ХИРОПРАКТИКА – ТОВА Е ПОДАРЪК

Хиропрактика - това е подаръкКлюч към здраве

Хиропрактика - това е подарък

През 1895 година в Америка се появява нова методика, основана на използването на вътрешните ресурси на човешкия организъм. Началото е, когато след корекция на гръбначния стълб на глух човек, слухът му е възстановен. Методът получава наименованието хиропрактика.

КЛЮЧОВАТА СТАВА НА ОРГАНИЗМАЗадача на хиропрактиката е да възстанови правилното взаимно разположение на двата горни шийни прешлена (атлант и аксис) и съседните образования на черепа, т.е. корекция на нарушението в краниовертебралния преход.

“Краниовертебрален преход”- връзката на черепа с гръбначния стълб. Без преувеличение, това е ключовата става в нашия организъм! В канала, образуван от големия тилен отвор на черепа и пръстена на първия шиен прешлен, преминава абсолютното мнозинство нервни проводници. Събрани в гръбначния стълб, те постепенно се разделят на милиарди нервни влакна, оплитащи цялото тяло.

КАК Е ОТВЪД ОКЕАНА?Хиропрактика (Chiropractic) - е направление в здравеопазването, широко разпространено преди всичко в САЩ и Канада. Тя отбеляза своят стогодишен юбилей през 1995 година.

В Северна Америка към хиропрактика редовно се обръщат около 40 милиона пациенти, а услугите на лекаря се покриват от медицинската застраховка. За много хора е правило да посещават лекар-хиропрактик след всякакви травми, наранявания, падания и дори при добро самочувствие – за възстановяване на баланса на гръбначния стълб.

Тук в мозъка се предава информация за всички процеси, протичащи в организма и всички управляващи заповеди от мозъка преминават също оттук. Според антропологическите си особености краниовертебралния преход изпитва при преминаване през родовите пътища на относително голямата глава на плода колосални натоварвания и в по-голяма или по-малка степен се травмира в процеса на раждане при повечето хора.

Последствията от тази травма във вид на структурни нарушения на краниовертебралния преход се фиксират и, нарушавайки функцията на нервната система, отрицателно влияят на здравословното състояние през целия живот.

Успехите на бързоразвиващата се хиропрактика в САЩ надмина всички очаквания. Например тя се оказва два пъти по-ефективна от лекарствената медицина при болки от различен произход в областта на шията и гърба, а също така при проблеми в цялата скелетно-мускулна система.

КОВАРСТВОТО НА РАЗМЕСТВАНЕТОКъм структурните нарушения се отнася разместването на горните шийни прешлени, което при специално изследване се открива при 90% от населението. Причини за това разместване могат да бъдат травми, стрес, обичайни неправилни пози (пред компютъра, зад бюрото или чина; над зъболекарския стол или хирургичната маса; над шевната машина и т.н.

Но най-често разместването на прешлените протича при раждането и след това с годините подкопава здравето. При новороденото всички кости и тъкани на гръбначния стълб са много чувствителни, а това означава, че всяко обръщане е много опасно. За съжаление много лекари не разбират това. За това не знае и самата родилка, защото тя лежи по гръб и не вижда какви манипулации правят лекарите с нейното бебе.

ЗДРАВЕТО НА НОВОРОДЕНО?Здравето на новороденото, като правило, се влошава след изписването му от родилния дом.

Костите и мускулите на новороденото са гъвкави и в момента на раждането претърпяват неголяма деформация, за да може без травми да мине по родовите пътища. Неговите мускули практически не работят и костиците са достатъчно подвижни. И именно в момента на раждането акушерите дърпат бебето, правят всевъзможни неакуратни манипулации, дърпат го за главичката, завъртат шията му, стимулират раждането с лекарства.

В процеса на раждане на детето може леко да се огъне шията; при това се образува разместване на атланта. Един-два дни след раждането мускулите на бебето “се събуждат”, влизат в тонус и фиксират промененото положение на атланта спрямо черепа.  С това разместване – “отклонил се” атлант – човек живее цял живот. А това състояние предизвиква нарушения в работата на организма като цяло.

Коварството на разместването на първи шиен прешлен спрямо атланта е в това, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВА. Разместените прешлени нарушават предаването на нарвните импулси между главния и гръбначния мозък. Нарушаването на функциите на нервната система; изопачените сигнали, които преминават по нервите, влияят негативно на всички системи в организма, отслабват защитните му функции и водят до много заболявания.

