ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И ДРУГИТЕ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО

Връзка между гръбначния стълб и другите части на тялото

Добре погледнете на гръбначния стълб като причина за всяко заболяване.

Всяко нарушение на функциите на нервните клетки се отразява на здравето.

Главният мозък контролира всички органи. Вече свикнахме да казваме, че всички бо-лести са от нерви. А знаете ли какво е казал Хипократ? Според него причините за всички болести се крият в… гръбначния стълб (columna vertebralis). Където впрочем пак става дума за нервните клетки  (на старогръцкиνεῦρον – влакно, нерв)и техните окончания. Може би най-сложната материя. Всяко нарушение на функциите на нервните клетки се отразява на нашето здраве.

Местете курсора на мишката върху прешлените от гръбначния стълб, за да видите кои части на тялото резонират.

Медиците смятат, че ако човечеството се избави от проблемите на гръбначния стълб, то хората биха живели 20 – 30 години повече.

Дисковата херния е последният „БУШОН“ в защитата на главния мозъкКаква роля играят мускулите за защита на гръбначния стълб и как се осъществява тази защита?

Гръбначния стълб непрекъснато изпитва притискане при усукване и прегъване, както и разтягане при наклоните. За да не се увреди той, съществуват няколко вида връзки, които ограничават обема движения. Те ни пазят от опасни за здравето наклони, усуквания и други движения. Но има ситуации, когато този контрол просто не успява да се включи. Например при катастрофа, при внезапно падане, при повдигане на тежест със завъртане на гръбнака – ето това са ситуациите, когато защитата не успява да реагира. Тогава се включва така наречената защита 3-то ниво, която се задейства независимо от нашето съзнание.

Нашият гръбначен мозък (на латинскиmedulla spinalis, на гръцкиmyelon) не си виси ей така свободно в гръбначномозъчния канал. По цялото протежение той е фиксиран с тънки зъбчати връзки към гръбначния стълб. При всяко усукване или наклони тези връзки се изпъват. Но ако съседните прешлени са толкова силно обърнати един към друг и това заплашва от спукване на гръбначния мозък и съответно – парализа, тогава проработва системата за защита. Прекалено изпънатата връзка изпраща сигнал в мозъка, че там съществува опасност от скъсване, и човек веднага преустановява по-нататъшните движения.

Вижте на видео клипа в ляво!

Главният мозък (на латинскиcerebrum, на старогръцкиἐγκέφαλος) дава сигнал и на малките и силни мускули в съответната част на гръбнака. Те рязко се свиват и стягат прешлените, както и диска между тях. Това е защитата, която е сработила и предпазва от по-нататъшни усуквания или наклони, т.е. гръбначният мозък е спасен. Обаче притиснатият диск излиза от мястото си и се образува това, което наричаме дискова херния.

Мануалната терапия премахва болката и блокадатаПо какъв начин помага мануалната терапия при нарушения в гръбначномозъчната дейност?

Стегнатите, свити от някакво неправилно движение или тежест мускули, си остават така за цял живот, докато нещо не премахне това стягане. Нарушават се и подхранването, и венозното оттичане, почти до появяване на болки – с по-малка или по-голяма интензивност. Кръвта на това място се пълни с отлагания, те отравят органа, а сигналът отслабва и съответният орган или система започват да функционират още по-зле. Ето така възниква заболяването.

Ако по този начин се е блокирал сегментът, контролиращ колянната става, започва да боли колянната става. И каквото и да правим, проблемът си остава. Ако се е блокирал този сегмент от гръбначния мозък, който отговаря за сърцето – тогава боли сърцето и т.н. Ето тук е задачата на мануалната терапия – да премахне тази блокада и да подобри циркулацията. След като се отпусне изпъната зъбчата връзка чрез мануалната терапия, всичко по веригата започва да се нормализира, така се възстановяват функциите на нервните клетки и преминаващият през тях сигнал.

И проблемът е решен. Докато не се премахне тази блокада, за която досега говорим, никакви лекарства, нито иглорефлексотерапия, лечебна физкултура, пиявици, масаж, билки и прочее, няма да помогнат. Всички изброени методи са второстепенни, те временно подобряват кръвотока, помагат за премахване на отоците, но не решават проблема като цяло.

Мануална или известна още като манипулативна терапия е физическо лечение, използвано предимно от физиотерапевти, трудови терапевти, терапевти, използващи хиропрактика, остеопати за лечението на мускулноскелетна болка, физически увреждания и инвалидност, този тип терапия най-често използва масаж и манипулация на мускулите, мобилизация и манипулация на ставите. Трите основни вида мануална терапия са манипулация, мобилизация и масаж.

КЛЮЧ КЪМ ЗДРАВЕ

ХИРОПРАКТИКА – ТОВА Е ПОДАРЪК

През 1895 година в Америка се появява нова методика, основана на използването на вътрешните ресурси на човешкия организъм.

СИЛАТА НА ОБЩЕСТВОТО

ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ

Ако редовно използвате оборудването на Нуга Бест, Вие ще осигурите на своя организъм добро здраве и ще можете да се предпазите от болести.
Напиши коментар

Количка

X