ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ

Важно е да знаемС внимание към "любовните дръжки" и закръгленото коремче ...

Живеем в ерата на огромните порции пуканки, чипс, замразени пици и сладкиши, захарни напитки… Дните ни се изнизват зад бюрото, а нощите си посвещаваме на телевизията или сърфиране в интернет… Нямаме време за движение, но имаме време да похапнем набързо.

Един живот, едно тяло, един шанс

Един живот, едно тяло, един шанс
21 - дневно предизвикателство. Една инициатива на Нуга Бест | Демонстрационен център Варна

Резултатът? Коремчето ни се закръгля, а "любовните дръжки" стават все по-стабилни.

Статистиката сочи, че през последните десет години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил: всеки пети ученик е с наднормено тегло, а 50 – 70% от възрастните хора страдат от свръх тегло. Ако някога наднорменото тегло се е смятало за основен показател на социалното положение, то днес учените алармират, че свръх теглото може да бъде доста опасно за здравето.

Какво трябва да знаем за тлъстините?

В човешкия организъм има милиони мастни клетки. Те представляват торбичка, пълна с мастни капчици, наречени липиди. Получават се от захарите, мазнините и аминокиселините, които приемаме чрез храната си. Когато имаме нормален прием на храна, организмът използва мастните клетки за определени нужди: за регулиране на телесната температура, за уплътняване на костите.

Как се натрупват в тялото ни?

Когато приемаме повече храна, отколкото ни е необходима, мастните клетки се разширяват. А ако остане още храна за складиране, започва образуването на нови мастни клетки. ЯСНО Е, ЧЕ ПРЕХРАНВАНЕТО СТИМУЛИРА ОБРАЗУВАНЕТО НА МАСТНИ КЛЕТКИ.

Проучванията през последните години изрично подчертават, че не всички тлъстини са опасни. И докато мастните депа по ханша, бедрата и задните части са сравнително безопасни, то коремните мастни депа крият много рискове за здравето на човека.

Храна & Здраве

НЕ ОТХАПВАЙ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО МОЖЕШ ДА СДЪВЧЕШ, казва народът. Нека си поставим малки и достижими цели!
Не отхапвай повече, отколкото можеш да сдъвчеш, казва народът.

Коремните тлъстиниКак "любовните дръжки" и закръгленото коремче могат да бъдат опасни?

Най-опасни са коремните тлъстини, тъй като те се намират около вътрешните органи.

Причината коремните мастни депа да са толкова опасни е, че те непрекъснато отделят в кръвта запушващи артериите мастни киселини, които черния дроб превръща в “лош холестерол”.

Коремните мазнини са източник и на други химични вещества – хормони, регулиращи апетита и молекули на имунната система, които отварят вратата на три големи риска за сърцето: атеросклероза, метаболитен синдром и хронични възпаления. Нарушава се естествената система за потискане на апетита, което по-нататък води до преяждане и трупане на нови коремни тлъстини.

Хората с фигура тип “ябълка”, които имат големи количества коремни тлъстини, са почти винаги с еднакви обиколки на талията и ханша. От друга страна, хората с фигура тип “круша” са с натрупвания на мазнини по ханша и бедрата и имат значителна разлика в мерките на талията и ханша.

Какво ни "казва" обиколката на талията?

Най-добрият начин за проверка на количеството вътрешни коремни мазнини... е измерването на обиколката на талията със сантиметър.

Женското здраве е 80 смСпоред Световната здравна организация три са основните категории за обиколката на талията.

  • При нормално тегло обиколката на талията при жените трябва да бъде под 80 сантиметра, а при мъжете – под 94         сантиметра.
  • За наднормено тегло се говори, когато обиколката на талията при жените е от 80 до 87,9 сантиметра, а при мъжете – обиколката на талията е над 94 и под 101,9 сантиметра.
  • При абдоминално затлъстяване обиколката на талията при жените е над 88 сантиметра, а при мъжете е над 102 сантиметра.

Талия & ХаншОще по-прецизна информация ще ни даде съотношението талия-ханш.

Изчислява се, като се раздели обиколката на талията в най-тясната й част на обиколката на ханша в най-широката му част. Пропорция от над 0,90 при мъжете и над 0,85 при жените означава затлъстяване в областта на корема и може да са индикатор за метаболитен синдром.

Проучванията показват, че дори теглото да остане константна, с възрастта разпределението на мазнините се променя и е голяма вероятността за пренасочването им коремната област (особено след менопаузата при жените). Гарантирането на ниско ниво на вътрешни мазнини намалява риска от тежки заболявания.

Мерете талията си, за да следите сърцето си! – съветва националният консултант по кардиология проф. Нина Гочева. Този съвет лесно може да се приложи в ежедневието ни: нужен ни е само шивашки метър и лична отговорност към здравето.

Турманиев колан масажор

В помощ в борбата с наднорменото тегло!

Повече за продукта.

Напиши коментар

Количка

X