КРАСИВА ОСАНКА – ЗДРАВА ОБЛЕГАЛКА

Красива осанка - здрава облегалкаКак да запазим това съкровище от детството?

Преди много години в класните стаи можеше да се види плакат: зад чина стои момиче или момче с изправен гръб. И надписът, познат от детството: “Сиди равно, пиши равно.” По-рано дори на обратната страна на тетрадките печатаха аналогична картинка, за да се напомня постоянно на детето как правилно да седи. Но нима това как седиш е също наука? – децата не разбират какъв е смисъла. И за съжаление много често няма кой да им обясни. Родителите не внимават как седят техните деца, каква осанка имат. И те не следят това, защото не разбират с какво е опасно неправилното положение за детето.

На думи всички са съгласни колко е важна добрата и здрава осанка. Но когато се стигне до действия - е трудно просто гърба да се изправи.
На думи всички са съгласни колко е важна добрата и здрава осанка.

Не рискувайте здравето на детето си и не игнорирайте простите правилаНа думи всички са съгласни колко е важна осанката. Но когато се стигне до действия - е трудно просто гърба да се изправи.

Опорно-двигателния апарат на новороденото още не е сформиран. Костите и ставите не са укрепнали. Постепенно детето расте и организмът му укрепва.

Според специалистите дори на пет години не можем да говорим за формиран гръбначен стълб. И това може да се забележи, когато детето танцува – неговите движения не са съвсем координирани. А детето трябва да тръгне на училище на шест-седем годинки. Какво има то на училищна възраст? Неукрепналите гръбначен стълб и тяло са като пластелин. Не рискувайте здравето на детето си и не игнорирайте простите правила. На думи всички са съгласни колко е важна осанката. Но когато се стигне до действия – е трудно просто гърба да се изправи.

Нека на детето да не му бъде нито високо, нито ниско, за да не се прегъва, а да държи гърба си изправен
Нека на детето да не му бъде нито високо, нито ниско, за да не се прегъва, а да държи гърба си изправен

Трябва да се започне от самото детство. Подберете подходяща височина на стола, така че краката да стигат до пода. Височината на бюрото трябва да е такава,че когато детето постави лакътя си на плота, китката да се допре под брадичката му. Нека на детето да не му бъде нито високо, нито ниско, за да не се прегъва, а да държи гърба си изправен.

И макар според етикета да се поставят ръцете на масата да не е красиво, то ако те създават допълнителна опора при изправен гръб, тогава защо не? Диванът или креслото могат да бъдат колкото си искате меки, удобни и повтарящи формите на тялото. Но ако детето седи в него, свито, непременно го помолете да изправи гърба си. Когато гледа телевизия също е важно или да се лежи, или да се седи в правилно положение. Никакви изкривявания наляво или надясно, в никакъв случай краката не трябва да са на масата.

Правилна стойка & Навици от детствотоСистемните деликатни напомняния в ранна възраст ще приучат детето към правилно положение, ще формират правилната му осанка.

Проблемът на много деца започва в училище. Да се научи да пише – това е цяла наука за детето. То влага всичките си сили и енергия в този сложен процес. То старателно пише букви, без да има навиците за това. Всичко: и движенията на ръцете, и положението на тялото – всичко е ново за него. Накланяйки се над бюрото, то мисли само за това как да напише буквите правилно и подсъзнателно избира такова положение, при което нещата се получат най-добре.

Но не винаги това положение е благоприятно за гръбначния стълб. Работа на учителя, (а у дома – на родителя) е да обясни на детето, че неговия здрав гръб е най-важен и трябва да се научи да пише така, че да не разрушава здравето му. А именно: двата крака на пода, гърбът – изправен, перпендикулярен на пода, двете ръце на чина, разстояние между дланите, тетрадката – под умерен наклон.

Системните деликатни напомняния в ранна възраст ще приучат детето към правилно положение, ще формират правилната му осанка. Тогава дори в горните класове, когато е по-трудно детето да бъде контролирано, то ще има изградени добри навици за правилна осанка по време на работа.

Ранната детска възраст е изключително важен период във физическото развитие на човек.
Ранната детска възраст е изключително важен период във физическото развитие на човек.

Компютър - Таблет - СмартфонЗа какво трябва да се внимава, когато детето започне да използва активно компютъра или таблета?

Трудно е да се откъснат децата от нещо, което им е интересно и дори на ум не им идва да внимават каква е осанката им… Затова е важно мониторът да се постави точно в центъра, пред очите, за да не се налага детето да върти главата и тялото си, а да гледа право пред себе си. Първия помощник в този случай е стабилния стол. Това е много важно особено в ранна детска възраст, когато за детето той се явява по-скоро играчка: то се качва на него, върти се, дори във времето, когато подготвя домашните си работи.

Специалистите препоръчват обикновения стабилен стол като най-добър вариант за фиксиране на положението на гръбначния стълб. За порасналите деца с правилна осанка мониторът може да се постави така както е по-удобно. В този случай е подходящ и офисния стол с колелца, тъй като той не позволява на гръбначния стълб “да се разхожда”.

Безусловна необходимост е гимнастиката. И тя не зависи от възрастта. Опорно-двигателният апарат трябва “да разбуди” целия организъм от сутринта. Правете гимнастика с детето, бъдете му пример. Започвайте с прости упражнения: загряване на шията, ръцете, стъпалата, след това може да преминете към комплекс от упражнения за всички групи мускули. Още един практичен съвет към родителите. Правете масаж на децата си. Можете да правите леки поглаждания, потупвания, които са приятни на детето преди сън. Добре е периодически да се обръщате и към професионален масажист като предварително се консултирате с лекар, който да огледа гърба на детето.

В помощ на човешкото здравеОт Nuga Best

Игри & ДвижениеОтделяйте повече време на игри и въобще - движете се повече!

Бурното развитие на електронната индустрия доведе до значителен спад на производствените разходи на автоматичните масажори с терапевтичен ефект като ги направи достъпни за повечето семейства – положителен ефект в развитието на терапиите за здрав гръбначен стълб в домашни условия.

Новите високотехнологични масажи на корейската компания Nuga Medical Co Ltd са по-удобни и по-ефикасни за поддържане на добра осанка и баланс на тялото.Те са лесни за употреба, изключително издръжливи, лесно преносими и подходящи за всяка възраст. С тях грижата за здравето на гръбнака на детето се превръща в ежедневно удоволствие.  Отделяйте повече време на игри и въобще – движете се повече! Не претоварвайте чантата на детето с учебници и тетрадки. Учениците често носят раницата на едно рамо, а това ще даде своите плодове по-късно. Затова е добре да се обясни на детето защо да носи раницата на двете си рамена.

Обърнете внимание на гръбначния стълб!Да се обърне внимание на гръбначния стълб днес не е трудно. Но за това пък колко ценна е отплатата!

Трябва да се разбере, че от детството си ние придобиваме това, което ще се прояви по-късно. Гръбначния стълб – това е ос на целия организъм. Затова и всяка минута, прекарана в детството в изкривено положение, ще се прояви по-късно като болка или проблем. И тогава човек ще си спомни за тези случаи, когато е пренебрегвал правилото: Седи изправен! Сколиоза, болки в гърба, кифоза, остеохондроза – подрастващите вече имат някои от тези неща в арсенала си. Да се обърне внимание на гръбначния стълб днес не е трудно. Но за това пък колко ценна е отплатата!

Напиши коментар

Количка

X