СТАВАШ ТОВА, КОЕТО НОСИШ
Термомасажор & Стимулатор Е5

Ставаш това, което носиш

Непосредственият проблем за всички болки в стъпалото е неправилното стъпване, което води до  нарушаване начина, по който стъпалото контактува със земята; носи и разпределя тежестта на тялото.

Всеки начин на стъпване, който се отклонява от модела пета-възглавничка-пръсти, е симптом на нарушена функция на ставите, носещи тежестта. Елементите на стъпалото не са проектирани да се справят с други възможности. Специалните обувки или подложки могат да накарат стъпалото да се чувства по-удобно, но не правят нищо за продължаващото напрежение в глезените, колената и бедрата.

Фигура 1.

обувките могат да променят формата на краката ви
Обувките могат да променят формата на краката ви.

От гледна точка на костно-мускулната функция врагът на човешкото стъпало е обувката. Затварянето на стъпалото в кожа, платно, гума или синтетична тъкан се намесва в неговата функция. Изкуствената подметка на обувката отнема на стъпалото възможността да се свива и разгъва в пълна степен и да “чете” терена под себе си. Най-доброто, което можете да направите за вашите стъпала, е да ги изваждате от обувките, когато е възможно. Ходете с боси крака.

Изборът е важен

Избирайте обувки, които са леки, меки и свободни.

За жени, които имат нарушена костно-мускулна функция, високите токове са лоша идея. Те пречат на свиването на стъпалото и глезена; прехвърлят теглото върху първата половина или върху една трета от стъпалото. Високите токове оставят мускулите на прасеца свити, коляното и бедрото – опънати и насърчават хълбоците да се извъртат напред и надолу, за да запазят изправеното положение на тялото.

Фигура 2.

Обувките, които носите, променят разпределението на теглото върху стъпалата ви!
Обувките, които носите, променят разпределението на теглото върху стъпалата ви!

Важно е да знаете

Обувките, които носите, променят разпределението на теглото върху стъпалата.

Много производители днес използват съвременни технологии, за да създадат обувки, които са пригодени към нарушените функции на стъпалата, глезените и коленете на хората. Но с всяка стъпка, която правят със специално моделираните обувки, нарушените функции се влошават още повече. От обувките започва да зависи пазенето на равновесие, ходенето, тичането, скачането и обръщането. Никакви обувки, независимо от марката и цената, не могат да излекуват проблеми в стъпалото. В най-добрия случай те прикриват нарушена функция. С времето скритият проблем се влошава повече.

Модерно, но ...

Модерните обувки нарушават костно-мускулната функция на стъпалата.

Направете един прост експеримент: Свалете спортните си обувки веднага след тренировка. Как се чувствате, вървейки наоколо? Обърнете се бързо, застанете на пръсти, вървете назад. Усещате ли, че губите равновесие? По-малко стабилни ли сте? Ако е така, вашите костно-мускулни функции ви казват, че са започнали да стават зависими от обувките.

Фигура 4.

Нефункционалните обувки създават нефункционални крака.
Нефункционалните обувки създават нефункционални крака.

Последствия

Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:
Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:

Плантарен фасцит

Плантарната фасция е сухожилието долу на стъпалото, което захваща заоблената част на петата за костта и се простира ветрилообразно към пръстите, като формира един вид облицовка между кожата и мускулите. Плантарният фасцит (възпаление на плантарната фасция) е състояние, при което при всяко стъпване имате чувството, че сте стъпили на пирон. Обикновено това става от триенето, причинено от неправилно натоварване и стъпване. Често като причина за възпалението се посочват износените обувки или лоша техника на бягане. Специално направените ортопедични подложки, които се слагат в обувката, за да променят начина, по който теглото и стъпването се управляват, могат временно да спрат болката, като преместят триенето в друга точка. Но след това проблемът започва отначало и се развива.
Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:

Шипове

Шипът в петата е болезнено малко отлагане на калций в мястото, където триенето дразни костта. Това е вид мазол, който служи да предпази костта от напрежение и протриване. Често се появява и когато фасцията е възпалена.
Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:

Мазоли

Мазолите са малки твърди части от полувтвърдена кожа в резултат на дразнене или периодично триене. Мазолите се появяват на петите, на възглавничката на ходилото или на палеца, където има повтарящо се триене. Формират се сякаш кожата се бронира срещу непрестанното триене. Могат да бъдат твърди и меки. Хората, които имат мазоли, обвиняват за тях обувките си или работата си, заради която трябва много да ходят. Но това е погрешно. Причината е нарушената мускулна функция на стъпалото, коляното и бедрото.
Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:

Подуване

Подуване на палеца на крака се дължи на калцификацията на първата му става. Този процес засяга най-често палеца, въпреки че и другите пръсти могат да бъдат засегнати. Тук отново тялото реагира на неправилното стъпване и натоварване. То ограничава подвижността на напрегнатата става, като създава подута зачервена възглавничка, пълна с течност, в мястото на триене. С времето възглавничката се втвърдява и пръстът започва да се извива навън.
Последствията от нарушената костно-мускулна функция на стъпалата са до болка познати в ежедневието ни:

Изкривени пръсти

Изкривените пръсти са пръстите, които се сгъват надолу в отчаяно усилие да поемат удара, равновесието и влаченето на стъпалото. Изглежда, че пръстите действат по някакъв първичен инстинкт и се опитват да ни предпазят от падане като се вкопчват в земната повърхност. Всъщност изкривените пръсти се опитват да вършат работата, която при едно нормално функциониращо стъпало би се извършвала от сводовете, глезените, подбедрицата, коляното и бедрото.

Изводи

Неизбежно ли е да станем това, което носим?

Болката в стъпалата може да бъде отстранена, защото падналите сводове не са необратимо състояние. Костите и мускулите на стъпалата не се различават от костите и мускулите на коя и да е част от тялото. Ако се промени начинът на стъпване, тялото ще отговори. Ако нарушената костно-мускулна функция, която разстройва правилното стъпване и носенето на тежестта, се коригира, сводовете ще възстановят нормалната си роля. Това няма да стане за един ден, но ще стане. Стъпалата са понасяли години динамично натоварване, но независимо от това с малко усилие тяхната гъвкавост може да бъде възвърната.

Статията е изготвена по материали на книгата “Без болка”, Пийт Егоскю, Роджър Гитинс.

Напиши коментар

Количка

X