ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗРЕНИЕ

Интересни факти за човешкото зрениеКОГАТО ВИЕ ВИЖДАТЕ ПО-ДОБРЕ,
ВИЕ ИЗГЛЕЖДАТЕ ПО-ДОБРЕ

Интересни факти за човешкото зрение

Трудно е да се оцени ролята на човешкото зрение.

Доказано е, че 90% от информацията, човек получава с помощта на очите си. Затова разликата между „просто да виждаш“ и „да виждаш живота на 100%“ е огромна.
 При това органите на зрението са едни от най-сложните в нашия организъм. Тъй като ги управляват много „бързи“ мускули, очите могат да извършат повече от 120 движения-колебания в секунда, дори ако човек просто е фокусирал погледа си в една точка.
 Всички тези интересни факти за зрението оказват голямо влияние върху способността на човека да вижда.

РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ Ако очната ябълка е по-голяма от нормата, се наблюдава късогледство, а в обратния случай – далекогледство.

Очната ябълка при всички здрави хора нормално има почти еднакво тегло – седем-осем грама.Очната ябълка при всички здрави хора нормално има почти еднакво тегло – седем-осем грама. Нейният размер е статичен и е 24 милиметра. Разликата по този показател при здравите хора варира в рамките на милиметър. При това от размера на очите пряко зависи качеството на зрението на човека. Ако очната ябълка е по-голяма от нормата, се наблюдава късогледство, а в обратния случай – далекогледство.

ОЧИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СВОБОДАЧовек трябва повече да се вглежда в предмети, разположени в далечината.

Ограничаването на пространството силно влияе на развитието на късогледство. Жителите на големите градове нямат нужда да се вглеждат в далечината, защото повечето обекти се намират достатъчно близко. В селските местности има повече открити пространства и това дава възможност на човека по-често да тренира очите си като мести погледа си от обектите, които се намират в далечината на обектите, които се намират достатъчно близко.
 Затова човек трябва повече да се вглежда в предмети, разположени в далечината, иначе светът му ще се ограничи до лежащите на масата книги и монитора на компютъра и ще се повиши риска от възникване на нарушения на зрението.

ГЛЕДАМЕ С ОЧИТЕ СИ, ВИЖДАМЕ С УМА СИОчите са „проводник“ на информация, която се анализира от мозъка.

Очите са „проводник“ на информация, която се анализира от мозъка.

При това той винаги коригира образите, които човек възприема. Знае се, че в действителност изображението се проектира върху ретината „с главата надолу“, а мозъкът го привежда в нормално положение. Човек лесно може сам да се убеди в това, ако сложи специални очила, които обръщат картинката. След определено време мозъкът се приспособява и тази деформация на очите изчезва. Освен това в очите на всеки човек има така наречените „слепи петна“ – области в ретината, които са нечувствителни към светлината.

За да ги откриете, НАПРАВЕТЕ СИ ЕКСПЕРИМЕНТ ТОЧНО СЕГА;
 Затворете дясното око и погледнете лявото на Х с кръгово движение. Без да откъсвате от него поглед, пробвайте да приближите лицето си към монитора. В даден момент Х отляво изчезва. Но ако човек гледа с двете си очи, мозъкът би „неутрализирал“ дадения ефект, използвайки информацията, постъпваща от другото око.

Очите са „проводник“ на информация, която се анализира от мозъка.
Очите са „проводник“ на информация, която се анализира от мозъка.

КОГАТО ЧОВЕК ВИЖДА ПО-ДОБРЕ, ТОЙ ЖИВЕЕ ПО-ДОБРЕ

Неотдавна било направено изследване, което трябвало да оцени отношението на човека към здравето на очите. Участвали повече от 6 000 души. По време на изследването се получили интересни факти за зрението.
 Само 54% от участниците поне веднъж са били на преглед при офтамолог; останалите смятали, че нямат нужда от такъв преглед.

44% от участниците смятали, че ако те виждат достатъчно добре според своите разбирания, техните очи са абсолютно здрави. При това 79% от участниците отбелязали, че подобряването на зрението им позволило по-ефективно да се справят с работата си, да се занимават със спорт и като цяло – да повишат качеството си на живот.

ПАЗЕТЕ ОЧИТЕ СИ!

Независимо от бурното развитие на науката, цялостна трансплантация на око от един човек на друг е невъзможна. Това е така, защото зрителният апарат е тясно свързан с главния мозък и е невъзможно след такава операция да се възстановят нервните окончания. На този момент медицината има възможност да трансплантира само отделни части на очите за корекция на зрението: леща, роговица, склера и други.
 Но всеки човек би предпочел да запази здравето на собствените си очи.

ЕЖЕДНЕВНАТА ГРИЖА –
 ЗАЛОГ ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ

Всички по-горе изброени факти за зрението ни карат да се замислим за скъпоценното здраве на собствените си очи. Днес има много начини и средства, с помощта на които очите ни ще блестят от красота и здраве!

Снимки: Pexels, Собствен архив

Количка

X