- Що е то ``текстова`` шия? -

Ако сте като повечето хора, вероятно прекарвате много време прегърбени над смартфона или други мобилни устройства като правите всичко: от общуване с приятели до организиране на важни срещи.

За съжаление това прекомерно използване, може да повиши риска от лоша поза и болезнено състояние, често наричано “текстова шия”.  Ако имате “текстова шия” или усещате често болки във врата след използване на мобилни устройства, ето няколко полезни съвета.

ПРАКТИКУВАЙТЕ ДОБРА СТОЙКА!

Средно главата тежи около пет килограма. Но знаете ли, че натоварването на шията се увеличава два пъти, ако главата Ви е наклонена само на петнадесет градуса? Много по-опасно е, когато хората си накланят брадичката към врата, докато пишат. По този начин накланят главата си напред до 60 градуса, което увеличава натоварването на шията до 27 килограма!

СИЛА & ГЪВКАВОСТ!

Ежедневните упражнения и разтягане може да помогне при лечението на “текстова шия”, както и да намали риска от болезнени повторения. Когато Вашите мускули на врата са силни и гъвкави, те са по-способни да поддържат добра поза и е по-малко вероятно да имате болезнени спазми. Имайте пред вид, че мускулите на гърдите, раменете и гърба също играят ключова роля за добрата осанка. Например хората с “текстова шия” често имат напрегнати и отслабени гръдни мускули от прекаленото навеждане. Тези мускули работят заедно, затова е добре да ги запазите здрави и гъвкави.

Монитора трябва да бъде на нивото на очите.
Монитора трябва да бъде на нивото на очите.
Дръжте краката си равни на пода!
Дръжте краката си равни на пода!

ПРАВЕТЕ ПАУЗИ!

Движението е полезно за гръбначния Ви стълб. При всяка възможност си вземайте почивка от взиране в телефона, таблета или компютъра. Ако работата Ви е свързана с много говорене по телефона, обмислете да си вземете слушалки, за да не държите или подпирате телефона си между главата и рамото. По този начин ще натоварвате шията по-малко, а и ще имате свобода на движенията.

ТЕХНОЛОГИИ ВЪВ ВАША ПОЛЗА!

Има телефонни приложения, които засичат кога държите телефона под лош ъгъл. Веднага ще получите предупреждение да вдигнете телефона си нагоре. Може да включите функция “напомняне” на телефона Ви, с помощта на която ще знаете кога трябва да си вземете почивка. Ако използвате приложението за проследяване на двигателната активност и направените крачки, ще Ви помогне да бъдете по-активни. Ако имате болки болки в ръцете, мравучкане или слабост заедно с болката в шията, това може да бъде признак за притиснат нерв и трябва да се консултирате с лекар.

Надяваме се тези съвети да Ви помогнат да намерите облекчение от болките в шията, докато сте заети да поддържате темпо в днешния дигитален свят.

Бъдете винаги здрави!

Масажът на Нуга Бест
Масаж с Нуга Бест
Авторитетното научно списание „BioMed Research International“ публикува статия за масажното оборудване NM5000 Рlus.
Повече

Статията е изготвена по материали на Spine Health.

Напиши коментар

Количка

X