АТЛАС – КЛЮЧОВИЯ ШИЕН ПРЕШЛЕН

Атлас - ключовия шиен прешлен

Първи шиен прешлен държи върху себе си главата.

Наречен е така в чест на Могъщия Атлас, герой от древните гръцки митове, който трябвало да държи небесния купол на раменете си. Подвижните съединения на атласа с черепа, позволяват с лекота да движим главата си напред и назад. Подвижните съединения на атласа с втория шиен прешлен, аксис, позволяват с лекота да завъртваме главата си наляво и надясно. При това втори шиен прешлен се явява ос на завъртване на главата. Оттук и името му – аксис.

Много често се установява разместване на атласа спрямо черепа. При това атласа заема наклонено и усукано положение спрямо главата. Обикновено причина за това са травмите. Например камшичен удар при катастрофа, когато главата извършва резки движения напред и назад.

При падане на детето от креватчето на главата; при падане на работа или при спортни занимания.

Но най-честата травма е разместването на атласа по време на раждане, когато главата и шията са подложени на усукване и компресия. Това води до неправилно положение на атласа от самото раждане. Неправилното положение на атласа спрямо черепа се закрепва с помощта на мускулите, разположени в тази област. При това претоварването на атласа се пренася върху тилната кост, връзките и обвивките й, а така също обвивките на гръбначния мозък, мускулите и свръзките на шията. В резултат на напрежението на мускулите и свързващите структури, неправилното положение на главата се съхранява за цял живот.

Това разместване с времето води до много болезнени проявления.

Често основната причина за разместването на атласа остава скрита и цялата помощ се свежда до опити за облекчаване на симптомите.

Да разгледаме проблема в детайли. Атласът е тясно свързан със съдовете, хранещи с кръв главния мозък.

Например вертебралната артерия, която преминава през ставните израстъци на горните шийни прешлени, след това през атласа прави дъга и прониква в черепа. Пред атласа, плътно към него, преминава вътрешната сънна артерия. От състоянието на сънната и вертебрална артерия зависи състоянието на главния мозък, а значи и нашия живот. Разместването на атласа може да доведе до притискане на вертебралната артерия, което ограничава постъпването на кръв в главния мозък. Също така разместването на атласа може да доведе до притискане на вътрешната сънна артерия, което също влошава мозъчния кръвоток.

Разместването на атласа може да предизвика многобройни заболявания:

  • от главоболие до мигрена,
  • от болка във врата до отток в шията,
  • от болки в раменете до изтръпване на ръцете,
  • а така също и познатите на всички болки в гърба.

Разместването на атласа влошава не само кръвообращението на мозъка. Могат да се повредят и нерви. Точно пред атласа се намира блуждаещия нерв, един от най-важните нерви във вегетативната нервна система, който отговаря за много функции в нашия организъм. Например той отговаря за изработването на стомашен сок и управлява процеса на храносмилане. Ако блуждаещият нерв е притиснат от разместения атлас, това може да доведе до много проблеми: такива като световъртеж, нарушаване на равновесието, разстройство на вниманието; бледност или зачервяване на лицето; потливост; гастрит, гадене, запек или диария; синдром на раздразненото черво.

Блуждаещият нервБлуждаещият нерв също така влияе на регулирането на ритъма на сърцето и кръвното налягане.

Повреждането на този нерв води до ускоряване или до забавяне на сърдечния ритъм. Разместването на атласа води до изместване на главата спрямо гръбначния стълб. Нашето тяло се опитва да се настрои под неестественото положение на главата и се изкривява. Развива се сколиоза, различна височина на раменете, наклонен таз и различна дължина на краката.Всичко това води до негативни последствия. Неправилното разпределение на теглото води до постоянно претоварване на мускулите; притискане на нервите и съдовете. Честите болки в коленете и постоянната болка в кръста могат да бъдат свързани с неправилното положение на атласа…

Но… ние дори не се досещаме за това ….


Напиши коментар

Количка

X