ТЪЖНАТА ИСТИНА ЗА БОЛКИТЕ В ГЪРБА

Тъжната истина за болките в гърбаТъжната истина за болките в гърба е, че около 80% от нас ще ги изпитат през своя живот.

Повечето хора, които четат тези редове, знаят за каквa досадна рутина става дума – събуждаме се сутрин с болките в гърба, вземаме си хапчетата, движим се, сякаш сме рохки яйца, а ишиасът пробожда безмилостно седалището, бедрото и прасеца. В резултат на тези болки сядаме неконтролирано, като изтърван чувал с картофи, вземаме хапчета и след цял ден, изпълнен с лошо настроение, вечер си лягаме рано като пребити…

Тъжната истина за болките в гърба е, че около 80% от нас ще ги изпитат през своя живот. Ден след ден, месеци наред, с малки или никакви подобрения, комбинираните болки в гърба и крака могат да доведат в рамките само на една година до трайна неработоспособност в 26% от случаите.

Поради нашия начин на живот, болките в гърба и кръста са по-широко разпространени. Универсалната автоматизация ни кара да омекваме, а нашите гръбнаци се борят продължително с безделието, което се редува с резки свръхусилия.

Причина & СледствиеПроизходът на болките в гърба и кръста е по-прост, отколкото сме мислили.

Става дума за лек проблем във връзките, който е причинен от втвърдяването на междупрешленните дискове в предната част на гръбначния стълб. Тъй като дискът се обезводнява и става по-твърд, прешленът губи подвижност в горната си част, а сегментът става ленив, като несмазано звено на велосипедна верига. Това “производно състояние на гръбнaчния стълб” е и началната точка, от която могат да възникнат други, по-сериозни проблеми.

Всички ние си ходим нагоре-надолу с гръбнаци, пълни с втвърдени връзки, без дори да знаем, че ги има. Те просто си лежат там, като заспали и рядко се проявяват. Обаче в някои случаи, особено в долната част на гръбнака, която е по-натоварена, дадена връзка може да стане толкова твърда, че да започне да боли. Смята се, че именно това е причината за обикновената т.нар. “градинарска” болка в кръста.

Намалена подвижностСамо един сегмент с намалена подвижност е достатъчен за травмиране.

Обикновената болка в гърба или кръста възниква, когато един междупрешлен диск (фиброзната възглавничка между прешлените) губи вода и се втвърдява. Междупрешленнният диск престава да бъде плаваща възглавница и става като твърда шайба между двата прешлена. Горният прешлен губи подвижността си и сегментът става като втвърдено звено във веригата на гръбнака. Тъй като дискът не се движи, той не може да “вдишва и издишва”, за да се храни. Поради това той се свива все повече и намалява активността си. Далеч преди този момент, обаче, състоянието може да бъде болезнено.

Един сегмент с намалена подвижност става лесен обект за травмиране, тъй като не може да поема натоварванията така лесно, както останалите. Този прешлен не може да се завърта при внезапен удар и паради това е чувствителен към натоварване. Едно невнимателно движение може да доведе до болки.

Невидимият врягГравитацията е невидимия "враг" на дисковете.

Всички дискове губят течност през деня и я наваксват през нощта. Когато сме изправени, течностите “се изцеждат” и гръбначният стълб намалява височината си, а когато почиваме и сме в хоризонтално положение през нощта, сегментите не са натоварени и поемат свежи количества течност. Бавната ежедневна картина на изтласкване на старите течности през деня и компенсирането им със свежи количества през нощта е основният начин, по който дисковете обменят течности и тази бавна обмяна е единствено възможна, тъй като скоростта на метаболизма на дисковете е ниска.

Невидимият враг

Статичните пози

СТАТИЧНИТЕ ПОЗИ УСКОРЯВАТ ИЗНОСВАНЕТО НА ДИСКОВЕТЕ И ПРИЧИНЯВАТ БОЛКИТЕ В ГЪРБА!

Като тухла в основата на зида, L5 понася най-голямото налягане. За да може да понася това през целия ни живот, този диск е по-дебел. С времето постоянно действащите надолу сили могат да причинят увеличаваща се загуба на течност; а долните лумбални дискове обикновено се сплескват по-бързо, отколкото другите в гръбначния стълб. Накрая дискът на L5 става най-тънкия.

Движение & МетаболизъмВътрешно-дисковите налягания са най-големи, когато седим - тази поза оказва най-голямо налягане върху основата на гръбначния стълб.

