ДОБРИ НОВИНИ ЗА ЛОШИ КОЛЕНА

Правилно разбиране на болката в коляното

Коляното е сложна става, която извършва сериозна работа – синхронизира работата на тазобедрената става и на глезена.

Коляното също така е елегантно решение на много сложен проблем. Тазобедрената става и глезенът се движат с много различна скорост. Механизмите им се различават по размер. Тяхната мускулна сила варира от реактивна тяга до гумена връзка. Свързването им заедно е гениално. Здравите колена искат само едно – да бъдат на една вертикална линия с другите стави, носещи тежестта. Така колената рядко имат проблеми и могат да работят съвместно с глезените и тазобедрената става. Ако в млада възраст загубим възможността да синхронизираме тазобедрената става с коляното, сме на път да се лишим от самото движение.

Началната точка за напълно безболезнено коляно е напълно симетрично тяло.
Началната точка за напълно безболезнено коляно е напълно симетрично тяло.

Началната точка за напълно безболезнено коляно е напълно симетрично тяло. За да изключим болката, трябва да възстановим в неутрална позиция засегнатите части на тялото. Правилната симетрична функция ще създаде баланс там, където нарушената функция създава мускулно противоборство. Без симетрична функция мускулите дърпат костите и други мускули, сухожилия, съединителни тъкани и нерви. Това е не само стряскащо, но също така причинява истинско пренареждане на костно-мускулната система, което в крайна сметка води до физическа инвалидност, болка и физиологично увреждане с трайни последици.

Освен болката двата най-лесно разпознаваеми симптома за проблеми в коляното се появяват в капачките и в стъпалата. Извъртените навън стъпала са доказателство, че кинетичната верига, свързваща глезени, колена, хълбоци и рамена, е била разкъсана. колената са оставени да се оправят сами. В много случаи само едното стъпало ще бъде обърнато навън или и двете ще са обърнати, но под различен ъгъл. Зависи от това, какво прави човек с вече нефункционалното си тяло.

Направете следното упражнение:

Застанете пред огледалото, в което да се виждате в цял ръст, по шорти (без обувки) и погледнете колената си. Не се опитвайте да изправите стъпалата, застанете естествено. Малко се размърдайте, за да се отпуснете. Функционалните колена са на една линия под тазобедрените стави и над глезенните. Представете си права линия или още по-добре – отбележете с маркер синя точка по средата на всяка капачка на коляното и още по една на отпред на всеки глезен.
Ако имате нарушена функция, колената ви ще бъдат или отвън, или отвътре на въображаемата линия, която минава през двете точки. Ако се отдръпнете назад и след това тръгнете към огледалото, вероятно ще видите, че точките доста се извъртат – първо навътре, после навън от линията и в различна последователност за лявата и задясната страна, и за четирите стави.

Защо се случва това?Защото няма правилна синхронизация.

Спрете пред огледалото и разгледайте внимателно капачките на колената. Функционалните капачки сочат право напред. Вашите може би сочат по посока на на обърнатите навън стъпала или под съвсем различен ъгъл. Двете капачки може въобще да не съвпадат. Едната може да е по-високо от другата, да бъде усукана навътре или навън или да има съвсем различна форма. В симетричното тяло дясната страна прилича на лявата. разликите ни говорят, че се развиват някакви едностранни процеси. Вместо да стигат до 90 градуса, докато се сгъват и разгъват, да се завъртат леко и да се връщат в неутрално положение, костите се дърпат насам-натам от импровизиращи мускули. Възниква стягане, скованост, чувство на слабост и накрая – болка. Този последен симптом може да варира от лека и периодична до пулсираща остра болка, която ви принуждава изобщо да не свивате коляното си.

Разбирай болката

Болка в коляното – ротация навътре.

Най-ясно изразена му форма се вижда при човек със събрани колена и разделени глезени. Случва се следното: мускулите на тазовият пояс са слаби и това кара таза да стои свит, губейки възможността си да се разгъне. В резултат бедрената кост се извърта навътре при всяка стъпка и няма достатъчно обратно въртене.

Болката в коляното – ротация навън.

Това е второто основно състояние, което причинява болка – коляното е извито навън. Това състояние може по-трудно д забележите сами. В случая болката се дължи на това, че мускулите на тазовия пояс са прекалено стегнати. Тазът е разпънат и бедрената кост е подложена на постоянно усукване навън.

Наблюдавайте своите колена постоянно.
Наблюдавайте своите колена постоянно.
Често при болки в коляното се препоръчва предпазно стягане на коляното. но в дългосрочен план това носи по-големи поражения, защото прави мускулите и ставите все по-малко способни да се движат правилно. Стягането на коляното променя взаимодействието между ставата и свързаните с нея кости. Бедрената кост реагира на стягането на коляното чрез промяна на модела на движение в гнездото на тазобедрената става. А това може да доведе до сериозни проблеми в тазобедрената става и гърба. Стягането на коляното само привидно го прави по-стабилно. Това, което всъщност човек усеща е неподвижност, а неподвижната става е умираща става.

Наблюдавайте своите колена постоянно, ако имате болка. Признаците за нарушени функции могат да се видят там. нашата уникална система за движении на два крака е била проектирана да се диагностицира сама. колената или изглеждат здрави и функционални, или не. Има обективен визуален стандарт. Поддържането на добра симетрия на тялото ни е всичко, което е нужно, за да не изпитваме болка. И да имаме силни колене.

Източник: По материали от “Без болка”, Пийт Егоскю и Тоджър Гитинс

Снимки: Собстен архив & Pexels

Напиши коментар

Количка

X