MОКСАТА – КРАЛИЦА НА ВСИЧКИ ПРОЦЕДУРИ

Моксата – кралицата на всички процедуриМоксата се е прилагала отдавна в страните на Древния Изток и са я смятали за кралицата на всички процедури.

Смята се, че е възникнала в Северен Китай преди около 3000 години, много преди акупунктурата. В древните медицински трактати е записано: „МОКСАТА Е СПОСОБНА ДА НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО ИГЛАТА НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ“.

Днес мокса-терапията се използва активно в Китай, Япония, Корея. Този начин на лечение се преподава в училищата по традиционна китайска медицина.

Древните лечители са знаели, че човек, който страда от простуда и слабост, се нуждае от топлина. В традиционната китайска медицина главното лечение при такива проблеми била целителната топлина на моксата. Според специалистите МОКСАТА ДАВА ДЪЛБОКА, ПРОНИКВАЩА ТОПЛИНА, която отстранява простудата.

Доктор Трейси Стюарт, лицензиран специалист по акупунктура, казва: „Хладът се натрупва в матката, ниско в корема или стомашно-чревния тракт. МОКСАТА Е ПРОСТ НАЧИН ДА СЕ ПРОГРЕЕ ОРГАНИЗМЪТ„.

Днес моксата се прилага успешно при хронични разстройства на храносмилането, проблеми с менструалния цикъл и репродуктивните органи.

Доктор Стюарт казва, че МОКСАТА Е МНОГО ЕФЕКТИВНА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА БОЛКАТА. Според нея, когато хората имат силни болки само акупунктурата е недостатъчна. Трябва да се използва и мокса, за да могат хората бързо и безопасно да се избавят от болките си.

Но за разлика от акупунктурата моксата е слабо изследвана от западните специалисти. Макар и малко на брой, направени изследвания говорят за нейното положително влияние върху кръвообращението, имунитета и възстановяването на тъканите. Изследване, направено през 1998 година и публикувано в списание на американската асоциация, показва, че 75% от бременните жени, при които плодът се е намирал в неправилно положение, успяват да го накарат да заеме правилно положение, обгаряйки с мокса точката на малкия пръст на краката.

ЛЕЧЕБНА ТОПЛИНА НА МОКСАТАТерминът „мокса“ още може да се преведе като „обгаряне“ или „прогряване“.

Като процедура тя представлява въздействие с топлина от тлееща билка /мокса/ в област на биоактивна точка. Терминът „мокса“ още може да се преведе като „обгаряне“ или „прогряване“. При това в организма настъпват следните благоприятни промени:

  • ПОВИШАВА СЕ НИВОТО НА ЕНЕРГИЯ В ТЯЛОТО;
  • ОТСТРАНЯВАТ СЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ БЛОКАЖИ;
  • СТИМУЛИРАТ СЕ ВЪТРЕШНИТЕ СИЛИ НА ОРГАНИЗМА;

  • ПОДОБРЯВА СЕ ЦИРКУЛАЦИЯТА НА КРЪВТА;
  • АКТИВИРАТ СЕ ОБМЕННИТЕ ПРОЦЕСИ;
  • ПОВИШАВА СЕ ИМУНИТЕТА.

Неслучайно в древните медицински трактати е записано:

Там, където лекарствата и акупунктурата са безсилни, на помощ идва моксата.

Древните лечители обяснявали благотворния ефект на моксотерапията върху човешкия организъм по следния начин: билката при тлеенето си отделя божествени сили, които „изгарят“ болестта. А съвременните лекари предполагат, че при тази процедура в организма се образуват химични вещества, предизвикващи процеса на оздравяване.

През последните години учените доказаха, че МОКСАТА ОКАЗВА АНТИСПАЗМАТИЧНО, ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО И ОБЕЗБОЛЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ.

ЗАБАВЯ ФИЗИОЛОГИЧЕСКОТО СТАРЕЕНЕ НА ОРГАНИЗМА

Най-интересното е, че МОКСАТА ЗАБАВЯ ФИЗИОЛОГИЧЕСКОТО СТАРЕЕНЕ НА ОРГАНИЗМА, осигурява по-продължителна младост.

Моксата е особено полезна при всякакви възпалителни процеси, артрит, безсъние, психически разстройства, простудни заболявания и грип. В страните със студен и влажен климат моксата е подходяща практически за всеки човек, защото заболяванията от хлада (простудни, възпалителни, нервни) се натрупват и често с времето стават хронични.

МОКСА ВЪРХУ “ВРАТАТА НА ЖИВОТА“

Според специалистите най-ефективния вид моксотерапия е прогряването на пъпа.

Областта на пъпа е много важна зона в теорията на меридианите. Целебното въздействие върху нея

  • УКРЕПВА ФУНКЦИЯТА НА БЪБРЕЦИТЕ
  • СЪХРАНЯВА БАЛАНСА НА СЕКСУАЛНАТА ЕНЕРГИЯ.

Освен това пъпът е разположен на равно разстояние спрямо всички системи в човешкото тяло и още преди раждането се явява единствения канал за получаване на информация и хранене. Около него са разположени милиарди нервни окончания. не случайно източните лекари са наричали тази област „коремен мозък“, а самия пъп – „врата на живота„. Смята се, че правилното и постоянно прилагане на мокса върху пъпа укрепва здравето, повишава имунитета, подмладява организма, забавя неговото стареене.

МОКСА У ДОМА?Възможно ли е това?

Съществуват спорни мнения дали човек може сам да проведе моксотерапия в домашни условия. Но да прогрее „жизнените“ точки при първите симптоми на простуда и грип за облекчаване на състоянието и по-бързо оздравяване, може всеки. И дори при липса на мокса (тлееща билка), прогряването може да се извърши с помощта на неголям нагрят предмет, например камъче (минерал). Достатъчно е да се проведат две – четири прогрявания на активните точки на дланите и стъпалата. А може да се нагрее и цялата длан или стъпало. Също много въздействащо е прогряването на биоактивните точки по гърба и корема.

Особено практично за домашно използване е оборудването NM5000 Plus и N5 на корейската компания НУГА БЕСТ. За да се постигне ефекта на мокса, турманият на вътрешния или външния проектор се нагрява до 60-70 градуса. В зависимост от предпочитанията и състоянието, мокса-ефекта се прилага от две до десет минути. Целебната сила на прогряването се обединява с целебната сила на минералите. Благодарение на интелигентната система за управление на уреда, температурата лесно се регулира. Използването на турманиевите проектори като мокса има предимство пред традиционната тлееща билка в случаите, когато има непоносимост към дима на моксата. Голям плюс е и факта, че при прогряване с турмания по тялото, не остават белези.

Благодарение на иновативните технологии МОКСАТА – КРАЛИЦАТА НА ВСИЧКИ ПРОЦЕДУРИ ВЛИЗА В ДОМА НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК.


Количка

X