При новородено в първите месеци на живота

 • Нарушения на мускулния тонус (слабост, вялост, хипертонус)
 • Възбудимост (безпокойство, силен вик)
 • Нарушение на съня
 • Оригвания

При деца и подрастващи

 • Прекалено безпокойство, невнимателност, разсеяност, синдром дефицит на внимание)
 • Главоболие и световъртеж
 • Болки при движение
 • Кръвотечение от носа
 • Повишена уморяемост
 • Нарушен имунитет ( чести простуди, проблеми със сливиците, бронхиална астма)
 • Повишено артериално налягане
 • Късогледство, нарушена акомодация
 • Конвулсии и припадъци
 • Нарушения на осанката (кифоза и сколиоза)

При възрастните

 • Често главоболие
 • Периодично обостряне на болести “от детството”
 • Бързо прогресиране на дегенеративни изменения на гръбначния стълб (остеохондроза)
 • “Неочаквани” болести и разстройство на вътрешните органи и системи на организма
 • Патология на бременността и раждането
 • Предразположеност към алкохолна зависимост

ПРИНЦИПИ НА ИЗБАВЯНЕ ОТ ПРОБЛЕМАМетодиката за отстраняване на разместването на атланта и аксиса е усъвършенствана през последното столетие от направените изследвания и практиката на известни специалисти в тази област.

Процедурата може да се проведе на всяка възраст, от раждането до преклонна възраст. Хиропрактиката практически няма противопоказания, тя се прилага на всяка възраст, благодарение на такива особености като висока точност и минимално натоварване на скелетно-мускулните и други системи на организма.

Методът хиропрактика – това е естествен способ за въздействие на организма, който помага да се отстранят причините за заболявания, а не симптомите. Основан е на прост, но много важен принцип:

АКО ГРЪБНАЧНИЯТ СТЪЛБ ФУНКЦИОНИРА ПРАВИЛНО И НЕРВНАТА СИСТЕМА Е НАРЕД, ТО ОРГАНИЗМЪТ Е СПОСОБЕН САМ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА СВОЕТО ИЗЦЕЛЕНИЕ.

В Древен Рим на новородените деца на робите преднамерено извивали шията (разместване на атланта), за да отраснат недоразвити, подтиснати и бавноразвиващи се. По тази причина в Рим не е имало въстания. Въстанал е само Спартак, а неговата шия не е била усукана.

КАКВО Е ТУРМАНИЙ?

НОВИЯ МАТЕРИАЛ НА XXI – ви век?

Повече »

Известно е, че в човешкия организъм са заложени невероятни способности към възстановяване, които се проявяват при липса на намеса отвън, която оказва отрицателно влияние на функционирането на нервната система. Съществуват три основни вида намеси (стрес): механически, биомеханически и психологически.

Нервната система се състои от главен, гръбначен мозък и излизащите от него нерви и контролира функциите буквално на всяка клетка, тъкан, орган и система в организма. Докато главният мозък е защитен с костите на черепа, гръбначният мозък преминава през 24 движещи се сегмента (прешлена). Промяната в биомеханиката на гръбначния стълб може да доведе до една от най-разпространените причини за нарушаване на работата на нервната система – сублуксация , при която прешлените са разместени или блокирани и по този начин подвижността им е ограничена.

Дисфункцията или разместването на тези сегменти оказва негативно въздействие на предаването на нервни импулси, което води към субоптимално функциониране на нервната система и влече след себе си общо намаляване на способността на организма към самозащита и самовъзстановяване – болест. Добра илюстрация за това е факта, че много хора, които страдат от болки в един или друг отдел на гръбначния стълб, в същото време имат проблеми с вътрешните органи, чиято инервация излиза точно от този отдел на гръбначния стълб. От гледна точка на хиропрактиката, избавянето от симптоми не означава оздравяване. Симптомът е само едно от проявленията на болестта. Оздравяването може да настъпи само, когато се отстрани причината, предизвикала заболяването.

Оптимизацията на биомеханиката на гръбначния стълб чрез отстраняване на сублуксацията и укрепване на мускулния корсет, а също така отстраняване на биохимическия и психологически стрес водят към подобряване на нервната система, а следователно, към подобряване на общото здраве на организма.

Хиропрактиката е естествен метод на лечение. В човешкия организъм нищо не може да бъде вкарано отвън и нищо не изчезва просто така. Нужно е да се създадат такива условия, при които организмът да функционира нормално. Специфичната корекция на функциите на гръбначния стълб и поддържането на нормална жизненост на организма помага на хората с най-разнообразни заболявания отново да получат и успешно да поддържат добро здраве.

Използвайки хиропрактика днес, утре Вие ще бъдете в добра форма.

По материали на:

д-р мн  АНДРЕЙ ИВАНОВ
кмн АНДРЕЙ МОЛОДЕЦКИХ

Напиши коментар

Количка

X