МАСАЖЪТ – ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО

Масажът - път към здравето

Масажът e невероятно средство, което въздейства както на тялото, така и на душата на човека.

Масажът - незаменим помощник за здраветоМасажът укрепва мускулите, възстановява подвижността на ставите и еластичността на кожата, облекчава работата на сърдечно-съдовата система; намалява оттоците. След масаж човек се чувства удивително! Масажът прави човек по-спокоен, по-щастлив, връща му радостта от живота.

Системният масаж осигурява емоционална стабилност и добро настроение; овладява стреса. Масажът е прекрасна алтернатива за корекция на съня. Редовният масаж помага за овладяване на хроничните болки и може да отстрани мускулните спазми. Масажът влияе благотворно на всички мускули в тялото: помага за разхлабването на претоварените мускули, а в същото време стимулира слабите и отпуснати мускули. Известно е, че след масаж се подобрява кръвообращението; кислородният капацитет се увеличава с 10 – 15%. Доказано е, че след масаж в организма се изработва повече слюнка, жлъчен сок и урина. По този начин повишава отделянето на натриев хлорид, азот и неорганичен фосфор и организмът се очиства. Редовният масаж е прекрасно средство за корекция на фигурата и поддържане на тялото в добра форма.

Какво е масаж?Определение и етимология.

Масаж е манипулация на повърхностните и по-дълбоки слоеве на мускулите и съединителната тъкан чрез използването на множество техники с цел подобряване и увеличаване на функционалността, лечение и спомагащи лечението терапии, при свхащания от прекомерна активност, при намалена мускулно-рефлексивна активност, при възпрепятствана възбудимост, масажът подобрява релаксацията и доброто състояние, самочувствие на индивида и подпомага отмората и почивката, възстановяването и има освежаващ ефект.

Думата произлиза от френското massage „фрикция при месене“, или от арабското massa, означаващо „да докосвам, чувствам и пипам“, или латински massa – „тесто“, както и гръцкия глагол μάσσω (massō) „пипам, докосвам, работя с ръцете, меся тесто“. Все пак в старогръцки и латински в древността думите за масаж са били различни, това са съответно anatripsis в гръцки и frictio за латински.

Как се докосват масажът и здравето?
Как се докосват масажът и здравето?

Масажът лекува!

Как се докосват масажът и здравето?

През 2010 година в Лос Анджелис е проведено любопитно изследване в Cedars-Sinai Medical Center: проверили действието на шведския лечебен масаж върху 53 участника: 29 от тях правили дълбок масаж, а останалите 24 – повърхностен масаж в продължение на 45 минути. Изследователите установили, че само един сеанс причинил биомеханични изменения в организма на всеки от тях. При това тези промени са регистрирани с помощта на лабораторни тестове.

При дълбокия масаж в слюнката и кръвта на доброволците значително намаляло нивото на хормона кортизол (хормон на стреса). Освен това се е увеличило количеството на лимфоцитите, което е знак за активизиране на имунната система.

При участниците в експеримента, които получили лек масаж, е нараснало отделянето на хормона окситоцин (хормон, който се свързва с удоволствието). Освен това техните надбъбречни жлези изработвали много по-малко кортикотропин, който стимулира производството на кортизол.

Повишава имунитета!

Масажът повишава имунитета.

Когато човек е в постоянна тревога, под влияние на стреса става уязвим за агресивната патогенна микрофлора. Масажът помага на лимфната система да освободи организма от излишните течности, да изведе вредните бактерии и вируси.

Подобрява съня!

Масажът подобрява съня.

Днес много хора имат проблем със съня. Разхлабващият масаж не само помага човек да се избави от мускулното напрежение, но и обективно да се промени хормоналния фон. Благодарение на ендокринната пренастройка дълбокият релакс става достъпен. Направените изследвания показали, че правилният масаж увеличава делта-вълните на енцефалограмата на главния мозък; а те са характерни за спокойния и дълбок сън.

Кажи не на депресията!

Масажът помага в борбата с депресията.

Масажът снема напрежението, помага на човек да се избави от последствията на натрупания стрес, да се прогони тревогата и другите признаци на лека депресия. Докосването по време на масаж помага да се промени биохимията, да се намали нивото на кортизола (хормон на стреса). Ако той е постоянно висок, възниква психоемоционален дисбаланс и човек изпитва симптоми на депресия. Масажът по естествен начин регулира нивото на този хормон, отпуска и подобрява както физическото, така и психическото състояние.

За отлично настроение!

Масажът подобрява настроението.

След масаж човек се чувства прекрасно. И това е свързано не само с отпускане на мускулите и отстраняване на болките, но и с настъпилите хормонални изменения. Направените изследвания доказват, че след масаж в кръвта на човек се повишава количеството ендорфини, Те имат свойството да намаляват болката и да подобряват емоционалното състояние. След масаж се отделя и серотонин, наречен “хормон на доброто настроение”. Той способства за емоционална стабилност и повишаване на настроението. Също така серотонина стимулира двигателната и мисловната активност на човека. След масаж намалява нивото на хормоните на стреса: адреналин, кортизол и норадреналин.

Без болка!

Масажът облекчава болката.

Масажът съвсем не е ново средство за намаляване на болката. Още Хипократ го е признал за ефективно лечение при травми, получени по време на война или при спортни занимания. Но днес има научни доказателства. В списание Pain Medicine е публикуван систематичен обзор и мета-анализ, който обхваща 60 изследвания, които изучавали използването на масажа при различните видове болки: болки в мускулите и костите, главоболие, дълбока вътрешна болка, болка в гърба, болка в кръста. Анализът показал, че наистина масажът намалява болката. Pain Medicine отбелязва в призива си към използване на масажа за лечение на болката: Тази вековна практика е крайно необходима днес за нашия манталитет: “таблетка за всеки болен”!

Масаж & Здраве!

Масажът и здравето са свързани.

Известният автор на изследвания, Марк Тарнополски, д-р на медицинските науки, д-р по философия от департамента по педиатрия и медицина прави извода:

  • Потенциалните изгоди от масажа могат да бъдат полезни на широк кръг лица, в това число и на възрастни хора, страдащи от мускулни травми или хронични възпалителни заболявания.
  • Благодарение на масажа се увеличава притока на кръв и кислород към местата с възпаление, извеждат се отпадните продукти.
  • Масажът не само намалява болката, но и намалява стреса, подобрява сърдечния ритъм, намалява кръвното налягане.
  • Всички направени изследвания доказаха, че продължителният масаж помага да се увеличи диапазона на движения и човек може да се избави от хроничните болки.

Нужен ли е масажът?Може, разбира се, човек да мине без всичко това. А нужно ли е?

Знаете ли, че кожата ни е източник на ендорфини (хормони на удоволствие) и под въздействие на масажа от тях се изработват в огромно количество. И вие отново ще бъдете щастливи с онова детско щастие, за което не трябват никакви причини, освен една – да отворите очите си сутрин.

Масажори & Стимулатори от Нуга БестС грижа за човешкото здраве. Марка №1 за 2017 и 2018 година. Световен лидер в своя сегмент.

Коментари (1)

  • Blagovesta Nikolova

    Най—добрият масаж получавам ежедневно от леглото—масажор!

Напиши коментар

Количка

X