МАСАЖ И ТОПЛИНА – МЪДРОСТТА НА ХИЛЯДОЛЕТИЯТА

Мъдростта на хилядолетиятаМасаж & Топлина

Масаж и топлина - мъдростта на хилядолетията
Как да живея, за да не вредя на здравето си? Как да запазя своето здраве и здравето на близките си?

Възгледите за здравето са се променяли през годините. В началото хората са изпитвали страх пред болестта и са я възприемали като Божие наказание. След това се появили хора, които изследвали различни средства и методи за лечение на болести. Оформила се особена категория хора, която умеели да лекуват другите. Това поставило основите на медицината в нейното класическо разбиране. По-късно научно-техническата мисъл доведе до научно-техническото състояние на медицината, която днес използваме активно. Но през последните години става нещо интересно: все повече хора променят фокуса си от болестта върху здравето. Тези хора сами започват да предприемат мерки за избягване на заболявания: коригират храненето си, възстановяват баланса отдих и натоварване, водят здравословен начин на живот. Днес все повече хора си задават въпроса: Как да живея, за да не вредя на здравето си? Как да запазя своето здраве и здравето на близките си? Как да избегна кризите в живота си, като се предпазя от възможни заболявания?

Мъдростта на вековете

Все повече хора намират отговора в мъдростта, натрупана през хилядолетията

Всеки човек, без да разбира думата “масаж“, интуитивно, на подсъзнателно ниво, се нуждае от него. Например малкото дете, когато се удари, инстинктивно посяга и се разтрива или моли майка си да го помилва. Това са и първите елементи на масажа, които са добре познати на всеки. Хронологически масажът като метод първоначално възниква под формата на самомасаж. През третото хилядолетие преди нашата ера масажът завоюва признание сред елита на обществото. Сред императорите е било практика да използват услугите на майстори на масажа. Още тогава масажът е бил оценен като много ефективен и полезен! Наричали са ги с различни имена, но това са били масажисти, които с помощта на различни масажни техники са оказвали лечебно въздействие на организма на своя пациент.

Масажът е най-древното от известните медицински въздействия върху човешкия организъм, което може да окаже разхлабващо или тонизиращо въздействие.
Масажът е най-древното от известните медицински въздействия върху човешкия организъм, което може да окаже разхлабващо или тонизиращо въздействие.

От древността

Масажът е най-древното от известните медицински въздействия върху човешкия организъм, което може да окаже разхлабващо или тонизиращо въздействие.

Пример за тонизиращ масаж е, когато с длани се потупва лицето на човек, изгубил съзнание. С помощта на такова просто масажно въздействие може да се помогне в този случай. Разхлабващ масаж е, например, когато поглаждаме детето преди сън. Децата често сами молят да ги помилваме по ръцете, по гърба и след това спокойно заспиват. Всички известни днес методики, с цялото си разнообразие, могат да постигнат два основни ефекта: да разхлабят
или да приведат в тонус.

– Защо е важно това да го знае всеки човек, грижещ се за своето здраве?

Защото в денонощието човек преживява време на възбуждане и разхлабване; повишаване на тонуса и снижаването му. Всеки знае, че сутрешните часове максимално бързо и ефективно организмът трябва да се приведе в тонус. Докато вечер, преди сън, трябва плавно и с комфорт да премине в състояние на разхлабване и спокоен сън. Но забързаното ежедневие често е причина човек да не може да се освободи от напрежението и с часове да лежи в леглото, без да може да заспи. Случва се и обратното: човек е спал цяла нощ, но не се събужда бодър, липсва му енергия. И ето в такива случаи на помощ идва масажа!

Връщане към източника...

Хронологически с годините масажът е преживял няколко стадия.

При самото му зараждане той е бил под формата на самомасаж, когато човек е правил сам на себе си масаж, за да постигне определен ефект. Малко по-късно масажът става елитна услуга за хората, които се грижат за здравето си. Масажистът е правил това, от което се е нуждаел човекът, за да получи необходимия ефект. С настъпването на техническия прогрес особено разпространен като техника става апаратния масаж. По този начин апаратния масаж връща човека към източника: възможност за оказване на самостоятелно масажно въздействие върху себе си! Днес без излишни усилия, в домашни условия, при необходимост, човек може да окаже или тонизиращо, или разхлабващо масажно въздействие на своя организъм.

В основата на апаратния масаж лежи принципа “шиацу“. Той е двутактен масаж: единия такт – натиск, следващия – освобождаване. Във време на натиск от тъканите от тъканите се извежда “старата” кръв, а във времето на отпускане “новата” кръв постъпва в тъканите, освежава ги, подмладява ги, дава им нови сили и това е много важно за отстраняване на различни застои, отточност на тъканите и снабдяване на органите с хранителни вещества.