При продължително седене метаболитната активност на долните лумбални дискове се забавя, тъй като течността от тях непрекъснато се намалява.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВА ЧАСА НА СЕДЕНЕТО ДИСКОВЕТЕ ГУБЯТ ОКОЛО 10% ОТ ТЕЧНОСТТА СИ.

При това натрупаните един върху друг костни сегменти бавно се слягат в по-плътен допир. След време загубата на течност продължава с по-малък темп. Насочената надолу сила на гравитацията “изстисква” течността от всеки междупрешленен диск на гръбначния стълб, от кръстната кост до основата на черепа.

ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЕЧЕРТА СИ ЛЯГАМЕ ЗАБЕЛЕЖИМО ПО-НИСКИ, ОТКОЛКОТО СМЕ БИЛИ ПРИ СТАВАНЕТО.

Тъй като нашите мускули си почиват, а дисковете набъбват през нощта, сутринта сме по-високи, със заредени дискове, пълни с хранителни вещества, готови да посрещнат деня.

СТАТИЧНИТЕ ПОЗИ УСКОРЯВАТ ИЗНОСВАНЕТО НА ДИСКОВЕТЕ И ПРИЧИНЯВАТ БОЛКИ В ГЪРБА

Хората, които прекарват дълги часове седнали, могат прогресивно да развият ригидни дискове, които през нощта да не могат да приемат достатъчно течност. Те често се чувстват схванати при ставане сутрин и им се струва, че гърбът им е крехък като солета. На тях им трябват няколко минути да станат и дисковете им да отделят достатъчно количество течност, за да станат движенията им по-леки. И което е още по-важно, намаленият обмен на течности и постепенното втвърдяване в лумбалните дискове са предпоставка за разрушаването им.

Продължителното стоене в едно и също положение кара изпразващата помпа да работи еднопосочно. При нормална лумбална лордоза в изправено положение фасетните стави са натоварени, което спестява излишния натиск и загуба на течност на диска пред тях. Продължителното наведено положение напред изключва лумбалните прешлени от защита срещу компресия, осигурявана от фасетните стави и така натоварва повече дисковете. При продължително навеждане фасетните израстъци се разделят, което натоварва дисковете по предната страна и намалява количеството течност в тях.

Внимавайте със smart-А

Екрани, телефони, таблети: 
как да опазим очите си в света на цифровите технологии?

Продължителното навеждане напред и концентрирането на погледа върху малко зрително поле се срещат често на работното място, независимо дали сме пред клавиатурата, работим на поточна линия или сеем ориз на нивата. Наведената поза притиска лумбалните сегменти на гръбначния стълб един към друг отпред и ги подлага на продължителна компресия. Високото натоварване е един от главните фактори по пътя към разрушаването на лумбалните сегменти.

Наведеното положение причинява десет пъти по-голяма загуба на течност от ядрото на диска и 50% повече от фиброзния пръстен, отколкото при нормална лордоза в стоеж.

Повтарящите се наклони напред са двойно по-разрушителни, когато се извършват почти без разнообразие от “други” дейности, които извеждат скелета от неговата обичайна прегърбеност. Понякога, когато сме пред компютъра, ние се подчиняваме много често на нашите инстинкти и се протягаме назад в широка нефункционална поза. Често тези почивки са твърде кратки и редки, за да създадат толкова необходимото редуване на наляганията. Смята се, че в днешно време отпуснатите прегърбени пози в седнало положение са най-честата причина за проблеми в кръста.

Фактът е налице: болките в гърба и кръста са пандемичниТези болки проникват във всички социални групи и във всички професии.

Като причина за отсъствие от работа, те са на второ място след простудните заболявания. В света има милиони страдащи, които днес не са по-близо до отговора на своите въпроси или до решаването на проблемите си отколкото преди време.
Едно изследване, извършено през 1996 година от Министерството на здравеопазването и социалната сигурност на Великобритания разкрива “дълбоко и широко разпространено недоволство от това, с което разполагаме, за да помогнем на хората, които страдат от болки в гърба и кръста.”

Подобно е положението и в САЩ, където 85 процента от хората, които са посетили личния си лекар, са си тръгнали след прегледа, без да разберат нищо за причините на своето страдание (Списание “Scientific American”). В началото на сегашното хилядолетие няма кой знае какъв напредък или иначе казано, ние продължаваме да си гоним опашката.

По материали от “Библия на хората с болки в гърба”, Сара Кий

Снимки в публикацията: Unsplash; собствен архив

Напиши коментар

Количка

X