КИТАЙСКА МЕДИЦИНА ЗА ВСЕКИ ДЕН, ЗА ВСЕКИ ДОМ

Китайска медицина

За всеки ден и за всеки дом

Преди повече от пет хиляди години древните китайци са открили енергия в тялото, която нито може да се види, нито може да се усети. Te вярват, че двата срещуположни края на спектъра – ин, енергията на земята и ян, енергията на небето, свързани с човека, създават тази жизнена енергия. Китайците наричат тази енергия – чи; чистата и свободно движеща се енергия, която поддържа целия живот.

В древните медицински трудове е записано: Възникването на болести се дължи на недостатъчно балансирана енергия чи. Енергията чи се движи по енергийни канали в човешкото тяло и свързва всички органови системи, така че поддържа стабилно състояние на вътрешната среда на организма. Енергийните канали провеждат жизнената енергия чи, която регулира потока на кръвта и стимулира цялото тяло. Те предпазват тялото от външна агресия. Лечението чрез въздействие върху меридианите е основен принцип в китайската култура на дълголетие. Масажът е най-често използвания физически метод за въздействие върху меридианите с цел укрепване на организма и борба с болестите.

В Древен Китай всички, от императора до обикновените хора, са се отнасяли към масажа изключително сериозно. В болницата при императорския двор е имало дори “доктори по масаж” и “масажисти”. Масажът е естествен метод, отговарящ на нуждите и на съвременния човек. Прост и ефективен метод, без странични ефекти, масажът е непрекъснато развиван и усъвършенстван в Китай през последните години. Той е масово използван в грижата за добро здраве и самочувствие.

Масаж у домаКакво му е необходимо на човек, за да се наслади на масаж у дома: 15 минути свободно време, топли ръце и атлас с енергийните меридиани и биоактивните точки.

Първата жизнена точка Жън Джун се намира в основата на носа до горната устна и се разделя на три. Основно се използва при загуба на съзнание, при умствена и психическа преумора, силен емоционален стрес; проблеми с простата, матката, стерилитет. Помага много при емоционален дисбаланс и всякакъв стрес; при подпухнало лице. Използва се за отпушване на всички меридиани в главата. Масажът става чрез натиск за около две минути.

фиг.2 точка Шао Шан - меридиан на белите дробове
фиг.2 точка Шао Шан - меридиан на белите дробове

Втората жизнена точка Шао Шан се намира на върха на палеца от външна страна. Това е последната точка от меридиана на белите дробове. Масажът при нея става нагоре-надолу, а натискът не трябва да бъде нито много силен, нито много слаб.

Масажирането на Шао Шан помага за сваляне на висока температура, регулира изпотяването, помага при белодробни заболявания.

Жизнената точка Шао Шан помага при депресия

фиг.3 точка Ин Бай - точка на отслабването
фиг.3 точка Ин Бай - точка на отслабването

Също толкова важна е третата точка Ин Бай, която се намира на големия пръст на крака. Без проблеми може да се масажира и цялата зона около жизнената точка и то със силен натиск. Помага при затлъстяване, защото изгаря телесните мазнини и холестерола. Това е основна точка при отслабване.

Масажирайки точката Ин Бай стимулираме кръвта, защото тя помага да се прочистят от тялото застояли патогенни енергии. Използваме я при подут корем, газове, къркорене на червата.

Жизнената точка Ин Бай помага при отслабване

фиг.4 точка Да Лин - точката на душата
фиг.4 точка Да Лин - точката на душата

Да Лин е името на четвъртата витална точка в човешкото тяло, която се намира от вътрешната страна на китката. Там са разположени всички точки от меридиана на перикарда. При стимулирането й се извършва прегъване на китката, по средата на вътрешната страна на ръката и се оказва лек натиск върху точката.

Стимулиране на точката Да Лин помага за подобряване на психическото състояние, при раздразнение, задух, чувство за тежест в областта на главата. Помага при паника и силна депресия. Лекото погалване и потупване на точката преди лягане, осигурява пълноценен и спокоен сън.

Жизнената точка Да Лин – точка на душата

Масаж на ръцетеОсобено ефективен е масажът на ръцете, който стимулира меридианите на сърцето, белите дробове, дебелото черво и тънките черва.

Как да си направите ефективен масаж на ръцете?

 1. Поставете лявата длан от вътрешната страна на дясната ръка под рамото.

 2. С бавно и плавно движение разтрийте надолу през вътрешната страна на лакътя до върховете на пръстите.

 3. Поставете лявата длан над пръстите на дясната ръка и продължете да разтривате гърба на ръката през външната страна на лакътя и нагоре през рамото.

 4. Повторете общо дванадесет пъти.

 5. Повторете за другата ръка, също дванадесет пъти.

Защо е нужно да си направите масаж на краката?Масажът на краката стимулира меридианите на жлъчката, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, панкреаса, черния дроб.

Фиг.7 Възходящ масаж на краката
Фиг.7 Възходящ масаж на краката

Възходящ масаж на кракатаМасаж по вътрешната страна на краката

Стимулира кръвообращението в долната половина на тялото, лекува спазми и разширени вени. Масажът може да се направи в изправено, седнало или легнало положение.

 1. Поставете дланите на вътрешната страна на краката на нивото на глезените.

 2. Бавно придвижвайте длани нагоре, през вътрешната страна на коленете, до края на бедрата.

 3. Повторете общо дванадесет пъти.

Притискайте дланите така, че да усещате приятна топлина, докато масажирате краката. Дишайте нормално. Може да масажирате само областта от коляното до бедрото, защото това е най-важната част на движението.

Фиг. 8 Низходящ масаж на краката
Фиг. 8 Низходящ масаж на краката

Нисходящият масаж на кракатаМасаж по външната страна на краката

Нисходящият масаж на краката (по външната страна на краката) може да се предотврати или коригира високо кръвно налягане, задържане на течности в организма и затлъстяване. Изпълнява се в изправено, седнало или легнало положение. Изправената поза стяга подколенното и ахилесовото сухожилие, прасците и зарежда с енергия пръстите на краката.

 • Поставете длани на външната страна на бедрата

 • С плавно и бавно движение разтривайте надолу през външната страна на колената и прасците, докато стигнете глезените.

 • Повторете общо дванадесет пъти.

Традиционната китайска медицина и свързаната с нея култура на дълголетие са наследство, което съвременния човек цени високо днес. Трябва само да я открием и да я приложим в модерния си живот; да разширим познанията си за здравето и променим отношението си към профилактиката.

Денонощен цикъл на преминаване на енергията през меридианите
Денонощен цикъл на преминаване на енергията през меридианите

ЕНЕРГИЙНИТЕ МЕРИДИАНИ

Пътят, по който човек е създаден; пътят, по който идват болестите; пътят, по който човек оздравява; пътят, по който болестите се развиват; теоретичната и лечебната основа на всичко е в Дванадесетте меридиана. От меридианите зависят животът и смъртта. Чрез меридианите може да се лекува болестта.

Ней-Дзин

Коментари (1)

Напиши коментар

Количка

X