Сколиозата е общо заболяване на организма, но най-яркото му проявление е деформацията на гръбначния стълб.
Сколиоза (лат. scoliosis – кривина) е заболяване, което се характеризира с комплекс от симптоми, най-важният от които е наличието на странично изкривяване във формата на “С” или “S” (с две дъги). В над 85% от случаите причината за възникването на заболяването е неизвестна, това са така наречените идиопатични сколиози (с неясна първопричина).

Какво се случва?

Какво се случва с гръбначния стълб при сколиоза?

Човешкото тяло (както и всяко друго физическо тяло) съществува в триизмерно пространство и съответно в три плоскости: фронтална, хоризонтална и обемна. Деформацията се развива и в трите плоскости. Във фронталната плоскост се появява страничен наклон – сколиоза. В обемната плоскост гръбначният стълб може да се наклони напред с развитие на кифоза, но по-често се появява наклон назад – лордоза. Най-важния компонент на деформацията – това е усукването на гръбначния стълб около вертикалната ос като при това всички прешлени в хоризонталната плоскост се обръщат настрани и се деформират.

ВНИМАНИЕ

Последствията са тежки.

Заедно с гръбначния стълб се изместват и деформират ребрата (появява гърбица), а така също и всички вътрешни органи: сърце, бели дробове, кръвоносни съдове.

Признаци

Характерни признаци на сколиоза.

  • Едното рамо изглежда по-високо от другото.
  • Едното рамо е по-заоблено от другото.
  • Гръдният кош изглежда хлътнал и асиметричен.

  • Едната половина на таза е по-високо разположена от другата.
  • Талията е неравна или наклонена.
  • Асиметрично разположение на лопатките отзад.

Най-често при лека сколиоза няма оплаквания. Може да се появят болки в гърба, нарушена походка и лесна умора. Дегенеративната сколиоза, позната и като начална сколиоза при възрасни, е странично изкривяване на гръбнака с най-малко десет градуса ъгъл на Коб, причинено от дегенерация на гръбначния стълб. Най-често се появява в ломбалния отдел. Дегенеративната сколиоза се случва с течение на времето поради изхабяване на междупрешленните дискове и лицевите връзки. Когато тази дегенерация се случи по-бързо от едната страна в сравнение с другата, се получава сколиозно изкривяване. Докато дегенеративната сколиоза прогресира, гръбнакът продължава да се усуква и изкривява. Това може да доведедо забележими изменения в стойката като привеждане напред или различна височина на раменете и хълбоците. Сколиоза днес е един от най-актуалните проблеми, който касае не само гръбначния стълб. Сколиозата причинява нарушения в нервната, дихателната и сърдечно-съдовата система. За това не бива да се подценява.

Илюстрации: Behance

Разгледайте ощеПосетете нашия канал в YouTube

Напиши коментар

Количка

X