КАК ДА ОПАЗИМ ОЧИТЕ СИ В СВЕТА НА ЦИФРОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ?

Екрани, телефони, таблети:
Как да опазим очите си в света на цифровите технологии?
Как да опазим очите си?

Как да опазим очите си?

Ние живеем в изключително цифровизирана епоха. Благодарение на технологиите, често достатъчно малки, за да се поберат в ръката ни, ние можем да устройваме видео-конференции с приятели, които живеят на другия край на света; да четем хиляди книги; да гледаме филми; и всичко това от един екран!

Технологиите навлизат рано в живота на децата. Цифровия свят представлява голямо натоварване за очите им.
Технологиите навлизат рано в живота на децата. Цифровия свят представлява голямо натоварване за очите им.

Прогресът влияе на това как работим, общуваме, учим.Този цифров свят представлява голямо натоварване за очите ни.

Но този цифров свят представлява голямо натоварване за очите ни.
 Интервю, проведено от Съвета на офталмолозите в САЩ, през 2012 година показва, че повече от 30% от американците използват цифрови устройства от четири до шест часа на ден, а в същото време 14% от американците заявили, че прекарват десет до дванадесет часа на ден в тясна връзка с медийните приспособления.

Дигиталните технологии са неразделна част от ежедневието.

За повечето хора пренапрежението на очите е резултат от начина на живот.
За повечето хора пренапрежението на очите е резултат от начина на живот.

Дигитализация & Начин на животЗа повечето хора пренапрежението на очите е резултат от начина на живот.

Във времето, когато цифровите технологии грабват вниманието на хора от всякаква възраст, офталмолозите са все по-обезпокоени от пагубното влияние, което новите приспособления оказват върху очите ни.

Проблема е в това, че постоянното пренапрежение на очите, предизвикано от дългото използване на цифровите устройства, в крайна сметка може да доведе до загуба на зрението. Тъй като компютрите, смартфоните и други подобни устройства са предназначени за използване от близко разстояние; то очите трябва постоянно се префокусират, приемайки информацията. С времето тези натоварвания могат да причинят проблеми със зрението.

Повече от 34% от американците са принудени да прекарват дълги часове пред екранните устройства заради работата си. Очите усещат претоварването. Болката в очите е най-разпространения проблем сред служителите днес.

Поглед към проблема.С всичките възможности, които предлагат, цифровите устройства имат един голям недостатък.

След два или повече часа гледане в екрана на телефона или таблета, много хора изпитват сухота в очите, раздразнение, умора в очите, главоболие, болки в шията и гърба. Един или повече от тези симптоми може да сигнализира за СИНДРОМ НА ЦИФРОВОТО ПРЕНАПРЕЖЕНИЕ НА ОЧИТЕ.
 Цифровото пренапрежение на очите не е хронично заболяване, но дискомфортът му предизвиква достатъчно поводи за безпокойство.

Изследване, проведено от Съвета на офталмолозите в САЩ през 2012 година показало, че почти 70% от подрастващите изпитват някаква форма на цифрово пренапрежение на очите при използване на електронни устройства. Според мнението на експертите по грижа за очите, ПРОБЛЕМЪТ ИМА ДВА АСПЕКТА:

 • Физическите свойства на технологиите влияят пагубно на очите

 • Много хора използват устройствата по такъв начин, който увеличава дискомфорта

Разнообразието от шрифтове също влияе на комфорта на очите.
Разнообразието от шрифтове също влияе на комфорта на очите.

За разлика от ясните линии и форми, които определят напечатания текст и изображение, цифровото съдържание се създава с помощта на милиони мънички пиксели. Колкото са по-близко един до друг, толкова по-ясна картина или изображение се получава. Колкото са по-далеч един от друг, толкова по-неясно е изображението. Тези деформации могат да предизвикат прекалено натоварване на очите. Разнообразието от шрифтове също влияе на комфорта на очите. Съвременните шрифтове, със заоблени ъгли, се поддават много по-трудно на фокусиране. По този начин осигуряват на очите допълнителна работа.

Лично използване на устройствата.Някои хора получават цифрово пренапрежение на очите, защото не използват цифровите устройства по правилния начин.

