ОТГЛЕДАЙТЕ СИ ЩАСТЛИВО СЪРЦЕ!

Отгледайте си щастливо сърце!Кога беше последния път, когато се чувствахте окрилени или пък с разбито сърце?

Всички емоции, които преживяваме със сърцето си – любов, самота, щастие, омраза – въздействат не само на възприятието ни за света, но също и на времето, което ще прекараме на “белия свят”. В 15-годишно проучване, проведено в САЩ сред 678 монахини, било установено, че онези, които използват положителни думи като: щастие, радост, любов и доволство, когато описват живота си в писма и дневници, живеели 10 години повече от останалите, които по-пестеливо изразявали позитивни емоции.

Щастието удължава животаУчените заключили, че добрите чувства са като биологичен щит срещу ежедневния стрес, който иначе си приправя път под формата на високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други.

Холандско изследване, проведено сред 1 000 души на възраст между 65 и 85 години, установило, че 10 години по-късно оптимистите сред тях имали 55% по-нисък риск от смърт по всякакви причини и били с 23% по-малко застрашени от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с песимистите. Холандските учени предполагат, че по-високият процент сред оптимистите може да се дължи както на по-позитивното им поведение (това, че не пушили и спортували), така и на по-гъвкавите им стратегии при справянето с трудности.

Щастието удължава живота дори, ако човек страда от сърдечно-съдово заболяване.

Цели 11 години американски учени наблюдавали емоциите и общото здравословно състояние на 866 души на средна възраст, претърпели сърдечна катетеризация. Онези от тях, които най-често описвали себе си или настроението си с фрази от рода “лесно се разсмивам” или “безгрижен” във въпросниците били с 20% по-малка застрашени от заболявания.

Щастливо сърце

Щастието удължава живота дори, ако човек страда от сърдечно-съдово заболяване.

Гневът е враг на сърцетоКакто щастието удължава живота, така отрицателните емоции могат да имат обратния ефект. Гневът, нетърпението и враждебността могат значително да влошат здравето на човека.

При изследване на състоянието на артериите, проведено в Единбург, 1592 случайно избрани мъже и жени на възраст 55 и 74 години били подложени на тест за определяне на типа характер и била измервана концентрацията на липиди в кръвта им. Онези от тях, които се държали враждебно, имали по-високи нива на триглицериди. Според седемгодишно американско проучване сред 1300 души при онези, които показвали най-високи нива на избухливост, съществувал три пъти по-голям риск от стенокардна болка или инфаркт отколкото при по-малко раздразнителните.

Защо враждебността е толкова вредна?

Замислете се какво става, когато силно се ядосате. Лицето ви почервенява, ръцете ви се разтреперват, стискате зъби. Вътре в организма ви ефектите са също толкова изразени. Като размахвате юмрук на “онзи идиот”, артериите, снабдяващи сърцето с кръв, се свиват. Кръвта се сгъстява; кръвната захар рязко се повишава. Бушуващият адреналин ускорява пулса неимоверно много. Повторете този цикъл няколко пъти – с проклетия си шеф, дразнещите съседи, шумните деца и физическата амортизация ще доведе до повишени хомоцистин, холестерол и кръвно налягане, а оттам и до сърдечно-съдови заболявания.

Изберете щастието!Гняв или щастие; тъга или радост; раздразнение или мир?

По кой път да поемете е въпрос на личен избор. Нищо не може да ви ядоса, освен ако сами не го поискате.
Когато попаднете в трудна ситуация, поспрете за миг, преди да реагирате по обичайния си начин. Прегледайте алтернативите и изберете по-позитивен вариант. Животът е толкова по-хубав, когато се усмихваме, вместо да се мръщим. Ето няколко начина да увеличим порциите ежедневно щастие и да подобрим здравословното си състояние.

  • Излейте чувствата си. Десетгодишно проучване сред 2 500 души показало, че онези, които сдържали гнева си, били със 75% по-застрашени от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които давали воля на чувствата си. Следващият път като се ядосате, отидете при приятел и “изпуснете парата”.
  • Бройте до 10. Когато броите мозъчната дейност се измества във фронталния кортекс, зоната на рационалната мисъл – далеч от емоционалния център в мозъка, където вълнението не може да се контролира. Затова ви се струва по-лесно да се справите със ситуацията, след като преброите до 10.
  • Почувствайте любовта. Проучванията показват, че любовните чувства карат сърцето ви да бие по-равномерно. И обратното. Едно английско изследване в края на 80-те години на миналия век доказало, че липсата на щастлив любовен живот увеличава риска от заболявания. Опитайте ежедневно да правите нещо, което ви придава топло, любящо излъчване. Усмихвайте се на децата си, на партньора си, на околните; усмихвайте се и раздавайте обичта си.
  • Забавлявайте се. Кога за последен път се забавлявахте? Ако не се сещате за скорошен случай, време е да впишете малко развлечения в календара си.

  • Не се опитвайте да правите всичко наведнъж. Гневът, раздразнението и нетърпението вземат връх в момент, в който се опитваме да свършим всичко наведнъж. Прегледайте списъка си със задачи за деня и задраскайте по-маловажните. Това ще ви създаде навика да се концентрирате върху истински съществените неща и да спрете да се тревожите.
  • Прощавайте.Едно американско изследване е показало, че пациенти с коронарни заболявания, които са готови да забравят и простят, са подобрили притока на кръв към сърцето си. Таенето на недоволство повишава адреналина, като в същото време понижава хормона на щастието серотонин. Прошката освобождава потискания гняв и създава по-здравословен хормонален баланс. Прощавайте и на себе си! Често сме си най-строгите критици. Знаете, че не можете да промените миналото, но бихте променили настоящето, а това означава да сте добри към себе си.
  • Преотстъпвайте и поемайте контрол.Не можем да контролираме световните събития, съкращенията в службата, лошото време или глупавото поведение на околните. Позволете им да ви отминат, без да изпитвате гняв. А променете това, което можете.

Нека това да бъде събитие, което да очаквате с нетърпение. Веднъж седмично организирайте игра на боулинг, изгледайте някоя комедия или заведете децата в парка. Ще се почувствате по-малко затънали в ежедневните проблеми, ако редовно се възнаграждавате с весели моменти. Наслаждавайте се на щастието ежедневно, за да бъдете съвършено здрави.

Напиши коментар

Количка

X