НАЦИЯ ОТ ДЪЛГОЛЕТНИЦИ

Корейците - новата нация на дълголетнициПрез 2030 година продължителността на живот в Южна Корея ще надвишава 90 години.

Учени от Великобритания подкрепата на Световната здравна организация проведоха ново глобално изследване, посветено на продължителността на живот в различни страни по света. Резултатите са публикувани в авторитетното медицинско списание The Lancet.

До неотдавна учените смятаха, че продължителността на живота никога няма да надхвърли 90 години, напомня ръководителят на изследването Маджид Езати от Imperial Colege в Лондон.

Прогнозна продължителност на живота

"До неотдавна учените смятаха, че продължителността на живота никога няма да надхвърли 90 години", напомня ръководителят на изследването Маджид Езати от Imperial Colege в Лондон.
Таблица №1 Средна продължителност на живот в Южна Корея към 2030 година

Като използвали 21 математически модела, за да предвидят продължителността на живот в 35 индустриални страни – от САЩ и Канада до Япония и Корея, авторите обобщиха:

Южнокорейките ще надхвърлят границата на очакваните деветдесет години продължителност на живот до 2030 година. По данни от изследването в САЩ през 2030 година ще има малък ръст на продължителността на живот, заради такива общонационални проблеми като затлъстяване и обездвижване. Средната продължителност на живот в САЩ за жените ще бъде 83 години, а за мъжете – 79,5 години. Сега жените в САЩ живеят средно 81,2 години, а мъжете – 76,5 години. В Европа лидер по очакван ръст на продължителност на живот ще бъде Швейцария. Средната продължителност на живот за жените ще достигне 88 години, а за мъжете – 84 години.

ПО СВЕТА И У НАСЕто и няколко прогнозни извадки от проучването.

ЮЖНОКОРЕЙКИТЕ ЩЕ СА ПЪРВИТЕ В СВЕТА, КОИТО ЩЕ СЕ РАДВАТ НА СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ НАД 90 ГОДИНИ, потвърди направеното научно изследване.

През 2015 година с най-голяма продължителност на живот са били Япония (86,8г.), Сингапур (86,1) и Испания (85,5) за жените, а за мъжете – Швейцария (81,3г.), Исландия и Австралия (80,9г.). В това време България е със средна продължителност на живот 74, 8 години.

Прогнозата за България

Средна родължителност на живота в България - прогноза
Таблица №2 Средна родължителност на живота в България - прогноза

През 2016 година в Южна Корея средната продължителност на живот е била 82, 2 години. Днес Южна Корея влиза в 15 страни по света с най-висока продължителност на живот. По последни данни в страната живеят средно по 84, 4 години. Според направените прогнози през 2030 година средната продължителност на живот в Южна Корея ще се увеличи в сравнение с 2016 година с повече от девет години и ще представлява над 90 години.

ПРИЧИНИСред важните причини за това международните експерти изброяват.

Технологии за здраве

Активно развиващите се в страната медицински технологии.

Здравна система

Грамотно построена система за медицински застраховки.

Потребителски стоки

Високо качество на хранителните продукти, битова химия и козметика

Тютюнопушене или здраве

Масово отказване на населението от тютюнопушене.

Особената генетика може да направи дълголетник един човек, но нация на дълголетници става тази, която има развита медицина и отговорно отношение на хората към своето здраве. Специалисти от болницата Бундан към Сеулския национален университет разказват, че именно планомерните ежегодни изследвания на цялото население помагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

ТРАДИЦИИ & ИНОВАЦИИЗа здравето на хората в съюз се грижат иновативните медицински технологии, фармацевтиката и древните целителни знания.

Трябва да напомним, че корените на корейската медицина са много дълбоки. Още в ранното Средновековие в Корея е открито медицинско училище, където са обучавани лекари. В този период се появяват и медицински трактати за лечебните свойства на растенията и минералите. Днес Корейската медицинска Енциклопедия е призната от Юнеско за световно историческо наследство. Древните рецепти оживяват с помощта на най-новите технологии. Интересно е, че тези книги продължават да се изучават и днес. Древните рецепти се прилагат с помощта на съвременни високотехнологични оборудвания.

ГРИЖА ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕГрижата за здравето е много свойствена за корейците черта.

Характерно за тях е, че храната, която приемат е или полезна за черния дроб, или защото подобрява цвета на лицето, или защото възстановява енергията.

Професор Маджид Езати споделя: Храненето им има основна заслуга за дългия живот.

В Южна Корея нямат хипертония, а нивото им на затлъстяване е едно от най-ниските в света. Продължителността на живот е един от най-важните показатели за нивото на развитие на всяка страна. Южна Корея е постигнала най-много от ключовите фактори за дълголетие като здравна и хранителна култура. За това съвсем заслужено Южна Корея ще поведе световната класация по дълголетие като надхвърли очакваната продължителност на живот от 90 години.

Напиши коментар

Количка

X