ЗИМА Е. ЗДРАВЕ ДА Е!

1.

Започни Новата година със здраве!

ЗИМА Е. ЗДРАВЕ ДА Е!

Как да укрепим своето здраве през зимата?

Стара китайска мъдрост

Този, който е внимателен към своето здраве в най-суровите зимни дни, няма да се безпокои за него през цялата година.

Древните лечители са знаели тайните на природата и са живеели в хармония с нея като са се приспособявали към различните годишни времена. Всичко във Вселената се променя циклично и се сменят процесите на раждане, съществуване, разлагане и унищожаване. Четирите годишни времена са четири различни форми на живот. Пролетта е раждане и цялата природа разцъфтява. Лятото е време на растеж, когато всичко съзрява. Есента е събиране и напълване, а зимата – осмисляне и състояние на покой.

Да, самата природа показва на хората, че с настъпване на зимата е дошло времето за отдих и възстановяване на силите. Според Традиционната китайска медицината това е период на разцвет на пасивната енергия ин, която призовава към бездействие.

2.

Месеци на съхранение.

Трактат на Жълтия император

В най-древната книга по медицина “Трактат на Жълтия император за вътрешното” се казва: Трите зимни месеци се наричат време на “съхранение в укритие” .

През зимата човешкият организъм, както и всичко в природата, “се затваря” и много жизнени процеси в него се забавят. Студеното време има определени изисквания към поведението на човека, неговия начин на живот и хранене. Човек се нуждае от енергия, за да се сгрее и да се защити от студа; изпитва нужда от калорични продукти с високо съдържание на мазнини; от топла храна и чай.

В най-древната книга по медицина “Трактат на Жълтия император за вътрешното” се казва: Трите зимни месеци се наричат време на “съхранение в укритие” .  Водата се превръща в лед, земята се цепи. Не трябва да се безпокои енергията ян, трябва рано да се ляга и късно да се става, добре е да се спи до изгрев слънце. Емоционалните стремежи трябва да са скрити. Трябва да се избягва хлада и човек да се стреми към топлина… Ако не се спазват тези препоръки, ще се повредят бъбреците и през пролетта човек ще страда от болести на сухожилията, нарушено кръвообращение и циркулация на енергията в крайниците.

3.

Натрупване на ИН.

Зимен режим и начин на живот

….. да се натрупва енергия ИН… да се съхрани енергията ЯН.

И така, за да следва природата, през зимата човек трябва да спи по-дълго. Трябва рано да ляга – не по-късно от 21 – 23 часа и да не става прекалено рано: с изгрева на слънцето. Разходките са препоръчителни в сутрешните часове. Идеално организирания ден е ставане в 6 часа и лягане в 22 часа. Осемчасовият сън е напълно достатъчен за здрав организъм. За болните и изтощени хора се препоръчва кратка дрямка от 20 минути.

…да се съхрани енергията ян

За това е необходимо през деня човек да прекарва повече време в затворени помещения отколкото навън. Но това не означава, че се отменя необходимостта от ежедневни разходки. За да се запази енергията, трябва човек да се облича подходящо, без да се поти. Много е важно от хлад да се защити шията, долната част на гърба и лопатките. Освен това преди сън е важно да се стопли леглото. В наше време това може да се постигне лесно с помощта на топлите технологии.

4.

Повече топлина.

Топла стая & Топла постеля

ЗА ЗИМАТА Е НУЖНА ТОПЛА СТАЯ И ДА СЕ СПИ В ТОПЛА ПОСТЕЛКА

Зимата, според Традиционната китайска медицина, е царство на водата и енергията на бъбреците. Достатъчно е да се огледаме: колко сняг има наоколо. Затова е разумно човек да се успокои и да приглуши всички процеси, свързани с прекомерно изразходване на енергия. За поддържане здравето на бъбреците е много важно да затоплим долната част на тялото, особено кръста, коленете, петите. Изключително важно е краката да са на топло.

5.

Как да съхраним енергията?

Храната през зимата

Особености на храненето през зимата

За да се съхрани енергията в тялото е необходимо да се приемат повече топли супи: месни и рибни. Зимният сезон е свързан със соления вкус и бъбреците, затова не трябва да се употребява много сол, а умерено. Основните вкусове на зимния сезон, които са полезни, това са сладкия, киселия и умерено соления. Например, енергията на сърцето трябва да се поддържа с топли напитки с горчив вкус. Сладкият вкус – това съвсем не са торти, бонбони и сладкиши. Според традиционната китайска медицина сладък вкус притежава рибата, гъбите, месните продукти, вареното мляко и печено сирене. Зимата е особено полезно да се консумира фасул, защото се смята, че той укрепва енергията на бъбреците. Той е полезен и за хора, които дълго време напрягат очите си пред компютъра. Според мнението на китайските лекари кафето е хладно и усилва всички болести. Навикът да се използват стимулатори е опасна, тъй като те оказват негативно влияние на метаболизма и нивото на кръвна захар.

Зима е… Живеем в свят, в който за всеки човек е трудно да забави темпото. А зимата е точно това време, когато си заслужава човек да се спре, да релаксира, да направи пауза… Ако погледнем наоколо, струва ни се,че природата “умира” през зимата. Но това е само на повърхността. Под снега и земята се заражда енергията ян, новия живот, който ще избликне като фонтан през пролетта.Зимата е време на вътрешен мир и покой; време за презареждане на “батериите”, за да се радваме на добро здраве през цялата година.

Напиши коментар

Количка

X