В резултат от индивидуалните предпочитания можем да повишаваме или намаляваме интензивността на масажа, да променяме интензивността му, силата на натиска като използваме различни режими на апаратния масаж. Ако човек внимателно следи за реакцията на своя организъм, той лесно може да си подбере необходимата доза масаж за постигане на желания резултат. Масажът е полезен, естествен, природен метод на въздействие; той е най-древната техника за подобряване на човешкото здраве.

Топлината - начало на живота

Всеки е забелязал, че топлината привлича всичко живо; и растенията, и животните обичат топлината. Даже самият живот не може да се зароди без топлина. Човек се заражда в топлина. Първите девет месеца от своя живот човек прекарва в майчината утроба, където има и топлина, и вода.

Използването на топлина е най-древния начин човек да остане здрав или да се избави от болестите си. В миналото хората са знаели за целебната сила на топлината и са я използвали грамотно. Различни са били източниците на топлина. Докато търсели естествен източник на топлина, древните хора забелязали, че нагретите камъни могат да оказват различно въздействие върху самочувствието и здравето на човека. Много преди появата на науките, в това число и на физиката, хората са избирали определени камъни, с които да се лекуват.

По какъв принцип е протичал подбора?

Много просто, по принципа на наблюдението. Поставяли нагретите камъни на болното място и виждали благотворното им въздействие върху човешкия организъм: болката изчезвала, възпалението преминавало и човекът оздравявал. Много по-късно през двадесети век физиците обясняват уникалните свойства на някои от полускъпоценните камъни.

Инфрачервеното топлинно излъчване на полускъпоценните камъни има необикновено съвпадение с топлината на човешкото тяло. Човек излъчва топлина в достатъчно тесен диапазон: от шест до четиринадесет микрона.

Защо е нужно хората да знаят това?

Предимства в помощ на човешкото здраве.

За да могат да оценят предимствата на полускъпоценните камъни и в частност на турмалина. Неговата огромна ценност е в това, че топлината, отделяна от турмалина, точно съответства на диапазона на топлинната вълна на човешкия организъм.

Преди стимулация

Термичен образ на гърба на субекта. Преди стимулация
Термичен образ на гърба на субекта. Преди стимулация

След стимулация

Термичен образ на гърба на субекта. След стимулация
Термичен образ на гърба на субекта. След стимулация

Представете си, за да живее човек, всички клетки, всички органи се намират в топлина.За нормалната жизненост на всяка клетка е нужна топлина. Ако топлината е малко, човек може да измръзне. При по-незабележим, но постоянен недостиг на топлина, в органите се развива различни заболявания, включително и ракови. Този феномен бе потвърден преди няколко десетилетия, когато бе изобретен известния в медицината апарат: тепловизор, (устройство, което проследява разпределението на температурата на изследваната повърхност).

С помощта на този уред учените видели следното: болезнените места и туморите се проявяват във вид на “хладни петна”. Уредът ясно показвал, че там, където има болест, най-често се открива недостиг на топлина. Вярно е и обратното твърдение: при недостиг на топлина се създават благоприятни условия за развитие на болести. Всеки може да си направи извода, до който интуитивно са стигнали нашите предци:

ЗА ДА НЕ БОЛЕДУВАМЕ, ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТОПЛИНАТА.

Феноменът на топлите минерали е в това, че при нагряване те дават на човека същата топлина в диапазона 10 микрона. Минералът, взема енергия от нагревателния елемент, трансформира я през своята кристална решетка и отдава на човека топлина с най-високо качество. Затова учените наричат такава топлина “биорезонансна” (“био” – живот и “резонанс”-съвпадение).

Масажът и топлината са най-древните техники за въздействие върху човешкия организъм.

Това означава, че тази топлина съвпада като качество с потребностите на човешкия организъм. И разбира се, първия ефект от такава топлина е увеличаване на жизнения потенциал на клетките. Всяка клетка, получила оживяващата топлина на турмалина, започва да живее в съвършено други условия. Набирайки сили, в тях се подобрява обмяната на веществата, ускорява се извеждането на токсини и шлаки от организма. В отговор на нагряването на определени места в организма протича мобилизация на имунитета, увеличава се притока на кръв към тези места, подобрява се кръвообращението като цяло. Благодарение на това се усилва осигуряването на клетките с хранителни вещества; ускорява се възстановяването на тъканите след повреждане; разхлабват се спазмираните мускули; премахва се предизвиканата от спазъм мускулна болка. И това са само някои от ефектите, които непосредствено предизвиква тази топлина.

Масажът и топлината са най-древните техники за въздействие върху човешкия организъм. Те са издържали проверката на годините и са доказали своята ефективност. Лесни и достъпни; без странични ефекти. За нас е голямо богатство, че мъдростта на хилядолетията идва при нас, благодарение на най-иновативните технологии.

Статията е написана по материали на д-р Александър Малко.

Снимки: Pixbay; собствен архив

Напиши коментар

Количка

X