ТЕРМОРЕГУЛАЦИЯ & ЗДРАВЕ

Терморегулация

Жизнено важна функция на човешкия организъм.

Температурата на тялото се отнася към постоянните показатели на организма, заедно с кръвното налягане, пулса и честотата на дишането. При здрави хора тя е постоянна, независимо от външните условия. В превод от латински означава “нормално състояние”. Докато показателя се намира в обичайните рамки, човек възприема състоянието си като нормално от само себе си. Но всичко се променя, когато по някаква причина нормата е нарушена. Повишената телесна температура е познато явление. От детство знаем, че ако термометърът показва 38 градуса, това навярно е ОРВИ и бързо трябва да се вземе лекарство за понижаване на температурата. Но какво да правим, ако температурата на тялото е ниска? Това явление поставя много хора в безизходица. А в определени случаи тя е не по-малко опасна. Широко разпространеното мнение, че нормалната телесна температура на човек е 36,6 градуса, не е много коректна. Всеки организъм е индивидуален, за това и температурата на човешкото тяло може да се колебае в рамките на 36,5 до 37,2 градуса. Понижената температура на тялото се нарича хипотермия. Тя може да се прояви като индивидуална особеност на организма, но при определени обстоятелства става опасно патологично състояние.

35 градуса

Постоянна ниска телесна температура - идеална среда за развитие на ракови клетки.

35.5 градуса

Намалена функция на отделяне (освобождаване на организма от крайните продукти на обмяната на веществата), вегетативен дисбаланс и симптоми на алергия.

36 градуса

Тялото трепери за да увеличи производството на топлина в организма. Функциите на главния мозък и мускулите отслабват. Състояние на хронична умора.

36.5 градуса

Здравата имунна система се справя с поддържането на добро здраве.

37 градуса

Идеална температура на тялото. Физическите и мозъчни функции на организма са в добро състояние.

Продължително време понижената телесна температура не причинява явен дискомфорт. Усеща се само слабост, сънливост и леко втрисане. Повечето хора подценяват тези симптоми и ги оправдават с умората си. Затова и не бързат да ходят на лекар.

– Обърнете внимание на температурата на тялото –

Характерни признаци

Кои са признаците?

С грижа за здравето

Какво трябва да знаем?

Съвременната медицина обръща внимание на два типа намаление на телесната температура:

  • понижена температура на тялото – от 35 до 36,5 градуса
  • ниска температура на тялото – под 35 градуса. В медицината това състояние е известно под наименованието хипотермия

Изтощение & Умора

Изтощение, сънливост, постоянна умора.

Бавни реакции

Забавени реакции и говор.

Виене на свят

Световъртеж, направо до припадък

Бледност

Промяна на цвета на лицето и тялото.

Студено е

Втрисане, студени ръце и крака.

Класификации

Съществуват няколко класификации на хипотермия.

Първата от тях разделя това състояние на три степени на тежест (вижде инфографиката в дясно).

32,2 – 35 градуса

Лека хипотермия

27 – 32,1 градуса

Средна хипотермия

До 26,9 градуса

Тежка хипотермия

Втората класификация разделя хипотермията на умерена и тежка в диапазона 32 градуса. В медицината се смята, че именно тази температура е показател за изчерпаните възможности на човешкия организъм за самостоятелно нагряване. Тази класификация се слята за по-практична.

Съществуват няколко класификации на хипотермия.
Съществуват няколко класификации на хипотермия.

Съгласно тази класификация, при умерена хипотермия в човека се наблюдава сънливост, апатичност, тахикардия и треперене. Увеличава се нивото на глюкозата в кръвта. В повечето случаи ситуацията може да се поправи с топла постелка, топла дреха или напитка. Задължително изследване при умерена хипотермия е електрокардиограмата. Нарушените процеси с терморегулацията често водят след себе си проблеми с ритъма на сърцето. Тежката хипотермия, съгласно тази класификация, е много опасно явление. Падането на температурата под 32 градуса води към дисфункция на много жизнено важни системи. В частност се нарушава дишането и работата на сърдечно-съдовата система, забавя се умствената активност и процесите на метаболизма. Температурата под 27 градуса се счита за критичен показател, който може да доведе до смърт.

Разгледайте нашия каталог

– Повече здраве с продуктите на Нуга Бест –

Предпоставки

Предпоставките за ниска телесна температура могат да се разделят на три групи.

Физически предпоставки за понижена температура

Функционални нарушения в процеса на терморегулация води до прекалена загуба на топлина. В повечето случаи това се получава заради разширени кръвоносни съдове при хора с ниско артериално налягане. Много заболявания на ендокринната система – повишено потоотделяне, нарушена естествена терморегулация – водят до физическа хипотермия. Продължителното време под въздействие на ниски температури води до това, че организма не може да се справи с терморегулацията и позволява температурата да падне под норма. В тези условия усилено се изразходва енергията и рязко се съкращава времето, за което организма може да се съпротивлява на преохлаждането.

Химически причини за понижаване на температурата

Към тях се отнася интоксикация на организма, намален имунитет, ниски нива на хемоглобин, емоционално и физическо пренапрежение, период на бременност. Хипотермия настъпва по време на вирусни и бактериални инфекции. Известно е, че до определена температура организмът трябва да се оставя сам да се пребори с болестта. Ако в това време се използват средства за понижаване на температурата, то дори да се отстранят симптомите, защитните механизми на организма продължават да работят на пълна мощ, което води до понижаване на температурата под норма.
Неправилното и прекомерно използване на медицински препарати също може да причини хипотермия. Използването на най-безобидните препарати, към които се отнасят съдоразширяващите и температуропонижаващите, могат да причинят критично падане на температурата на тялото.

Поведенчески предпоставки за ниска температура на тялото

Най-често поведенческата хипотермия възниква под въздействие на алкохол или наркотични вещества, а също така заради неуравновесено психическо състояние. Недостатъчното хранене (диети или гладуване) често води към нарушения и понижение на телесната температура. Ако измерите ниска температура на тялото си, трябва адекватно да оцените своето физическо състояние. Ако не изпитвате слабост, не ви тресе и нямате признаци на болест, спомнете си дали не сте се преохлаждали в последните дни. Незначителното понижение на температурата може да бъде следствие от това. Често хипотермията може да сигнализира за крайна физическа умора и хронична преумора.

Днес всеки човек е подготвен как да понижи високата температура. Но как е повишим ниската? До скоро единствените средства, които се предлагаха бяха: топли дрехи, топли постелки и топли напитки. Днес все по-популярни стават топлите технологии, които поддържат нормална телесната температура. Живителната топлина от инфрачервените лъчи прониква дълбоко в тялото и засилва кръвообращението; нормализира телесната температура; прилага се успешно при простуда. Благодарение на иновативните топли технологии ниската телесна температура вече не е проблем.

Напиши коментар

Количка

X