Разстоянието и положението, в което се разглеждат цифровите устройства, е най-често срещания проблем. Приспособленията, които имат голям екран (телевизори, компютри), трябва да са разположени непосредствено пред или малко по-ниско от нивото на очите, така че ъгълът на виждане да не бъде повече от 35 градуса. Оптималната позиция на очите по отношение на екрана, ще помогне да се предотврати умората и болките в очите.

Разстоянието има значение.Разстоянието е важно и при използването на неголемите цифрови устройства.

Цифровото пренапрежение на очите може да бъде следствие от използването им на много близко разстояние от очите. Изследване, проведено в Ню-Йоркския Държавен Университет, показва, че когато хората държат мобилни устройства (телефони, смартфони, таблети), те ги държат на 5 – 25 сантиметра по-близо до очите си, отколкото обикновено държат книга или списание. Толкова малко разстояние, от една страна помага да се види текста по-добре, но от друга страна – пресъхването на роговицата, болките в очите и раздразнението са неизбежни.

Болките в очите.Цифровите устройства сами по себе си могат да предизвикат болки в очите.

Повечето цифрови дисплеи използват LED-технологии. Тази технология дава излъчване на екрана в ярък, син цвят. Синият цвят стана популярен, благодарение на своята мощност и ефективност. Но именно високата интензивност на излъчване на светлината може да предизвика болки в очите и главата. Когато синята светлина попадне върху кристалната леща на очите, тя се пречупва и кара обкръжаващите обекти да се намират ту в зоната на фокусиране, ту извън нея. Опитвайки се да решат този проблем, хората често започват да гледат накриво, а това води до умора на очите.

Кой е в опасност?Цифрово пренапрежение на очите – кой е в опасност?

Повече от 70% от американците са възприемчиви към цифрово пренапрежение на очите. Но истината е, че всеки човек, който се намира пред екран, е застрашен от този проблем. Хората, които използват цифрови средства за работа, изпитват симптомите на цифрово пренапрежение на очите:

 • болки в очите (39%);
 • болки в шията или плешките (42%)

 • сухота в очите (25%); 
 • нарушения на зрението (23%)

Тези хора прекарват много време с цифрови устройства – повече от 30% прекарват не по-малко от шест часа и 20% са от десет до дванадесет часа пред екраните на цифровите устройства. Разбирате защо очите се изморяват, а цифровия стрес не им дава покой.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЦИФРОВОТО ПРЕНАПРЕЖЕНИЕ НА ОЧИТЕ

Очевидния отговор е да се ограничи използването на цифровите средства за масова информация. Но малко са ентусиастите, които биха го направили. Съществуват няколко начина, които ще помогнат да се намали влиянието на екраните върху очите ни:

Въздействие върху здравето

 • Болки в очите
 • Болки в шията или плешките
 • Сухота в очите
 • Нарушения на зрението

 • Мигайте често!

Постоянната работа пред екрана на компютъра влияе на това колко често мигате. Обикновено това са 12 – 15 мигания за една минута, но пред компютъра са 5 – 7 мигания за една минута и в резултат на това очите пресъхват. Напомняйте си, че е нужно по-често да мигате, за да могат очите по-лесно да сменят фокуса си.

 • Помнете правилото 20-20-20!

Даже кратките прекъсвания могат да имат огромно значение. На всеки двадесет минути, правете двадесет-секундно прекъсване и фокусирайте погледа си на разстояние двадесет метра.

Никой не знае как ще се развиват цифровите технологии в близките години. Но е ясно, че ще има все по-нови приложения за смартфоните, ще бъдат изобретявани нови устройства и ние все повече време ще се вглеждаме в екраните на цифровите устройства за работа или развлечение. Но ние трябва да се научим безопасно да взаимодействаме с тези технологии. И преди всичко трябва да развиваме здравословни навици за нашите очи.

Дай почивка на очите си.

Казват, че очите са прозорец към света.

С тях ние виждаме светлината и красотата около себе си; разбираме накъде да вървим или кой стои насреща ни.
 Толкова малки, а днес те понасят изключително натоварване, към което те трудно се приспособяват.
 В резултат на това повече от 300 милиона жители на нашата планета се оплакват от проблеми, свързани със зрението.
 Днес дигиталните устройства причиняват умора на очите заради непрестанното фокусиране върху екрана и голямата скорост, с която се променят картинките и текста. Това поражда чувство на сухота, парене, зачервяване на очите, замъглено зрение и главоболие.

Снимките в публикацията са илюстративни. Източник: Unsplash

Количка

X