линг (1776-1839г.).При едно пътуване из Европа Линг се разболял от ревматизъм. Лекувал се при много известни по онова време лекари, но без резултат. ПОМОГНАЛ МУ МАСАЖЪТ. Това накарало Линг да изучи по-задълбочено ефекта на масажа. По-късно разработил система от гимнастически упражнения и масажи, базирани на физиологическите особености на организма. Основните похвати на масажа, които Линг използвал са: поглаждане, разтриване, омачкване и вибрация.

Той дава в ръцете на европейското общество ТЕРАПЕВТИЧНИЯ МАСАЖ, който е по-популярен под наименованието ШВЕДСКИ МАСАЖ.

В началото на XX век, с развитието на неврофизиологията, се разработват специални рефлекторни видове масажи. Те са на принципа на рефлекторните взаимовръзки между отделните органи и тъкани. Днес съществуват не само изследвания за полезното въздействие на масажа върху човешкото тяло, но и различни видове масажи. Човек може да избира според нуждите или предпочитанията си.

Масажът се използва за премахване на болката и оттоците. Той ефективно възстановява уморените мускули и подобрява тяхната работоспособност; укрепва ставите и ставните връзки. Масажът е едно от най-важните помощни средства при заболявания на опорно-двигателния апарат. Той е приятен начин човек да се отпусне и да релаксира; да свали напрежението и натрупания стрес.

Бързото развитие на новите технологии, електрониката и компютиризирането се отрази и върху масажа.
Автоматизирането му позволи масажът да се внедри по – широко в ежедневната практика и прилагането му у дома. Апаратният масаж на високотехнологични масажни оборудвания поевтинява цената на една процедура; дава възможност домът да се превърне в своеобразен спа-център. Апаратният масаж е достъпен за цялото семейство и пести не само средства, но и време.

Достатъчно е само човек да е осъзнал нуждата си от масаж.  Защото историята на масажа категорично доказа през вековете, че той е най-естественото средство за поддържане на добро здраве, красота и сила.

Количка

X